A fantasztikus Dustin Hoffman 10 legnagyszerűbb filmje

A fantasztikus Dustin Hoffman 10 legnagyszerűbb filmje

4016

10 klasszikus Dustin Hoffman film, amit mindenképpen látnod kell

Dustin Hoffman kétszeres Oscar-díjas és ötszörös Golden Globe nyertes amerikai filmszínész, producer, Új-Hollywood legendás színészgenerációjának tagja, aki a mai napon ünnepli születésének 79. évfordulóját. Összesen 62 produkcióban volt kisebb-nagyobb szerepe a Los Angelesben született színésznek. Orosz emigráns édesapja, Harry, bútorkereskedő volt, édesanyja, Lilian, amatőr színésznő. Középiskola után a Santa Monica-i főiskolára iratkozott be, ahonnan két év után kitették rossz vizsgaeredményei miatt. Hétszer jelölték Oscar díjra, amelyből kétszer el is nyerte a legjobb színésznek járó Oscar díjat; először 1980-ban a Kramer kontra Kramer c. filmért, majd másodszor az Esőember c. filmben nyújtott alakításáért. Ezúttal Dustin Hoffman filmes pályafutásának 10 legnagyszerűbb alakítását próbáltuk egy csokorba szedni.

Kihagytuk a kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Dustin Hoffman alkotás nyerte el legjobban a tetszésedet!

10. Kis Nagy Ember (Little Big Man, 1970)

Jack Crabb (Dustin Hoffman), az indiánháborúk 121 éves veteránja, visszapillant kalandos életére: a fehér kisfiú csejenn indiánok között nevelkedik, mígnem az amerikai hadsereg fogságába esik, és egy lelkész gondjaira bízzák. Jackből revolverhős, majd üzletember lesz, s egy ideig újra indiánok között él – így mint felnőtt állandóan két világ, két kultúra között ingadozik.

Kis Nagy Ember (Little Big Man, 1970)

A film szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben. A nagypapát Chief Dan George alakította, aki valóban indián főnök volt, így méh hitelesebbé tudta tenni játékát.

Stílus: dráma, western
Hossz: 150 perc
Díjak, jelölések: Oscar és Golden Globe jelölés
Rendező: Arthur Penn

9. Éjféli cowboy (Midnight Cowboy, 1969)

A jóképű Joe (Jon Voight) Floridából New Yorkba utazik, hogy selyemfiúként csinálja meg a szerencséjét; magasröptű tervei azonban meghiusulnak. Az utcán megismerkedik Ratso Rizzóval (Dustin Hoffman), egy kicsi, a tüdőbajtól meggyötört csirkefogóval, aki “manager”-je és barátja lesz. Ratso arról álmodozik, hogy Floridában megkopasztja a pénzarisztokráciát, azonban a halálos beteg csirkefogó célját már soha sem éri el.

Éjféli cowboy (Midnight Cowboy, 1969)

Dustin Hoffman tartott tőle, hogy a túlságosan jól ápolt külseje miatt nem kapja meg a szerepet, ezért arra kérte a film menedzserét, találkozzanak egy manhattani utcán. Dustin Hoffman kéregetőnek öltözve jelent meg, és a menedzser sokáig észre sem vette őt, mígnem egy ponton odasétált hozzá és felfedte valódi kilétét.

Stílus: dráma
Hossz: 113 perc
Díjak, jelölések: 3 Oscar díj (Legjobb film, Legjobb rendező, Legjobb adaptált forgatókönyv), további 3 Oscar jelölés és 6 Golden Globe jelölés
Rendező: John Schlesinger

8. Diploma előtt (The Graduate, 1967)

Ben (Dustin Hoffman), a szégyellős és halk szavú fiú épp befejezte az egyetemet, és mindene megvan ahhoz, hogy szép karriert fusson be. Azonban a szülei barátainál tett látogatása során megismerkedik Mrs. Robinsonnal, aki elcsábítja a fiút. Kettejük közt viszony alakul ki, amikor azonban a nő rájön, hogy fiatal szeretője beleszeretett lányába, mindent megtesz, hogy Elaine-t férjhez adja. Ben azonban végre a sarkára áll, és és megszökteti az oltártól álmai nőjét.

Diploma előtt (The Graduate, 1967)

Szülinapos színészünk filmes pályájának legelső darabja, amelyért rögtön Oscarra is jelölték! Dustin Hoffmant a film producere a meghallgatáson összetévesztette az ablakpucolóval, a színész pedig azt hitte, hogy a casting része, hogy lemossa az ablakot. 2007-ben az Amerikai Filmintézet minden idők 17. legjobb filmjének választotta a Diploma előttet.

Stílus: dráma, vígjáték
Hossz: 100 perc
Díjak, jelölések: 1 Oscar-díj (Legjobb rendező) és 3 Golden Globe-díj, további 6 Oscar és 3 Golden Globe-jelölés
Rendező: Mike Nichols

7. Az ügynök halála (Death of a Salesman, 1985)

A 60 éves kereskedelmi utazóügynök, Willy Loman (Dustin Hoffman) a boldogság és a siker amerikai álmát hajszolta egész életében, s annyira belelovalta magát ebbe az álomba, hogy alig-alig tudja tudomásul venni: egész családja s az ő élete is a nagy szavak élő cáfolata. Fiai, akinek karrierjéhez annyi reményt fűzött, semmire sem vitték. Önámítás volt az egész.

Az ügynök halála (Death of a Salesman, 1985)

Stílus: dráma
Hossz: 150 perc
Díjak, jelölések: Golden Globe díj (Dustin Hoffman – Legjobb színész), további 3 Golden Globe jelölés
Rendező: Volker Schlöndorff

6. Aranyoskám (Tootsie, 1982)

A munkanélküli New York-i színész, Michael Dorsey (Dustin Hoffman) egy csellel jut szerződéshez: női szerepet vállal egy televíziós szappanoperában. Hatalmas sikert arat, és mint az “Aranyoskám”-nak nevezett Dorothy Michaels a sztárok közé emelkedik. Igen ám, de beleszeret kolléganőjébe, s a bonyodalmat még fokozza, hogy a lány apja meg őiránta kezd vonzalmat érezni. Végül a kamerák nyilvánossága előtt leleplezi magát, hogy elnyerhesse imádottja szerelmét.

Aranyoskám (Tootsie, 1982)

Hogy kipróbálja a női karakterét, Hoffman elment beöltözve egy szülői értekezletre, mint a lánya nagynénje. Senki nem vette észre a csalást. A forgatás alatt csak akkor adtak át rossz híreket Dustin Hoffmannak, amikor nőnek volt öltözve. Azt mondták, nőként sokkal kedvesebb volt.

Stílus: vígjáték
Hossz: 116 perc
Díjak, jelölések: 1 Oscar és 3 Golden Globe díj (D. Hoffman – Legjobb színész), további 9(!) Oscar és 2 Golden Globe jelölés
Rendező: Sydney Pollack

5. Sleepers – Pokoli lecke (Sleepers, 1996)

Négy jó barát lógott együtt a hatvanas évekbeli nagyváros mocskos negyedében. Egy ártatlannak induló csínyük rosszul sült el, “jutalmuk” a javítóintézet, vagyis a börtön lett. A hosszú, reménytelen “alvás”, a rács mögötti kegyetlen világ alapvetően megváltoztatja életüket. 11 évvel később aztán eljön az igazságszolgáltatás ideje – mint a fiúk kedvenc gyerekkori olvasmányában, a Monte-Christo grófjában.

Sleepers - Pokoli lecke (Sleepers, 1996)

Az eredeti könyv írója, Lorenzo Carcaterra azt állította, hogy igaz történetet dolgozott fel. Ezt később sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták.

Stílus: dráma
Hossz: 147 perc
Díjak, jelölések: 1 Oscar jelölés
Rendező: Barry Levinson

4. Hook (1991)

A középkorú ügyvéd a felnőttvilág hajszolt és fantáziátlan világát éli, s már rég nem emlékszik arra, hogy gyermek is volt egyszer, sőt Pán Péterként a meseország hőse. Hook (Dustin Hoffman), a gonosz kalózkapitány azonban elrabolja gyermekeit, s próba elé állítja: képes-e még csodára, tud-e még küzdeni és szeretni. Útra kel Seholországba, egy olyan világba, amelyben nem a pénz, a rang számít, hanem a szív.

Hook (1991)

Stílus: kaland, fantasy
Hossz: 144 perc
Díjak, jelölések: 5 Oscar és egy Golden Globe jelölés
Rendező: Steven Spielberg

3. Az elnök emberei (All the President’s Men, 1976)

A Washington Post két újságírója véletlenül bukkan a botrány nyomára: a kormányzópárt tisztességtelen eszközök, valamint a CIA és az FBI segítségével igyekszik demokratikus ellenfelei szabotálására. Carl Bernstein (Dustin Hoffman) és Robert Woodward (Robert Redford) szenzációs felfedezéseiről könyvet ír.

Az elnök emberei (All the President's Men, 1976)

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeállított egy listát, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotását. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 77. helyen àll ezen a listàban.

Stílus: politikai, krimi
Hossz: 138 perc
Díjak, jelölések: 4 Oscar-díj, további 4 Oscar és 3 Golden Globe-jelölés
Rendező: Alan J. Pakula

2. Kramer kontra Kramer (Kramer vs. Kramer, 1979)

Ted Kramer (Dustin Hoffman) reklám-szakembernek mindennél fontosabb a karrierje. Amikor azonban a felesége (Meryl Streep) elhagyja, gondoskodnia kell kisfiáról, Billyről. A kezdeti zűrzavar után szerencsésen beletanul a szerepébe és olyan bensőséges viszonyt alakít ki a gyermekkel, hogy még a karrierjét is képes feláldozni érte. Másfél év után aztán visszatér az anya, és pert indít a gyermekért. Jóllehet a bíróság az anyának ítéli a fiút, végül is önként lemond róla.

Kramer kontra Kramer (Kramer vs. Kramer, 1979)

Stílus: dráma
Hossz: 108 perc
Díjak, jelölések: 5 Oscar-díj (Dustin Hoffman a Legjobb színész, míg Meryl Streep a Legjobb színésznő) és 4 Golden Globe-díj, további 4 Oscar és 4 Golden Globe-jelölés
Rendező: Robert Benton

1. Esőember (Rain Man, 1988)

Charlie Babittet (Tom Cruise) a pénzen és az autókon kívül nem érdekli más. Apja halálakor tudja meg, hogy van egy intézetben élő, autista bátyja, Raymond (Dustin Hoffman), aki a vagyon örököse. Charlie elrabolja őt az intézetből, hogy hozzájusson a pénzhez. A keleti parttól a nyugati partig tartó autóúton fokozatosan megtanulja elfogadni bátyja furcsaságait és meglepő zsenialitását. Az út végén már mindketten tudják: többé nem akarnak egymástól elválni…

Esőember (Rain Man, 1988)

Dustin Hoffman annyira bizonytalan volt a filmben és karakterének megformálásában, hogy három héttel a forgatás elkezdése után azt mondta Barry Levinson rendezőnek, hogy “Barry, kérd fel Richard Dreyfusst vagy bárkit,mert ez életem legrosszabb alakítása!”. Az alakításért Dustin Hoffman végül megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat.

Stílus: dráma
Hossz: 140 perc
Díjak, jelölések: 4 Oscar-díj (Közte Legjobb film) és 2 Golden Globe-díj, további 4 Oscar és 3 Golden Globe-jelölés
Rendező: Barry Levinson

Kihagytuk a kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Dustin Hoffman alkotás nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Címlapkép forrása; Történetek és érdekességek forrása itt és itt)

//milos//


Article Tags:

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download