FILMEZZUNK.HU
Tiszteletbeli Oscar-díjban részesül Jackie Chan

Tiszteletbeli Oscar-díjban részesül Jackie Chan

1836

Jackie Chan tiszteletbeli Oscar-díjat kap

Jackie Chan, három másik híres személy mellett abban a megtiszteltetésben részesül, hogy életműdíjjal tüntetik ki idén a filmakadémián.

Napjainkban vált hivatalossá, hogy fent említett színészünk, továbbá a vágó Anne V. Coates (Arábiai Lawrence), a casting igazgató Lynn Stalmaster és a dokumentumfilmes Frederick Wiseman kiemelkedő szakmai pályafutását életműdíjjal jutalmazza az amerikai filmakadémia. A tiszteletbeli Oscar-díjakat november 12-én adják át Hollywoodban a jelölteknek a 8. Kormányzói Díjátadó ceremóniáján – jelentette be a filmvilág.

„A tiszteletbeli Oscarokat olyan művészek számára hoztuk létre, mint Jackie Chan, Anne Coates, Lynn Stalmaster és Frederick Wiseman, szakmájuk igazi úttörői és legendás alakjai számára. A kormányzói testület büszkén jutalmazza rendkívüli eredményeiket, és örömmel várja, hogy együtt ünnepelhessen velük a novemberi díjátadón.” – Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke.

Jackie Chan nyolcévesen debütált a filmvásznon. Gyermekkorában a Pekingi Operában tanult, majd szülőhelyén, Hongkongban több mint 30 harcművészeti filmben szerepelt. Volt amiben forgatókönyvíróként, vagy rendezőként és producerként is működött. Elképesztő tornamutatványaival, izgalmas kaszkadőrjeleneteivel szórakoztatott bennünket éveken át. Legkedveltebb filmes alakításait a Balhé Bronxban című akciófilmben, a Csúcsformában-sorozatokban, a 80 nap alatt a Föld körül című kalandfilmben vagy A karate kölyök-ben játszotta. Legújabb filmje a Skiptrace című akcióvígjáték, melyet egyenlőre Kínában mutattak be.

A brit származású Anne V. Coates mindössze hat filmben szerzett tapasztalat után lett David Lean Arábiai Lawrence című klasszikusának vágója, amellyel első Oscar-díját is elnyerte. Dolgozott Sidney Lumet Gyilkosság az Orient expresszen, Richard Attenborough Chaplin és Steven Soderbergh Erin Brockovich – Zűrös természet című alkotásán. A Becket, az Elefántember, a Célkeresztben és a Mint a kámfor című filmek vágásáért Oscar-jelölést kapott.

Nebraskai szülöttként, Lynn Stalmaster színész az ötvenes évek közepe óta dolgozik szereplőválogató igazgatóként. Az utóbbi fél évszázadban több mint 200 filmhez – köztük a Hegedűs a háztetőn, az Aranyoskám vagy a Harold és Maude című produkciókhoz – válogatott tehetséges színészeket. Többször dolgozott olyan kiváló rendezőkkel, mint Stanley Kramer, Robert Wise, Hal Ashby, Norman Jewison és Sydney Pollack, és olyan hírességeknek segített pályára lépni, mint Jon Voight, Richard Dreyfuss, Scott Wilson, Jill Clayburgh, Christopher Reeve és John Travolta. A massachusettsi Cambridge-ből származó Frederick Wiseman 1967 óta majdnem minden évben készített egy dokumentumfilmet. Munkáira a “megfigyelő dokumentarizmus” a jellemző. Mindig is azt vallotta hogy a kíváncsiság az ami előrébb juttatja a ranglétrán. Eddigi utolsó filmje, az In Jackson Heights a New York-i Queens negyedben élő, és Amerika kulturálisan egyik legszínesebb közösségéről szól. Két éve Velencében Arany Oroszlán-életműdíjjal díjazták munkáját.

(Címlapkép forrása; Cikk forrása)

//bluegirl//

Mentés


Article Tags: