FILMEZZUNK.HU
A 10 legjobb Bill Murray film, amit vétek lenne kihagyni

A 10 legjobb Bill Murray film, amit vétek lenne kihagyni

21652

Bill Murray legjobb filmjei

Bill Murray Golden Globe-díjas színész, szinkronhang, producer, rendező és forgatókönyvíró is egyben. 1950. szeptember 21-én, Illinois-ban látta meg a napvilágot William James Murray néven. A kilenc gyermek közül ő volt az ötödik (közülük mindössze egy lány, akiből apáca lett), az ír katolikus pár, Edward (fűrészáru eladó és lelkes golfjátékos) és Lucille (háztartásbeli) házasságából. Ismertségét a Saturday Night Live amerikai tévéműsornak köszönheti, a filmvilágban pedig a Szellemirtók és az Idétlen időkig című filmek hozták meg számára a sztárságot. A szórakoztató színész a napokban ünnepli születésének a 73. évfordulóját, melynek apropójából összeválogattuk az általunk legjobbnak tartott alkotásait.

10. Műkincsvadászok (The Monuments Men, 2013)

A II. világháború egyben a világ legnagyobb, legszervezettebb műkincsrablásának a története is. A németek figyelme mindenre kiterjedt, és a meghódított országok gazdagságát is akarták. De ahol rablók vannak, ott zsaruk is kerülnek. Európa még lángokban állt, amikor Roosevelt elnök kiadta a parancsot, hogy küldjenek egy különleges egységet a Birodalomba. A feladatuk: a frontvonalak mögött ragadt műtárgyak visszaszerzése és biztonságos helyre juttatása. És megalakul minden idők legkülönösebb kommandója: hét múzeumigazgató, művészettörténész és kurátor fegyvert és felszerelést kap, hogy ellenséges területen járjon túl a nácik eszén, csempéssze nyugatra, amit bír, és ha lehet, maradjon életben.

A bemutatót eredetileg 2013 karácsonyára tervezték, de George Clooney kérte a stúdiót, hogy halasszák el a premiert, mivel a vizuális effektek még nem voltak készek. 2013 decemberében egy náci műkereskedő fiánál több mint 1400 korábban ismeretlen képet találtak, amelyek közül közel 600-at valószínűleg még a nácik raboltak el különböző múzeumokból.

9. Okostojás (Rushmore, 1998)

Max Fischer (Jason Schwartzman) egy nem hétköznapi fiú, a Rushmor gimnázium igazi okostojása. Ő szerkeszti az iskolaújságot, az évkönyvet, emellett elnöke a Francia Klubnak, a Német Klubnak, a Sakk Klubnak, a Csillagvizsgáló Klubnak és a retorikai önképzőkörnek, de jut ideje arra is, hogy ellássa a vívócsapat csapatkapitányának teendőit és vezesse a Max Fischer színjátszókört. Tervei szerint az Oxfordon vagy a Harvardon folytatja tanulmányait. Amikor Miss Cross (Olivia Williams) személyében új tanár érkezik az iskolába, Max élete felfordul. A serdülő kamasz nyakig belezúg a tanárnőbe. Hogy érzelmeit a nő tudtára adja, nagy vállalkozásba kezd: akváriumot épít. Sajnos ennek nemkívánatos következménye, hogy Maxot kirúgják az iskolából, ráadásul vetélytársa is akad, ugyanis más is pályázik Miss Cross kegyeire.

Bill Murray olyan meggyőzően alakította a szerepét, hogy Golden Globe jelölés lett a jutalma. A színésznek annyira tetszett a forgatókönyv, hogy azt mondta, ingyen is elvállalná. Másik érdekesség, hogy a stúdió elutasította a rendező igényét a helikopteres felvétel költségeit illetően, ami egyébként 75 ezer dollárt kóstált volna. Mikor ezt Bill Murray megtudta, átadott a rendezőnek egy aláírt, de kitöltetlen csekket.

8. Golfőrültek (Caddyshack, 1980)

Ez a golfklub nem mindennapi golfrajongókat rejt magában. A flúgos golfőrültek életét cseppet sem teszi nyugodalmassá és kiegyensúlyozottá a játék. A klub minden nap zeng a mókásabbnál mókásabb kalandoktól. A kertésztől a tulajdonoson át a játékosokig senki nem képes arra, hogy normálisan viselkedjen, ebből pedig nagy kalamajkák sülnek ki.

Golfőrültek (Caddyshack, 1980)

Bill Murray teljes egészében improvizálta a “hamupipőke jelenetet”. A forgatás kezdete után egy hurrikán sújtotta Floridát, és a stábnak néhány napra le kellett állnia, mivel az egész golfpályát beborították a földigiliszták.

7. Tökös tekés (Kingpin, 1996)

Veszettül jól löki a golyót Ishmael (Randy Quaid). Nincs senki, aki fölvehetné vele a versenyt. A szélhámos Roy (Woody Harrelson) felfigyel a különc, mélyen vallásos figurára. Nagy pénzt lát Ishmaelben, a segítségével akarja átvágni a kocajátékosokat. Elcsábítja hát a családjától, és besegít az akadozó isteni gondviselésnek. Az üzlet remekül megy, ám a véletlen összehozza a Roynál is ügyesebb hazárdjátékossal. A sok kaland közben jól jön a dörzsölt szőke. Küszöbön áll az évszázad mérkőzése.

Tökös tekés (1996)

Bill Murray valóban zsinórban három strike-ot gurított a filmben, amikor a karaktere is ezt teszi, így az ováció tulajdonképpen valódi és Murray-nek szól. Ezzel szemben Woody Harrelson pocsék bowlingos, az egész film alatt összesen, ha sikerült kettő strike-ot gurítania.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·