Emlékezz a titánokra - amerikai focis film

A 15 legjobb amerikai focis film

20230

15 amerikai focis film, amit mindenképpen látnod kell!

Hollywood nagyon szeret feldolgozni olyan történeteket, amiknek köze van a tojáslabdához. Mi meg nagyon szeretünk filmes toplistát összeállítani, így az amerikai focis film listánk sem maradhat ki gyűjteményünkből. Bár már egyszer megosztottuk kedves Olvasóinkkal az általunk vélt legjobb témával kapcsolatos alkotásokat, de a sok hozzászólás miatt picit bővítettünk a listánkon. Természetesen ez a toplista is saját véleményen alapszik! Ha még mindig hiányzik kedvenc focis produkciód az itt felsoroltak között, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

15. Rádió (2003)

Robert Kennedy (Cuba Gooding jr.) a kisváros bolondja volt, mindenki csak “Rádió”-nak hívta. A kölykök kiközösítették maguk közül, állandóan gúnyt űztek a fogyatékos fiúból. Robert rajong a futballcsapatért, minden gondolata körülötte forog. Volt bátorsága is, hogy megcsinálja a lehetetlent, amihez segítséget kap a középiskolai futballedzőtől (Ed Harris). Barátságának és támogatásának köszönhetően Robert a csapat segédedzője lesz. Sok kemény küzdelem után a helyi csapat a bajnoki címért mérkőzhet, a város lakói pedig örökre szívükbe zárják mindkettőjüket.

14. Csapatjáték (2014)

Ez az amerikai focis film Bob Ladouceurnak (James Caviezel), a legendás futballedzőnek a története, aki a De La Salle Gimnázium csapatát, a Spartans-t a teljes ismeretlenségből emelte magasba, miután egymást követően 151 mérkőzést is meg tudott nyerni velük. Ezzel rekordot döntött az amerikai sport történelmében.

13. A megállíthatatlan (2008)

Az 1950-es években nem sok lehetőség adódott egy fekete bőrű fiatalember számára a kitörésre. Ernest “Ernie” Davis (Rob Brown) az amerikai futballban próbált érvényesülni. A Syracusai Egyetem csapatában játszott, és országos hírnévre tett szert, amikor a csapatával 1959-61 között kétszer is diadalmaskodott. A futóteljesítménye láttán 1959-ben egy sportújságíró ragasztotta rá az Elmira Express nevet. Davis ikon lett a feketék körében, és hozzájárult a polgárjogi mozgalom erősödéséhez. Bár 1963-ban leukémiában meghalt, személye örökre megváltoztatta az amerikai sportot és kultúrát.

12. A vizesnyolcas (1998)

Bobby (Adam Sandler) már elmúlt harminc, de sehogy sem tud szabadulni anyja (Kathy Bates) szoknyája mellől. A határozott mama csupán annyi szabadságot engedélyez neki, hogy a menő főiskolai futballcsapat vízhordója lehessen. A srácok durván ugratják, ám ő komolyan veszi feladatát. Talán túlságosan is, mert az edző kiteszi a szűrét. A legrosszabb csapat edzője nyúl a hóna alá, és kincset érő játékost nevel belőle. A fiú meg is hálálja, a csapat egyre feljebb kerül a tabellán.

11. Higgy a győzelemben! (2015)

1973-ban, miután megszüntetik az iskolákban a szegregációt, a Woodlawn Gimnáziumban komoly harcok kezdődnek a diákok és a tanárok között is. A tehetséges amerikai futballista Tony (Caleb Castille) és afroamerikai társai igyekeznek kiállni magukért a feszült helyzetben, ám a rasszizmus nem csak az iskola folyosóira gyűrűzik be, hanem a focipályára is – csakis a hit ereje képes összekovácsolni a csapatot.

10. Erőpróba (2006)

Sean Porter (Dwayne Johnson) egy Los Angeles-i javítóintézet fegyőre. Elkeseredéssel tölti el, hogy a fiatalok többsége, amint szabadlábra kerül, vagy újra a börtönben köt ki, vagy erőszakos halált hal az utcán. Munkatársával, Malcolm Moore-ral (Xzibit) kétségbeesetten keresik a megoldást, míg végül az amerikai futball segítségével próbálnak önuralmat és felelősségtudatot nevelni a srácokba. Szeretnének felállítani egy versenyképes csapatot, ám a futball-szezonig mindössze négy hetük van. A lehetetlennel határos vállalkozás hatalmas kihívás elé állítja a fiatalokat, és Porter vezérletével megtanulják az akaraterő, a kitartás és a kölcsönös tisztelet fontosságát.

9. Újoncok napja (2014)

Egy amerikai focis film, ami a játék hátteréről szól. Sonny Weaver (Kevin Costner) egy amerikai futball csapat menedzsere, akinek az a feladata, hogy Clevelandben helyrerázza a sportágat. Csakhamar azonban olyannyira összemosódnak a határok munkája és magánélete között, hogy döntenie kell, melyiket áldozza fel a másikért. Nem lesz könnyű!

8. Legyőzhetetlen (2006)

Főszerepben Mark Wahlberg, aki ebben a filmben sem hazudtolja meg színészi képességeit. A történet hőse Vince Papale, aki gyerekkora óta rajong az amerikai fociért. Vince azonban nem lett profi sportoló, mi több, még csak nem is játszott soha focicsapatban. A sors azonban váratlan meglepetést tartogat számára: a Philadelphia Eagles edzője ugyanis nyílt válogatást tart, ahol kivételesen bárki megmutathatja, mire képes a pályán. Ezután sejthetitek mi következik. A produkció igaz történetet dolgoz fel!

7. Végtelen hit (2006)

Bő 10 évvel ezelőtt, amikor én még ezt a filmet láttam az volt a címe, hogy Óriásokkal szemben. Mára a címét megváltoztatták, a története és üzenete maradt a régi. A főszereplő egy középiskola edzője, akinek valahogy mindig épphogy nem sikerül továbbjuttatnia a csapatát. Ráadásképp a legjobb játékosok végzős korukban rendre elhagyják a csapatot valamelyik rivális iskoláért. Edző bá magánélete sincs éppen rendben. A ház épphogy nem dől a fejére, a családi autó mindig a legrosszabbkor hagyja cserben. Az utolsó csepp a pohárban a diagnózis, mely szerint fiatal feleségével nem lehet gyerekük, mégpedig éppen őmiatta. Ám ekkor találkozik egy lelkipásztorral és pozitív fordulatot vesz az élete…

6. Minden héten háború (1999)

Al Pacino nem a sportfilmjeitől lett híres. A hétszeres Oscar jelölt – egyszer nyert – színész, viszont olyan motivációs beszédet mond ebben az alkotásban, amit legalább egyszer szerintem minden sportember már látott eddigi élete során. Aki még nem látta, az most meglesheti az írás alatti videóban. A történet Tony D’Amato (Al Pacino) a Miami Sharks focicsapat idősödő edzőjéről szól, aki korábban mindig győzelemre vezette csapatát, ám az új bajnokságban rendre veszítik el a meccseket. A brigád kezd szétesni, új edző érkezése van kilátásban. Vajon innen van visszaút? A produkcióban szerepet kap még Cameron Diaz, Dennis Quaid, Jamie Foxx és több NFL-ben is megfordult, profi játékos.

5. Sérülés (2015)

Will Smith nem először szerepel sporttal kapcsolatos filmben. Jelölték már Oscarra a legendás Muhammad Ali megformálásáért, és volt már Matt Damon golf-mentora is a Bagger Vance legendájában. Legújabb filmjében, a Sérülésben egy híres orvost alakít, aki be szeretné bizonyítani igazát. Rájött ugyanis egy híres amerikai focista halála utáni boncoláson, hogy a számos ütközés, ami érte pályafutása során, súlyosan károsítja az agyat. Igaz történet alapján készült a produkció, Will Smith-t Golden Globe-díjra is jelölték játékáért.

4. Csontdaráló (2005)

Adam Sandler egy megosztó színész, vannak, akik kedvencként tartják számon, sokan viszont ki nem állhatják a filmjeit. Nekem az első élményem vele kapcsolatban a Csontdaráló volt, ami beette a szívembe magát, így azóta nem is tudom nem szeretni Sandlert. A történet nem túl bonyolult. Paul Crewe, az első ligás profi amerikai futballista, remek irányító sittre kerül, persze abba a börtönbe, ahol az őrökből kiváló focicsapat verbuválódott össze. A szikár és kellően aljas börtönigazgató ráveszi Crewe-t, hogy az elítéltekből toborozzon teamet, gyakorló bokszzsák jelleggel. A rengeteg motiváló jelenet mellett a humor faktor sem elhanyagolható!

3. Több, mint sport (2006)

Az amerikai focis film listám dobogójának legalsó pozícióját, a Matthew McConaughey nevével fémjelzett igaz történet foglalja el. Az alkotás a Marshall futball csapat, 1970. november 14-i tragédiáját mutatja be. A repülőszerencsétlenség során az egyetem focicsapatának több tagja is meghal, a túlélő játékosoknak az új edzővel, Jack Lengyellel és a rajongókkal össze kell fognia, hogy a labdajátékot továbbra is életben tarthassák az egyetemen. Az összefogás tanulandó, a történet szívmelengető, a színészi alakítások frenetikusak!

2. A szív bajnokai (2009)

Az amerikai focit illetően talán a legaktuálisabb produkció, hiszen annak a Michael Oher-nek az életét dolgozza fel a film, aki a legutóbbi Super Bowlban, azaz fociliga nagy döntőjében próbálta megakadályozni Peyton Manning csapatát. Kevés sikerrel. Michael Oher élete nem volt könnyű. Nem elég, hogy fekete bőrű, ráadásul alul-iskolázott, nagydarab srác, szegény és hajléktalan, az anyja drogfüggő, az apját meggyilkolták. Felfigyel rá egy fehér, jómódú házaspár, akik úgy vélik, jó amerikaifoci-játékos lehet belőle, így kikerül a gettóból. Michael nevelőszülei saját fiukként nevelik őt, s mivel tényleg tehetséges, gondosan egyengetik sportkarrierjét. A játékos filmbéli nevelőanyját Sandra Bullock testesíti meg, akit alakításáért Oscar és Golden Globe-díjjal is jutalmaztak.

1. Emlékezz a titánokra (2000)

Személyes kedvenc. A ranglista első helyezettje. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én nagyon elfogult vagyok ezzel a filmmel kapcsolatban. Számomra nem csak az amerikai focis film lista első helyezettje, nem csak minden idők kedvenc sportfilmje, számomra ez az alkotás vezeti a kedvenc filmjeim hosszú-hosszú listáját is! A produkció megtörtént esetet dolgoz fel. Amikor Boone-t (Denzel Washington), a fekete edzőt nevezik ki a csapat élére, Alexandriában elszabadul a pokol. Mivel a győzelem mindennél fontosabb, Boone-nak és fehér edzőtársának Yoastnak (Will Patton), meg kell értetnie a diákokkal, hogy az előítéletekből még soha nem született győzelem. Napjaink egyik legfelkapottabb sztárját, Ryan Gosling-ot is ez a produkció indította el sikeres színészi pályáján. Mindenkinek javasolt, garantáltan nem fogsz a nézése közben elaludni!

Ha tetszett a cikk és szeretnél értesülni hasonló írásokról, és további filmes érdekességekről, LIKE-old Facebook oldalunkat!!!

(Amerikai focis film: címlapkép forrása)
(Amerikai foci film: történetek forrása)

//milos//

Mentés

Mentés


Article Tags:

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Filmezzünk!

Filmezzünk!