FILMEZZUNK.HU
Kirk Douglas legjobb filmjei

10 felejthetetlen film a feledhetetlen Kirk Douglas-től

11331

Kirk Douglas legjobb filmjei

Kirk Douglas Oscar-, és Golden Globe-díjas fehérorosz származású amerikai színész és producer a napokban ünnepelné születésének a 107. évfordulóját. Douglas fehérorosz zsidó családból származik. Fia a szintén Oscar-díjas, illetve háromszoros Golden Globe-díjas Michael Douglas. A több, mint egy évszázadot leélt színész pályafutásából összegyűjtöttünk tíz darabot, amiket mindenképpen látnotok kell. A lista természetesen saját véleményen alapszik.

10. Újra szól a hatlövetű (Gunfight at the O.K. Corral, 1957)

Wyatt Earp, Dodge város marsallja megengedi Doc Hollidaynek, a nagy kártyásnak, hogy a városban maradjon, egy feltétellel: ha nincs lövöldözés és késelés. Wyatt egyszer megmentette az életét, ezért Doc betartja a szavát, sőt követi a marsallt Tombstone-ba, ahonnan Wyatt testvérei kérnek segítséget. A négy Earp testvér és Doc tervet dolgoz ki régi ellenségük, a bandita Clanton ellen, aki embereivel át akarja hajtani a városon a Mexikóból lopott marháit.

Újra szól a hatlövetű (Gunfight at the O.K. Corral, 1957)

9. A dicsőség ösvényei (Paths of Glory, 1957)

Franciaország az I. világháborúban, 1916-ban: a törtető Mireau tábornok egyik alakulatának parancsot ad egy erős német állás megtámadására. Az akció esélytelen ugyan, de kedvezően befolyásolhatja az ő előléptetését. Dax ezredes (Kirk Douglas), amint az előre látható volt, egyenesen német ágyútűzbe vezeti embereit. Amikor ezután katonáival visszavonul, Mireau 100 katonáját gyávaság vádjával halálra ítéli. Dax védelmébe veszi ugyan az embereit, de nem tudja megvédeni őket a brutális eljárással szemben. A tábornok végül enyhít ugyan a büntetés mértékén, de három katonát mégis kivégeztet. A veszélyesen sokat tudó Daxtól úgy szabadul meg, hogy visszaküldi az első frontvonalakba.

A dicsőség ösvényei (Paths of Glory, 1957)

8. Detektívtörténet (Detective Story, 1951)

Az események színhelye egy rendőrőrs Manhattanben, New York egyik városrészében. Egy fölöttébb buzgó rendőr célul tűzte ki, hogy minden erejével gátat vet a sötét bűnügyek további szaporodásának. A sors jóvoltából egy magzatelhajtással foglalkozó kuruzsló nyomára jut, akinek valamikor az ő felesége is áldozatul esett. Minden gyűlöletével veti bele magát az törvényeket gátlástalanul megsértő bűnöző elleni harcba.

Detektívtörténet (Detective Story, 1951)

7. A vadon törvénye (The Man from Snowy River, 1982)

Jim Craig apja halála után beáll egy gazdag földesúrhoz dolgozni. Új munkaadójáról kiderül, hogy apja legjobb barátjának az ikertestvére, és az is hogy a két fivér között régóta igencsak feszült a viszony. Jim keményen, minden erejét összeszedve dolgozik a birtokon, s beleszeret a földesúr lányába, ezzel azonban fellobbantja a régi családi viszályt. Amikor a fiút azzal vádolják, hogy veszni hagyott egy értékes lovat, Jimnek csak egy módja van rá, hogy visszaszerezze önbecsülését: maga ered a csődör nyomába a hegyekbe, ahol nevelkedett…

A vadon törvénye (The Man from Snowy River, 1982)

6. Volt egyszer egy gazember (There Was a Crooked Man, 1970)

Valamikor az 1880-as években egy fatális véletlen folytán lebukik Paris Pittman (Kirk Douglas), a minden hájjal megkent, szívtelen bűnöző. Tíz évre ítélik és elszállítják egy olyan börtönerődítménybe, amelyből mindenki szerint képtelenség megszökni. Amikor már sikerül megegyeznie a börtönigazgatóval, hogy rablott kincsének feléért futni hagyja, az igazgatót megölik a fellázadt rabok. Paris-nak szinte rögeszméjévé válik a szökés gondolata. Új igazgató érkezik, a megkörnyékezhetetlen, szigorú erkölcsű Woodward Lopeman (Henry Fonda). Két nagy formátumú egyéniség kerül egymással szembe, igazi élet-halál harc bontakozik ki kettejük között.

Volt egyszer egy gazember (There Was a Crooked Man, 1970)

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · ·