15 Brad Pitt film, amit mindenképpen látni kell

15 Brad Pitt film, amit mindenképpen látni kell

20617

Brad Pitt 15 legjobb filmje

Napjaink egyik legmeghatározóbb színésze, Brad Pitt ma ünnepli születésének 53. évfordulóját, melynek alkalmából egy csokorba szedtük a 15 kedvenc filmünket tőle. Színészként a Thelma és Louise című filmmel robbant be a köztudatba 1991-ben. A nagy költségvetésű alkotásokat tekintve első főszerepeit a Folyó szeli ketté (1992) és a Szenvedélyek viharában (1994) című filmdrámákban kapta. 1995-ben a Hetedik című bűnügyi thrillerben és a 12 majom című sci-fiben nyújtott alakításával kivívta a kritikusok elismerését; utóbbi szerepért Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést kapott. Azóta is folyamatosan gyártja a minőségibbnél-minőségibb produkciókat melyből mi most a 15 kedvencünket válogattuk ki.

Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Brad Pitt produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

15. Trója (Troy, 2004)

Parisz (Orlando Bloom), a trójai hős elrabolja a spártai király, Menelaosz (Brendan Gleeson) feleségét, a világszép Helénát (Diane Kruger). A görögök sértett büszkesége bosszúra éhezik: hatalmas sereget és hajóhadat gyűjtenek, és megostromolják Tróját. A sereget Agamennon (Brian Cox) vezeti, de a legnagyobb harcos Achilleusz (Brad Pitt) köztük. Minden hősiesség hiábavaló: a hatalmas vár ellenáll, az ostrom több mint tíz évig húzódik. Ha az erő nem segít, ravaszsággal talán sikerül a földig rombolni a büszke falakat.

Trója (2004)

Brad Pitt a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díjára. Brad Pitt és Eric Bana nem használtak dublőröket a legendás csatajelenetnél. Úriemberek közötti egyezséget kötöttek és minden könnyű találatért 50 dollárt, a súlyos találatért pedig 100 dollárt fizettek egymásnak. Pitt a végén 750 dollárt, Bana pedig semmit nem fizetett. Pitt 6 hónapig edzett, hogy a teste úgy nézzen ki, mint egy görög szoboré.

14. Szenvedélyek viharában (Legends of the Fall, 1994)

William Ludlow (Anthony Hopkins) ezredes és három fia, Samuel (Henry Thomas), Tristan (Brad Pitt) és Alfred (Aidan Quinn) a Sziklás hegység vadonjában él jó barátságban az amerikai őslakosokkal. Mind a három fiú más karakter, de mind talpraesettek. Egy napon Samuel bemutatja a családjának szíve választottját, Susannát (Julia Ormond). A testvérek viszonya ettől kezdve rohamosan romlani kezd, ugyanis Alfred is beleszeret a lányba, a lány pedig Tristanba szeret bele. A helyzet még tragikusabb lesz, amikor a három fiú hadba vonul az első világháború európai frontjaira.

Szenvedélyek viharában (1994, Legends of the Fall)

Brad Pitt a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt a Golden Globe legjobb drámai színésznek járó díjára. Tristan Ludlow szerepét Johnny Deppnek is felajánlották, de ő nem élt a lehetőséggel, így kaphatta meg Pitt a szerepet. Eredetileg Winnipegben, Manitoba államban, Kanadában akarták leforgatni a filmet, de a város vezetése nem volt hajlandó fát kivágni a filmesek kedvéért.

13. Sleepers – Pokoli lecke (Sleepers, 1996)

Négy jó barát lógott együtt a hatvanas évekbeli nagyváros mocskos negyedében. Egy ártatlannak induló csínyük rosszul sült el, “jutalmuk” a javítóintézet, vagyis a börtön lett. A hosszú, reménytelen “alvás”, a rács mögötti kegyetlen világ alapvetően megváltoztatja életüket. 11 évvel később aztán eljön az igazságszolgáltatás ideje – mint a fiúk kedvenc gyerekkori olvasmányában, a Monte-Christo grófjában.

Sleepers - Pokoli lecke (Sleepers, 1996)

Az eredeti könyv írója, Lorenzo Carcaterra azt állította, hogy igaz történetet dolgozott fel. Ezt később sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták.

12. Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007)

Jesse James (Brad Pitt) katona volt, hős, bűnöző és ikon. Vadnyugati Robin Hoodként szállt szembe a kizsákmányolókkal és a gazdagokkal, hogy a megszerezett pénzt a szegények között oszthassa szét. Vérdíjat tűztek a fejére, és sokan szerették volna eltenni láb alól, így sorsát végül ő sem kerülhette el.

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007)

Jesse James a valóságban olyan betegségtől szenvedett, ami miatt sokkal többet pislogott, mint az átlagemberek, és ez el is hangzik a film elején. Ennek ellenére Brad Pitt viszonylag keveset pislog a jelenetei nagy részében. Pitt kikötötte a szerződésében, hogy a film címét nem változtatják meg.

11. Ha eljön Joe Black (Meet Joe Black, 1998)

William Parrish (Anthony Hopkins), a dúsgazdag üzletember 65. születésnapja előtt rosszul lesz. Pár nappal később egy rejtélyes fiatalember (Brad Pitt) érkezik a házhoz, aki a Halálként mutatkozik be. Parrish hamar rájön, hogy nem ellenkezhet, így alkut köt a fiatalemberrel, aki beleszeret egyik lányába. Ezzel időt nyer, de halhatatlanságot nem.

Ha eljön Joe Black (Meet Joe Black, 1998)

Ez Brad Pitt és Anthony Hopkins második közös filmje (Szenvedélyek viharában, 1994).

10. Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button, 2008)

Bejamin Button (Brad Pitt) különös körülmények között született – és még különösebb élet jutott neki. Amikor ismeretlen kezek későbbi nevelőszülei küszöbére helyezik pólyáját, egy aggastyán újszülöttet bíznak a sorsra. A fiú csöpp, de nyolcvan éves. Őszen, kopaszon, meggörnyedve jár iskolába, ám ahogy telik az idő, izmai ruganyosabbá, bőre simábbá, arca mosolygósabbá válik. Számára visszafelé járnak az órák. Csak egy barátja van: egy a kislány, aki meglátja a vén ifjoncban a lehetetlen szépségét – és kitart mellette élete végéig.

Brad Pitt a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az Oscar-, és a Golden Globe legjobb színésznek járó díjára. Pitt szinte minden nap 5 órát töltött a sminkszobában.

9. 12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

1997-ben csak a világ lakosságának 1% élte túl a nagy vírusjárványt. 38 évvel később újabb járvány fenyegeti a túlélőket, életbenmaradásuk attól függ, hogy James Cole-nak (Bruce Willis) sikerül-e információkhoz jutnia a a vírus természetéről. Ehhez azonban vissza kell utaznia a múltba, küldetése pedig már az elején nem várt akadályokba ütközik: nem 1996-ba, hanem 1990-be érkezik. Ahelyett, hogy szabadon kereshetné a vírus mintáit, elmegyógyintézetbe zárják. Egyetlen ember hisz neki, az intézetben dolgozó pszichológus, Kathryn Railly (Madeleine Stowe), akinek segítségével talán sikerül a járvány kirobbantásáért felelős 12 Majom Hadseregének nyomára bukkannia.

12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

Brad Pitt a filmben nyújtott alakításáért kiérdemelte a Golden Globe legjobb férfi epizódszereplőnek járó díját. Ugyanebben a kategóriában Oscarra is jelölték, bár ott elhappolták előle az arany szobrocskát. Terry Gilliam, a rendező attól tartott, hogy Brad Pitt nem fogja tudni előadni a karakteréhez illő ideges és gyors beszédstílust. Beszédtanárhoz küldte, de végül egyszerűen elvette a cigarettáit, és így Pitt pont úgy viselkedett, ahogy Gilliam szerette volna.

8. Mr. és Mrs. Smith (Mr. & Mrs. Smith, 2005)

Milyenek a kilátások, ha egy unalomba fulladt házasság résztvevői egymás kiiktatására kapnak felhatalmazást munkaadóiktól? Smith-ék teljesen hétköznapi családot alkotnak: kissé gazdagok, kissé unatkoznak – igazából még a limlomos garázsban és az elektromos sütőben rejtegetett fegyverarzenál sem túlságosan zavarja meg az “amerikai álomcsaládokról” alkotott képet. Ellenben John (Brad Pitt) és Jane Smith (Angelina Jolie) annyira profi bérgyilkosok, hogy még egymás karrierjéről sem tudnak, hiszen beszélgetni inkább csak a házaspár-békítő munkatárssal szoktak; így igencsak meglepődnek, amikor következő célpontjukban egymás megvetett ábrázatát ismerik fel.

Brad Pitt - Mr. és Mrs Smith /Mr. and Mrs. Smith, 2005/

Eredetileg Johnny Depp és Catherine Zeta-Jones játszották volna a két főszerepet. Brad Pitt a forgatás közepén három hónapra félbehagyta a projektet egy másik film forgatása kedvéért. Miután Nicole Kidman visszalépett a szereptől, Pitt állítólag otthagyta a projektet, és csak azután gondolta meg magát, hogy megtalálták Kidman utódját Angelina Jolie személyében.

7. Harag (Fury, 2014)

A második világháború a végéhez közeleg, ezt a katonák hangulatán és állapotán is érezni lehet. Don Collier (Brad Pitt) őrmester, vagy ahogy a beosztottjai nevezik, Wardaddy az ellenséges vonalak mögött állomásozik. A kimerítő küzdelemhez csatlakozik egy újonc, Norman (Logan Lerman) is. Az ötfős csapat egy Sherman típusú tankkal vonul csatába, de a túlerő nem kecsegtet túl sok jóval. A fiatal srác számára minden új, a harctér, a pszichikai terhelés és  a Harag nevű tank fedélzete egyaránt. Wardaddy pártfogásába veszi a fiút, hogy együtt vészeljék át a szörnyű háborút. Mind tudják, hogy nem sok esélyük maradt a túlélésre, de bíznak egymásban, tapasztalataikban, és a tankban.

A film szereplői a forgatás megkezdése előtt egy hetes kiképzőtáborban vettek részt, amely alatt végig a tankban aludtak és le kellett adniuk a mobiltelefonjaikat. Ez a második eset, hogy Brad Pitt második világháborús katonát alakít. Korábban a Becstelen brigantykban (2008) láthattuk hasonló szerepben.

6. Pénzcsináló (Moneyball, 2011)

Billy Beane (Brad Pitt) élete a baseball. Valaha sportolói karrierről álmodott, ám nem sikerült a legjobbak közé kerülnie. Munkája így is a sportról szól, ő az Oakland A’s baseballcsapat vezetője. Mivel kis költségvetésű csapatról van szó, nem sok eséllyel szállnak ringbe a trófeákért. Ekkor Beane  megismerkedik Peter Brand (Jonah Hill) statisztikussal, aki bemutatja neki elméletét. Eszerint, ha pusztán a játékosok évek alatt gyűjtött statisztikáiból indulnak ki, kevés pénzből egy remek csapatot tudnak összeállítani. Kezdetben rengeteg ellenállásba ütköznek, de úgy tűnik, az ötlet sikeres lehet.

Brad Pitt a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az Oscar-, és a Golden Globe legjobb színésznek járó díjára. A valós eseményeket feldolgozó produkciót a Rotten Tomatoes kritikaösszegző  oldalán 94%-ra értékelték 241 kritika alapján. A filmet eredetileg baseball játékosokkal akarták leforgatni, később azonban a színészek mellett döntöttek.

5. Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (Ocean’s Eleven, 2001)

Három szabály van. Az első: senki ne sérüljön meg, a második: senkit ne érjen kár,a harmadik:  játssz úgy, mintha nem volna veszteni valód. Danny Ocean 24 órával feltételes szabadlábra helyezése után már készül a legújabb nagy dobására. Egy bokszmeccs éjszakáján Las Vegas három legnagyobb kaszinóját akarja kirabolni. Bandája válogatott fenegyerekekből áll, akik mind profik, és a pénzért bármire képesek. A tét 150 millió dollár – de többről szól ez az egész. A kaszinók tulajdonosa ugyanaz az ember, és ez az illető történetesen Ocean ex-feleségével jár.

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (Ocean's Eleven, 2001)

A rendező eredetileg fekete-fehérben akarta forgatni a filmet, de a Warner Brothers ezt csak akkor engedélyezte volna, ha drasztikusan csökkent a büdzsén, úgyhogy végül színesben forgott a film. 2001-ben a 5. legtöbb bevételt hozó film volt.

4. Blöff (Snatch, 2000)

A sok szálon futó történetben szerepet kap egy hatalmas 84 karátos gyémánt, egy kutya, egy illegális bokszmeccseket szervező kegyetlen maffiózó, két pitiáner ügyintéző, egy keménykezű roma boxoló egy lakókocsi-parkból, vagyis a londoni alvilág számtalan rosszarcú és/vagy szerencsétlen figurája. A különböző történetek végül a gyémánt utáni véget nem érő hajszában futnak össze, a kevésbé szerencséseknek azonban az életükért kell menekülniük.

Blöff (Snatch, 2000)

Brad Pitt karakterét a A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című filmet ért kritika ihlette, ugyanis az említett filmben azt kifogásolták a legtöbben, hogy a különböző brit akcentusok miatt nem lehet érteni a karaktereket. Ezért aztán Guy Ritchie, a direktor előállt egy olyan karakterrel, amit nemhogy a nézők, de még a film szereplői sem értenek.

3. Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds, 2009)

Quentin Tarantino filmje a II. világháború ideje alatt, Franciország német megszállásának első évében játszódik. Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) családját a lány szeme láttára végzi ki Hans Landa (Christoph Waltz) náci ezredes, melyet követően Shosanna Párizsba menekül, ahol ahol új identitásra tesz szert, és egy mozi tulajdonosa és üzemeltetője lesz. Eközben a “Brigantyk” névű osztag Aldo Raine (Brad Pitt) hadnagy vezetésével csatlakozik Bridget Von Hammersmark (Diane Kruger) német színésznőhöz és titkosügynökhöz egy akcióban, melynek célja a Harmadik birodalom vezetőinek kiiktatása. Egy mozi bejáratánál végül összefutnak a szálak, ahol Shosanna a saját bosszútervét készül végrehajtani.

Brad Pitt állítólag öt üveg bort és némi kannabisz elfogyasztása után bólintott csak rá a szerepre. A Pitt által használt olasz név a film vége felé (Enzo Gorlami) utalás az eredeti Inglorius Bastards film (magyar címe: Az az átkozott páncélvonat) rendezőjének, Enzo G. Castellari nevére.

2. Hetedik (Se7en, 1995)

David Mills (Brad Pitt) újonc nyomozó és társa, a nyugdíjba készülő William Sommerset (Morgan Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos után nyomoz, aki a bibliai hét fő bűn szerint szedi áldozatait, és kegyetlensége nem ismer határokat. Módszerei nem csak a fiatal, lobbanékony nyomozót döbbentik meg, hanem sokat látott, higgadt társát is. A nyomasztóan izgalmas történet olyan végkifejletet tartogat, ami valóban csak egy zseniális bűnöző elvetemült tervében valósulhat meg.

Hetedik (Se7en, 1995)

Denzel Washington visszautasította a szerepet, amit végül Brad Pitt kapott meg, mert túl sötétnek és gonosznak találta a történetet. Döntését saját bevallása szerint a film bemutatása után megbánta. A jelenetben, mikor Mills megszállottan üldözi a gyilkost az esőben, Brad Pitt úgy megcsúszott, hogy egy autó szélvédője súlyosan felsértette a karját. A sérülést beleírták a filmbe.

1. Harcosok klubja (Fight Club, 1999)

Jack (Edward Norton) terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb önmagához és embertársaihoz. Összebarátkozik Tylerrel (Brad Pitt), aki egy különös, titkos társaság megalapításával próbál úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok klubjának híre hamar elterjed az egyre intenzívebb élményekre vágyó yuppie-k között. A fiúk barátságának Marla (Helena Bonham Carter) vet véget, aki kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját.

Harcosok klubja (Fight Club, 1999)

Brad Pitt, hogy valóságosabban alakítsa Tyler karakterét, egy fogorvossal szedetett ki egy darabot a fogából. A forgatás előtt Pitt és Edward Norton is ökölvívó leckéket vett, míg a forgatása alatt megtanultak szappant készíteni. Az egyik jelenet forgatása előtt David Fincher azt súgta Edward Nortonnak, hogy valóban üsse fülön Brad Pittet. Pitt fájdalmas kiáltásai valóságosak.

Még egyszer megjegyeznénk, hogy toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

Kihagytuk kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Brad Pitt produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása)

//batigoool/

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download