Ben Hur (Ben-Hur, 1959)

15 megdöbbentő tény a Ben Hur című klasszikusról

1354

Érdekességek a 11 Oscar-díjat nyert Ben Hur című alkotásról

A Ben Hur 1959-ben készült színes, amerikai filmeposz. William Wyler alkotása Lew Wallace regényének harmadik, s egyben legsikeresebb filmváltozata: 12 kategóriában jelölték Oscar-díjra, ebből 11-et meg is nyert. Ezzel 38 esztendeig tartó rekordot állított fel, melyet felülmúlni azóta se sikerült, csak megismételni: Titanic (1997), A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).

Sok családnál a Ben Hur  alapfilmnek számít a karácsonyi ünnepek alatt. Mi azonban most nem a filmről szeretnénk ajánlót írni, hanem 15 olyan érdekességet szedtünk össze, amit még biztosan nem hallottál róla. Ha te is ismersz olyan tényt a produkcióról, amit fontosnak tartasz, kérlek oszd meg velünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

Ben Hur 2016

1. Charlton Heston eredeti neve – John Charles Carter, ezt kevesen tudják.

2. A rendező, William Wyler ötlete volt, hogy a filmben szereplő rómaiak brit, a júdeaiakat játszó színészek amerikai akcentussal beszéljenek. Ez a módszer később is visszaköszönt a filmtörténelemben, például a Martin Scorsese által rendezett, Krisztus utolsó megkísértése című filmben.

3. Az egyik jelenetben látható, hogy a fogatverseny egyik harsonása karórát visel a kezén.

Ben Hur (Ben-Hur, 1959)

4. A fogatversenyen kilenc harci szekér indul, és kilenc versenyez tovább akkor is, amikor egyikük a cselekmény szerint kiesett a versenyből.

5. Abban a jelenetben, melyben Ben-Hur újra megöleli anyját, azt a gyűrűt viseli a kezén, amit a film korábbi részében odaadott Poncius Pilátusnak.

6. Az egyik jelenetben Ben Hur meglátogatja a haldokló Messalát. Ekkor az asztalra helyezi a koronát, melyet a szekérversenyen elért diadaláért nyert. Csakhogy mikor távozik, már sem az asztal, sem a korona nem látható a felvételen.

Ben Hur (Ben-Hur, 1959)

7. A óriási római légió bevonulását hozzávetőlegesen 40 statisztával oldották meg.

8. A film kellékeit 1970-ben elárverezték. Az egyik filmben használt versenykocsit 4000 dollárért adták el. Tulajdonosát három évvel később letartóztatták, mivel az autópályán közlekedett a kocsival.

9. A szekérversenyt mintegy 5 hétig forgatták, nagyjából 15 ezer statiszta bevonásával.

Ben Hur (Ben-Hur, 1959)

10. A forgatás helyszínére a stáb több mint 40 ezer tonna homokot szállított.

11. William Wyler akkoriban rekordnagyságú fizetésért vállalta el a rendezést. Egy millió dollárt kapott.

12. A stáb a vízi csatajelenet felvétele előtt egy mesterséges tavat építtetett.

Ben Hur (Ben-Hur, 1959)

13. A forgatás befejeztével a stáb az összes díszletet megsemmisítette, ugyanis attól tartottak, hogy az olaszok felhasználnák őket az ipari léptékben gyártott szandálos filmjeikhez.

14. Ben-Hur házát gipszkartonból építették.

15. A sivatagi jeleneteket eredetileg Líbiában forgatták volna, ám az ország muszlim vezetése rájött, hogy a film a kereszténységet népszerűsítené, így a stábnak át kellett költöznie Spanyolországba, mert egyedül ott van sivatag Európában.

Ben Hur (Ben-Hur, 1959)

(Címlapkép forrása; Érdekességek forrása)

//milos//

Mentés


Article Tags: · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Filmezzünk!

Filmezzünk!