FILMEZZUNK.HU
Zuckerberg életre keltette Jarvist, akinek Morgan Freeman adja a hangját

Zuckerberg életre keltette Jarvist, akinek Morgan Freeman adja a hangját

2361

Zuckerberg saját mesterséges intelligenciát csinált otthonra

A Facebook atyja, Mark Zuckerberg beváltotta az egy évvel ezelőtt tett ígéretét és beprogramozta saját házi mesterséges intelligenciáját. Zuckerberg ötletének alapjául A Vasember című filmekből jól megismert Jarvis szolgált, aki a Marvel filmekben Robert Downey Jr. “komornyikjaként” tevékenykedik. Bár önálló termékként nem tervezik most még kiadni, ám a Facebook megalapító a későbbiekben forráskódként letölthetővé szeretné tenni a rendszert.

Mark-ról köztudott, hogy minden évben valami nagy dolgot kitűz célnak, amit természetesen meg is valósít. Így volt ez akkor is, amikor megfogadta, hogy minden hónapban elolvas két regényt, vagy amikor megtanult mandarinul, de olyan fogadása is volt, hogy csak olyan húst eszik, amit saját maga ejt el.

A 2016-os évre egy olyan mesterséges intelligencia fejlesztését tűzte ki célul,

ami nemcsak az otthoni berendezéseit vezérli, de munka közben is segíti. A rendszer nevét a Vasemberből kölcsönözte, a digitális komornyikot Jarvisként emlegeti. A projekt különlegessége, hogy Zuckerberg egyedül kódolja, programozói csapatának segítsége nélkül. – olvasható az origo-n.

A rendszer megszólalásához pedig nem más adta a hangját, mint Morgan Freeman. A vasember címszereplője Robert Downey Jr. is felajánlotta hangját Zuckerberg projektjéhez, de ő inkább Freemant választotta, mivel neki kellemesebb az orgánuma. Viszont egy kommentelő megjegyezése szerint Morgen Freeman azt a benyomást keltheti az emberben, hogy ebben a mesterséges intelligenciában egy új istent akart létrehozni. Ennek a teóriának alapja is lehet, hiszen sok ember számára Freeman a több filmes és egyéb közszereplései miatt Isten szimbólum lett. – ezt pedig a vigyazo.blog.hu hírportálon láthattuk.

Zuckerberg egy olyan egyszerű mesterséges intelligenciát fejlesztett, akivel telefonon és gépen keresztül tud kommunikálni (kvázi egy chatbot), vezérli az otthoni berendezéseket, beleértve a hőszabályzót, a zenét, fényeket, és még egy retró kenyérpirítót is. Ehhez több technikát is alkalmaz, így a természetes nyelvi feldolgozást, beszédfelismerést, megerősítéses tanulást. A fejlesztés során Zuckerberg a Python PHP, Objective C nyelveket használta.

Ezek mellett megtanította számítógépes komornyikját az arcfelismerésre is – tehát ha valaki érkezik hozzájuk, felismeri őket kik is azok, jelenti a ház urának, majd beengedi őket.

Zuckerberg felesége, Priscilla kicsit komplikáltabbnak látja a rendszert, mely néha szeszélyesen, esetenként agresszívan működik – ami akár Arnold Schwarzenegger hangján is képes viccelődni.

Mark kijelentette, hogy ma már olyan érzése van, hogy a szoftver „jelen van”. Szerinte a mesterséges intelligenciának nagy jövője van, és az elkövetkezendő tíz évben dinamikusan fog fejlődni. A személyes fejlesztésének pedig része a mesterséges intelligenciáját megtanítani az önképzésre is.

(Címlapkép forrása; Cikk forrása: Origo (2016.12.22.)és Vigyazo.blog.hu (2016.12.28./SzK))


Article Tags: · · · · · ·