Mel Gibson 12 legjobb filmje

Mel Gibson 12 legjobb filmje

7943

12 Mel Gibson film, amit mindenképpen látni kell

Az Oscar-díjas Mel Gibsonról talán ellehet mondani, hogy filmes berkeken belül ezermesternek számít, hiszen egy személyben színész, producer, rendező, szinkronhang, forgatókönyvíró és ügyvezető producer is. A legendás színész többször is padlót fogott már, ám úgy tűnik megint csak sikerül kikecmeregnie a gödörből. A napokban kezdték el játszani a mozik a legújabb filmjét, A fegyvertelen katonát, melynek köszönhetően újra ott lehet a legrangosabb filmes gálákon, mint rendező. Mel Gibson a mai napon ünnepli születésének a 61. évfordulóját, melynek alkalmából összeválogattuk a kedvenc filmjeinket tőle, melyekben színészként vállalt szerepet.

A toplistánk természetesen saját véleményen alapszik. Amennyiben nem szerepel listánkon a kedvenc Mel Gibson filmed, pedig helye lenne rajta, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy pótolni tudjuk a hiányosságunkat!

12. Palimadár (Bird on a Wire, 1990)

A főhős (Mel Gibson) egy detroiti benzinkútnál dolgozik, de mint kiderül, már sokfajta munkát végzett és többször cserélt nevet is. Fiatal fiúként néhány narkós gengszter ellen vallott, és a banda még ma is keresi. Már éppen rendeződni látszik élete, amikor megjelennek üldözői, de szerelme, a szép szőke ügyvédnő (Goldie Hawn) megmenti.

Palimadár (Bird on a Wire, 1990)

A Mel Gibson és Goldie Hawn által alakított karakterek szerepük szerint egy idősek, a valóságban azonban 11 év korkülönbség van a két színész között Hawn javára.

11. Air America (1990)

Emilio Correnónak az észak-amerikai olajmágnások sok pénzt fizetnek azért, hogy biztosítsa az olajvezetékek épségét. Correno jól végzi a munkáját, de túllő a célon. Már senkiben sem bízik, mindenkit gerillának vél. Túlbuzgósága sok szegény parasztot tesz földönfutóvá. A helyzet tisztázására az agilis riporternő vállalkozik. Egyedül azonban nem képes megoldani az ügyet. Henry Stanley – természetesen nem véletlenül – Riót rendeli az újságírónő mellé.

Air America (1990)

Robert Downey Jr. két okból vállalta el a szerepet. Egyrészt a nagy gázsi miatt, másrészt, mert együtt akart dolgozni Mel Gibsonnal, akit egy évvel korábban a Halálos fegyver 2. (1989) című akciófilmben látott. Állítólag Gibson 7 millió dollárt kapott a szerepért.

10. Visszavágó (Payback, 1999)

Porter (Mel Gibson) egyszerű tolvaj, aki nem utazik nagyban, megpróbál egyszerű életet élni. Partnere azonban nem éri be ennyivel. Ravasz tervet forral, hogy eltegye Portert láb alól, és ehhez még a felesége segítségét is megkapja. A bűnöző azonban szívósabb, mint gondolták. Visszatér, hogy bosszút álljon egykori barátján és feleségén, ám a dolog nehezebben megy, mint képzelte.

Visszavágó (Payback, 1999)

A film az 1967-es A játék vége c. film remake-je. A film egy pontján Brian Helgeland rendezőt leváltotta Paul Abascal, így a film mintegy 30%-át újraforgatták. Brian Helgelandt két nappal azután rúgták ki, hogy megkapta az Oscar-díjat.

9. Halhatatlan szerelem (Forever Young, 1992)

Daniel (Mel Gibson), a repülőgép-pilóta feleségül akarja venni szerelmét Helent (Jamie Lee Curtis). Mielőtt azonban ezt meg tehetné, barátnőjét elgázolja egy autó. A kómába esett nőről az orvosok teljesen lemondanak. A kétségbeesett Daniel ezért úgy dönt, hogy részt vesz barátja kísérletében, és hibernáltatja magát, míg szerelme fel nem ébred. A háború előtti kísérletbe azonban valami hiba csúszik, így amikor Daniel visszatér az élők közé már 1992-őt írnak a naptárak. Az új helyzetben nem csak rohamosan öregedő testével, hanem a jelentősen megváltozott körülményekkel is szembe kell néznie.

Halhatatlan szerelem (1992)

8. Katonák voltunk (We Were Soldiers, 2002)

Egy újonnan alakult helikopteres alakulat az első bevetésére készül, amelyen 400 katonának kell megtisztítania a terepet. A katonák helikopteren érkeznek az Észak-Vietnámban található Halál völgyébe, ahol 2000 vietnámi katonával kell szembenézniük. Hal Moore (Mel Gibson) ezredes nem titkolja, hogy a bevetésről sokan nem fognak visszatérni, de megígéri, hogy ő lesz az első, aki kiszáll a gépből, és ha életben marad, akkor ő lesz az utolsó, aki visszaszáll a helikopterbe. A körülzárt katonák között jócskán akadnak újoncok is, a tűzkeresztség pedig sokkal kegyetlenebb, mint gondolták volna.

Katonák voltunk (We Were Soldiers, 2002)

Az eredeti tervek szerint 2001-re készült volna el a film, de a forgatást elnapolták, mert Chris Klein az Amerikai pite 2. (2001) című film forgatásán dolgozott. A bevetésen részt vevő katonák közül hármat Becsület érdeméremmel jutalmaztak. Ők Joseph Marm Jr., Bruce P. Crandall és Ed Freeman.

7. Váltságdíj (Ransom, 1996)

A leggazdagabb és legbefolyásosabb ember sem lehet biztonságban, az emberi gonoszság őt is bármikor utolérheti. Tom Mullen (Mel Gibson) a sikeres üzletember sem gondolta volna, hogy egy nap a legszörnyűbb rémálma válik valóra: elrabolják a fiát. Miután belátja, hogy a hatóságok nem tudnak segíteni rajta, elkeseredésében vakmerő lépést tesz: a váltságdíjat vérdíjként tűzi ki az emberrablók fejére.

Váltságdíj (Ransom, 1996)

Alec Baldwint is felkérték Jimmy Shaker szerepére, aki visszautasította azt, mivel nem tetszett neki, hogy a filmben veszélybe sodornak egy gyereket. A forgatást egy időre leállították Mel Gibson vakbélműtéte miatt.

6. Mi kell a nőnek? (What Women Want, 2000)

Nick Marshall (Mel Gibson), a kivagyi, öntelt reklámszakember egy balaesetnek köszönhetően elkezdi hallani a nők gondolatait. Először óriási sikereket ér el titkos tehetségével, aztán szépen lassan rádöbben, hogy a képessége nem pótolja a tehetséget.

Mi kell a nőnek? (What Women Want, 2000)

Mel Gibson valóban legyantázta a lábát egy filmbéli jelenetben, és elmondása szerint sokkal kevésbé fájdalmasan élte meg, mint ahogyan azt nőtársai korábban lefestették neki. 2000-ben a 4. legtöbb bevételt hozó film volt.

5. Maverick – Halálos póker (Maverick, 1994)

Maverick (Mel Gibson) nem vadnyugati mesterlövész, csupán egy pókerjátékos, aki viszont a legjobb akar lenni. Már csak egy egész kis pénz hiányzik ahhoz, hogy benevezhessen élete pókerversenyére, de úgy tűnik, nehezebb összeszedni ezt a pénzt, mint gondolta. Kalandjai során megismerhetjük a ravasz Annabelle Bransfordot (Jodie Foster), és a mogorva békebírót, Zane Coopert (James Garner) is.

Maverick - Halálos póker (1994, Maverick)

Mel Gibson külön leckéket vett, hogy minél gyorsabban tudjon fegyvert rántani. 1957 és 1960 között a Maverick című sorozatban Bret Mavericket James Garner alakította, aki ebbe a feldolgozásban egy békebírót formált meg. Meg Ryan volt az első jelölt Annabelle szerepére.

4. Mad Max-trilógia (1979-1985)

A poszt apokaliptikus vízió helyszíne Ausztrália. A civilizáció már szinte nyomtalanul eltűnt, portyázó bandák fosztogatnak zsákmány után kutatva, hátha van még valami használható. Max Rockatansky (Mel Gibson), zsaru, férj és családapa volt, miután azonban mindent elvesztett, bőrszerkót húzott, és renegátként éli életét. A férfi igazságosztóként lép fel a velejéig romlott világban. Mad Max egy antihős, aki a bosszú és a feledés reményében rója az utakat.

Mad Max (1979)

Mel Gibson véletlenül kapta meg a szerepet, amikor elkísérte egyik barátját a válogatásra. Ha már ott járt, ő is kipróbálta magát, és legnagyobb meglepetésére leszerződtették. A forgatást egy hónappal későbbre kellett szervezni, mert Mel Gibson-t nem engedték el a tanárai az egyetemről. A színész ekkor éppen színjátszást tanult az Ausztrál Nemzeti Színművészeti Egyetemen. Miller szinte végig hivatalos engedély nélkül forgatott, de egyeztetett a rendőrséggel, akik igyekeztek mindenben segíteni. Gyakran még a forgalmat is leállították a forgatás miatt.

[yop_poll id=”1″]

3. A hazafi (The Patriot, 2000)

Benjamin Martin (Mel Gibson), a hétgyermekes családapa igyekszik békében élni, pedig régebben ő is kivette a részét a háborúskodásból. De a történelem ismétli önmagát, és az amerikai függetlenségi háborúban legnagyobb fia, Gabriel (Heath Ledger) az első között önként jelentkezik. Egy brit katona azonban megöli a fiút. Ettől kezdve már Benjamin sem tud érzéketlen maradni, újra fegyvert ragad, és miközben a hazáért küzd, meg akarja torolni fia halálát is.

A hazafi (2000)

Benjamin Martin karakterének eredetileg 6 gyereke lett volna, ám Mel Gibson kérésére végül egy taggal bővítették a családot, a színészek ugyanis akkor már hét gyermeke volt. Gibson a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díjára.

2. Halálos fegyver-franchise (1987-1998)

Martin Riggs (Mel Gibson) nyomozó, a felesége halála óta nehezen talál magára. Szinte megszállottan keresi a veszélyt. Új rendőrtársa, a színes bőrű, megfontolt Murtough (Danny Glover) eleinte egyáltalán nem örül annak, hogy együtt dolgoznak. A különös nyomozópárosnak ezúttal egy fiatal prostituált öngyilkosságát kell kivizsgálnia. A nyomozás során egykori CIA-ügynökökből álló zsoldosbandára bukkannak, akik a vietnami háború óta kábítószerrel kereskednek.

Mickey Rourke neve is felmerült Riggs szerepére. Aki Mel Gibson-t kínozza a filmben az Al Loeng volt, aki a Die Hard-ban az egyik terroristát alakítja. Miután Franco Zeffirelli látta Mel Gibsont a filmben, rögtön megkörnyékezte a színészt a Hamlet (1990) főszerepével. Danny Glover karaktere 50 éves, a színész azonban 1968-ban még csak 40. életévét töltötte be.

1. A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

Sir William Wallace (Mel Gibson) a skót történelem egyik legemblematikusabb figurája. Hosszú távollét után hazaérkezvén szembesül azzal, hogy  országában a kegyetlen I. Edward (Patrick McGoohan), angol király uralkodása miatt kaotikus állapotok uralkodnak. Hosszú rábeszélés és hősies példamutatás árán hadsereggé kovácsolja a hitehagyott skót népet, és a sereg élén csatába indul a szabadságért.

A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

Mel Gibson öregnek tartotta magát William szerepére, de végül vállalta a filmet, amit valószínűleg azóta sem bán. Maga a produkció öt Oscar-díjat is nyert, közte a legjobb film és a legjobb rendezőnek járót, amit ugyebár Mel Gibson érdemelt ki.

Még egyszer megjegyeznénk, hogy toplistánk saját véleményen alapszik. Amennyiben nem szerepel listánkon a kedvenc Mel Gibson filmed, pedig helye lenne rajta, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy pótolni tudjuk a hiányosságunkat!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása ITT és ITT; Érdekességek forrása)

//batigoool//

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download