A 10 legjobb lélekfelemelő film

10 lélekfelemelő film, amit vétek lenne kihagyni 2017-ben

144386

A 10 legjobb lélekfelemelő film

Alábbi összeállításunkban olyan lélekfelemelő filmeket ajánlunk a kedves Olvasóink figyelmébe, amikkel tényleg érdemes eltölteni az időt. A produkciókban értékes leckéket lehet megtanulni az élet több területéből, miközben egyszerre fognak megríkatni és megnevettetni is. Ha egy picit nehezebb időszakodban vagy, mindenképpen érdemes a felsorolt alkotásokból válogatni, hiszen ezektől garantáltan élni akarsz majd! Íme a 10 legjobb lélekfelemelő film.

Ha ismersz még olyan lélekfelemelő filmet, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe, írd le nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy pótolni tudjuk hiányosságunkat!

Bor, mámor, Provance (A Good Year, 2006)

Az angol bankár, Max Skinner (Russell Crowe) egy omladozó provance-i szőlőhegyet örököl Henry bácsikájától. Max nem szándékozik letelepedni Le Griffon-ban, minél előbb értékesítené a birtokot a teljes borászatával együtt. Menet közben azonban váratlan dolgok húzzák keresztül a számításait: egyrészt felidézi a régi emlékeket, összebarátkozik a helyi vincellérrel, megjelenik Henry bácsi rég elveszett lánya, illetve még a szerelem is itt toppan be az életébe.

Bor, mámor, Provance (2006)

Tudtad, hogy…?

A rendező, producer Ridley Scott állítása szerint a film összes jelentének forgatási helyszíne mindössze 8 percre volt provence-i otthonától, ahol 15 évig lakott. Eredetileg Aaron Eckhart is szerepelt volna ebben a lélekfelemelő filmben.

Októberi égbolt (October Sky, 1999)

Homer Hickam (Jake Gyllenhaal) az 1950-es években, egy kis nyugat-virginiai bányászvárosban tölti gyermekéveit. Kilátásai nem túl fényesek, valószínűleg ő is bányász lesz, akárcsak édesapja. 1957 októberében azonban megváltozik Homer számára a világ: fellövik az első szovjet Szputnyikot. Attól kezdve a rakéták érdeklik leginkább a fiút. Barátaival minden idejét a kísérleteknek szenteli, a szülői rosszallások ellenére. Egyedül Riley tanárnő (Laura Dern) bátorítja a komolyabb kísérleteket. Vezetésével beneveznek a Nemzeti Tudományos Díjért folyó versengésbe. Homer céltudatosan készül pályájára és az űrkutatás egyik meghatározó amerikai személyiségévé válik…

Októberi égbolt (October Sky, 1999)

Gettó milliomos (Slumdog Millionaire, 2008)

Indiában is nagy népszerűségnek örvend a Legyen Ön is milliomos!, ám a lehetőség ott sem jár mindenkinek. Főleg, ha egy egyszerű utcagyerekről, Jamal Malikról (Dev Patel) beszélünk, aki a közönség és a műsorvezető döbbenetére magabiztosan válaszolja meg az egyre nehezedő kérdéseket. Hogy honnan tudja a helyes megoldásokat, arra a kérdések mögött kibontakozó élettörténete adja meg a választ, de a csodás véletlenekben nem mindenki hisz fenntartások nélkül.

Gettó milliomos 2008

Tudtad, hogy…?

A film 10 jelölésből 8 Oscar díjat kapott, ezzel egyike a legtöbb Oscart szerzett filmeknek. A Schindler listája mellett a Gettómilliomos a második olyan film, ami megjelenésének évében elnyerte a legjobb film, a legjobb rendezés és legjobb forgatókönyv díját a Golden Globe-, a BAFTA- és az Oscar-díjátadón is.

Saját szavak (Freedom Writers, 2007)

1994-ben egy jó szándékban gazdag, de tapasztalatokban szegény tanárnő érkezett Los Angeles egyik legveszélyesebb környékének iskolájába. Erin Gruwell (Hilary Swank) a kezdeti nehézségek után elnyerte a 203-as terem diákjainak bizalmát és egyedi módszereivel felnyitotta szemüket lehetőségeikre. A gettólakó tizenévesekkel naplót íratott, amit később összegyűjtve kiadtak The Freedom Writers Diary címen. Ma ez már azonos nevű alapítvány és módszertan, Gruwell egyetemen tanít néhány egykori diákjával közösen.

Saját szavak (Freedom Writers, 2007)

Jerry Maguire – A nagy hátraarc (Jerry Maguire, 1996)

Jerry Maguire (Tom Cruise) a sikeres ember mintaképe. Befutott sportmenedzserként övé a világ, bármihez nyúljon, minden arannyá változik a kezei között. Életét azonban mégsem érzi tökéletesnek. Bár úgy tűnik, mindent megkaphat, valami mégis hiányzik. Egy nap lelkes kiáltványt ír, amit a munkahelyén nem fogadnak kitörő lelkesedéssel, és azonnal kirúgják az állásából. Jerrynek mindent elölről kell kezdenie, és fel kell fedeznie saját magát. Ebben a vállalkozásban váratlan társai akadnak: egy nem éppen kiemelkedő focista (Cuba Gooding Jr.) és az egyedülálló anya (Renée Zellweger) személyében.

Jerry Maguire

Tudtad, hogy…?

Jerry Maguire karakterére Tom Hanks is esélyes volt. Renée Zellweger elmondása szerint mikorra megkapta a szerepet, már olyan régen nem dolgozott, hogy szinte semmi pénz nem volt a számláján. Ez volt Tom Cruise ötödik 100 millió fölött arató filmje zsinórban, mellyel új rekordot állított be.

Az utolsó vakáció (Last Holiday, 2006)

Az utolsó vakáció című lélekfelemelő filmben Georgia Byrd (Queen Latifah) egy áruház konyhai osztályán dolgozik és ahelyett, hogy titkos vágyait próbálná beteljesíteni – mondjuk, megszólítaná a bútorosztályon dolgozó jóképű fickót -, csak őrlődik és kínlódik borzalmas félénksége miatt. Mígnem egy napon az orvosa közli vele a hírt, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved és legfeljebb néhány hét lehet már csak hátra az életéből. Georgia az első sokk után elhatározza, hogy élete utolsó napjaiban úgy él, ahogyan eddig is szeretett volna. Felmond, kiveszi az összes megtakarított pénzét a bankból, és Európába utazik, hogy egy luxusszálló királyi lakosztályában, luxuskörülmények között, vidáman és felszabadultan várja a “Kaszás”-t. A felszabadult, semmitől nem félő, a pénzt két kézzel szóró víg kedélyű Georgia-ra mindenki felfigyel, és hamarosan számos udvarlója is akad, köztük egy szenátor, és egy szenvedélyes főszakács is…

Az utolsó vakáció (Last Holiday, 2006)

Tudtad, hogy…?

Minden étel, amit a filmben felszolgálnak a Food Network chefjei készítettek, akik a stábbal utaztak. Emellett megtanítottak pár alap főzési technikát Queen Latifah-nak, hogy profi szakácsnak tűnjön a filmben.

Életrevalók (Intouchables, 2011)

Philippe (François Cluzet), a gazdag francia arisztokrata párizsi lakosztályában állandó ápolót keres maga mellé, ugyanis egy baleset következtében nyaktól lefelé megbénult. Az állásra rengetegen jelentkeznek, közöttük Driss (Omar Sy), egy szenegáli fiatalember, aki most szabadult a börtönből. Két egymás számára ismeretlen világ találkozik, kettejük között  azonban a bolondos és vakmerő kalandok során életre szóló barátság szövődik.

Életrevalók (Intouchables, 2011)

Tudtad, hogy…?

A film címe eredeti fordításban “érinthetetleneket” jelent. Az alkotást Philippe Pozzo di Borgo Le Second Souffle: Suivi Du Diable Gardien című könyve inspirálta, amely Magyarországon 2012-ben jelent meg Életrevalók címmel. 9 héttel a bemutatása után az Életrevalók minden idők második legmagasabb bevételt hozó francia filmje lett. Egyedül az Isten hozott az Isten háta mögött (2008) előzi meg.

A boldogság nyomában (The Pursuit of Happyness, 2006)

Chris Gardner (Will Smith) mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár fáradhatatlanul próbál meggazdagodni, egyre szegényebbek lesznek, végül a felesége is elhagyja. A férfi magára marad az ötéves kisfiával (Jaden Smith). Chris ekkor kockázatos lépésre szánja el magát. Feladja állását, és jelentkezik egy bróker cég tanfolyamára. Miközben egyre mélyebbre merül a brókerkedés rejtelmeiben, pénz híján hamarosan várótermek, menhelyek lakói lesznek. Chris bízik abban, hogy jókedvvel, szeretettel minden bajt legyőznek.

A boldogság nyomában (The Pursuit of Happyness) 2006

Tudtad, hogy…?

A statisztaként szereplő hajléktalanokat minimálbérért szerződtették, munkájukért cserébe ételt is kaptak. Sokan közülük ekkor már nagyon régóta nem kerestek pénzt. Will Smith-t speedcubberek, azaz Rubik-kocka-bajnokok készítették fel, hogy két percen belül ki tudja rakni a Rubik-kockát. A film végén a valódi Chris Gardner is feltűnik, miközben elsétál a főszereplők mellett.

Gran Torino (2008)

A koreai veterán és özvegy, Walt Kowalski (Clint Eastwood) magányosan tengeti napjait a környéken, amely a szeme láttára változik meg napról napra. Régi szomszédai, barátai elköltöztek, a helyüket délkelet-ázsiai bevándorlók vették át, akik felé Kowalski koránt sem viseltetik barátságos érzelmekkel. Egy este az egyik környékbeli fiú, Thao Vang Lor (Bee Vang) megpróbálja ellopni a férfi legdrágább kincsét, az 1972-es Gran Torinót, mivel egy környékbeli banda erre kényszerítette. Miután az eset kiderül, különös kapcsolat alakul ki Kowalski és a tinédzser között.

Gran Torino (2008)

Tudtad, hogy…?

Annak ellenére, hogy Clint Eastwood más filmjeihez hasonlóan itt is olyan karaktert alakít, aki dohányzik, ő maga valójában sosem gyújtott rá. A filmekben leégett cigarettákat használtak ezért. Clint Eastwood két gyereke is részt vett a film készítésében, egyikük színészként, másikuk a zenét szerezte.

Patch Adams (1998)

Patch Adams (Robin Williams) örökre megváltoztatta a gyógyításról kialakított képünket. Egy olyan időszakban kezdett dolgozni, amikor az orvosok puszta tárgyakként, megoldandó problémaként tekintettek betegeikre, de ő meglátta bennük az embert, és rájött, hogy az emberi közelség, és főképp a nevetés legalább annyira fontos a gyógyuláshoz, mint a megfelelő diagnózis és a gyógyszerek. Ez a film az ő történetét mutatja be.

Patch Adams 1998

Tudtad, hogy…?

Robin Williams néha tartott egy-egy stand up comedy előadást az egyetem hallgatóinak, ahol forgattak.

Ha ismersz még olyan lélekfelemelő filmet, amit szívesen ajánlanál mások figyelmébe, írd le nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy pótolni tudjuk hiányosságunkat!

(Érdekességek forrása: mafab.hu; Történetek forrása ITT, ITT és ITT; Cikk forrása: brightside.me)

//batigoool//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download