A legjobb amerikai focis filmek

20 amerikai focis film, hogy az NFL holtidényében se unatkozz

20086

A legjobb amerikai focis filmek

Az amerikai football már régóta megszilárdította vezető helyét Amerikában, mint a legnépszerűbb sportág. A remek marketingnek és az egyre több közvetítéseknek köszönhetően rohamosan növekszik a rajongók tábora. Néhány nappal ezelőtt került megrendezésre a Super Bowl, ami a nagy döntőt jelenti. Ez az esemény nem csak Amerika legnagyobb sporteseménye, amit közvetít a tévé, hanem a legnagyobb esemény is egyben, minden létező tévéközvetítés közül. Nincs semmi más műsor, amit annyian néznének, mint ezt. A Super Bowl azonban azt is jelenti, hogy lezárul egy idény, amit hosszú szünidő követ. Ilyenkor jöhetnek képbe a legjobb amerikai focis filmek. Ezekből szemezgettünk.

Az amerikai focis filmek listája nem csak sportkedvelőknek nyerheti el a tetszését! A lista szubjektív és nem helyezés szerint rangsoroltuk őket. Ha az általunk legjobbaknak tartott amerikai focis filmek között nem szerepel a Te kedvenced, kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy pótolhassuk hiányosságunkat.

1. Több, mint sport (We Are Marshall, 2006)

Az alkotás a Marshall futball csapat, 1970. november 14-i tragédiáját mutatja be. A repülőszerencsétlenség során az egyetem focicsapatának több tagja is meghal, a túlélő játékosoknak az új edzővel, Jack Lengyellel (Matthew McConaughey) és a rajongókkal össze kell fognia, hogy a labdajátékot továbbra is életben tarthassák az egyetemen. Az összefogás tanulandó, a történet szívmelengető, a színészi alakítások frenetikusak!

Több, mint sport (We are Marshall)

2. A cserecsapat (The Replacements, 2000)

Az 1987-es szezonban a játékosok sztrájkja bénította meg az amerikai futball-életet. A Washington Sentinels csapata az óriási pénzveszteséget cserecsapat felállításával próbálja áthidalni. Megbízzák az öntörvényű Jimmy McGinty (Gene Hackman) edzőt a lehető legjobb csapat összeállítására. Csak egy hét ideje marad rá. Kit lehet az évvégi hajrá közben hadra bírni? Egy walesi lecsúszott focistát, egy szumó-birkózót, két kidobóembert? Ha nem jön össze az eredmény, legalább cirkusznak jó lesz a szedett-vedett legénység! Shane Falco-t (Keanu Reeves), az egykori ígéretes tehetséget nevezi ki az edző kapitánynak. A kezelhetetlen csapat nem a pályán bizonyítja ütőképességét. Egy kiadós kocsmai verekedés után az őrszobán találják magukat.

A cserecsapat (The Replacements, 2000)

Tudtad, hogy…?

Keanu Reeves kb. 10 kilót hízott a szerepért. A forgatás alatt a Baltimore Ravens felajánlott egy próbajátékot Keanu Reevesnek. Ha elfogadja lehet nem az amerikai focis filmek listáján szerepelne, hanem valamelyik NFL csapat színeiben játszhatna.

3. A vizesnyolcas (The Waterboy, 1998)

Bobby (Adam Sandler) jámbor, de éretlen fiatalember, aki egész életében a focicsapat vizesfiújaként dolgozott, eközben azonban sajnos elfelejtett felnőni. Egy nap azonban az új egyetemi csapat edzője rájön, hogy Buddyban több rejlik, mint ami látszik: kiváló focista válhat belőle. Miután Buddy meggyőzte anyukáját, hogy engedje játszani, egy új világ nyílik ki előtte.

A vizesnyolcas (1998)

Tudtad, hogy…?

Adam Sandler-t alakításáért Arany Málna-díjra jelölték, mint legrosszabb színész, de egyben a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díjára is. Adam Sandler nem csupán főszereplője, hanem forgatókönyvírója és producere is a filmnek.

4. Erőpróba (Gridiron Gang, 2006)

Sean Porter (Dwayne Johnson) egy Los Angeles-i javítóintézet fegyőre. Elkeseredéssel tölti el, hogy a fiatalok többsége, amint szabadlábra kerül, vagy újra a börtönben köt ki, vagy erőszakos halált hal az utcán. Munkatársával, Malcolm Moore-ral (Xzibit) kétségbeesetten keresik a megoldást, míg végül az amerikai futball segítségével próbálnak önuralmat és felelősségtudatot nevelni a srácokba. Szeretnének felállítani egy versenyképes csapatot, ám a futball-szezonig mindössze négy hetük van. A lehetetlennel határos vállalkozás hatalmas kihívás elé állítja a fiatalokat, és Porter vezérletével megtanulják az akaraterő, a kitartás és a kölcsönös tisztelet fontosságát.

Erőpróba (Gridiron Gang, 2006)

5. Higgy a győzelemben! (Woodlawn, 2015)

1973-ban, miután megszüntetik az iskolákban a szegregációt, a Woodlawn Gimnáziumban komoly harcok kezdődnek a diákok és a tanárok között is. A tehetséges amerikai futballista Tony (Caleb Castille) és afroamerikai társai igyekeznek kiállni magukért a feszült helyzetben, ám a rasszizmus nem csak az iskola folyosóira gyűrűzik be, hanem a focipályára is – csakis a hit ereje képes összekovácsolni a csapatot.

Higgy a győzelemben! (Woodlawn, 2015)

6. A megállíthatatlan (The Express, 2008)

Az 1950-es években nem sok lehetőség adódott egy fekete bőrű fiatalember számára a kitörésre. Ernest “Ernie” Davis (Rob Brown) az amerikai futballban próbált érvényesülni. A Syracusai Egyetem csapatában játszott, és országos hírnévre tett szert, amikor a csapatával 1959-61 között kétszer is diadalmaskodott. A futóteljesítménye láttán 1959-ben egy sportújságíró ragasztotta rá az Elmira Express nevet. Davis ikon lett a feketék körében, és hozzájárult a polgárjogi mozgalom erősödéséhez. Bár 1963-ban leukémiában meghalt, személye örökre megváltoztatta az amerikai sportot és kultúrát.

A megállíthatatlan (The Express, 2008)

7. Út a csúcsra (The Program, 1993)

Sam Winters (James Caan) a kemény és rátermett futballedző két szezont a lelátókon töltött, mivel nem kapott munkát egyetlen csapatnál sem. Amikor rábízták a keleti parton lévő egyetem fiataljainak edzését, mindössze annyi utasítás kapott, hogy meg kell nyerniük a bajnokságot, segítséget még ennyit sem. Vajon sikerül-e a nagy terv?

Út a csúcsra (The Program, 1993)

8. Csapatjáték (When the Game Stands Tall, 2014)

A film Bob Ladouceurnak (James Caviezel), a legendás futballedzőnek a története, aki a De La Salle Gimnázium csapatát, a Spartans-t a teljes ismeretlenségből emelte magasba, miután egymást követően 151 mérkőzést is meg tudott nyerni velük. Ezzel rekordot döntött az amerikai sport történelmében.

Csapatjáték (When the Game Stands Tall, 2014)

9. Újoncok napja (Draft Day, 2014)

Sonny Weawer (Kevin Costner) futball menedzsernek az NFL Draft, azaz az Amerikai Futballszövetség “sorozónapján” lehetősége nyílik rá, hogy megmentse a Cleveland csapatát, de ehhez egy igazi tehetséget kell leszerződtetnie. Gyors döntést kell hoznia, hogy mit hajlandó feláldozni a tökéletesség keresésében, s közben teljesen elmosódik a határ a személyes és szakmai élete között ezen a napon, amely több száz fiatalember életét változtatja meg, kiknek a legfőbb álmuk, hogy az NFL-ben játszhassanak.

Újoncok napja (Draft Day, 2014)

10. Sérülés (Concussion, 2015)

Dr. Bennet Omalu (Will Smith) törvényszéki patológus egy visszavonult híres amerikai focista boncolása után elvégzett vizsgálatok során megdöbbentő agyi elváltozásokat észlel. Vajon a sport során szerzett számos ütközés károsítja az agyat? A nagy hatalmú NFL vezetők ezt természetesen tagadják így az orvosnak meg kell küzdenie felfedezésének elfogadásáért.

Sérülés 2015 kritika

Tudtad, hogy…?

Az amerikai focis filmek listáján egyedüliként nem a football pozitív oldalát mutatja be a Sérülés. Eredetileg Ridley Scott rendezte volna a filmet az Exodus: Istenek és királyok (2014) munkálatai után, azonban végül Peter Landesman-ra esett a választás. Will Smith és Adewale Akinnuoye-Agbaje szintén együtt játszik az Öngyilkos osztag (2016) című képregény feldolgozásban.

11. Legyőzhetetlen (Invincible, 2006)

Vince Papale (Mark Wahlberg) gyerekkora óta rajong az amerikai fociért. Arról álmodott, hogy egyszer a legjobbakkal küzdhet majd a pályán. Vince azonban nem lett profi sportoló, soha nem játszott focicsapatban. Helyettesítő tanárként, részidős pultosként keresi a kenyerét. A szerencse váratlanul rámosolyog: a Philadelphia Eagles edzője nyílt válogatást hirdet. Vince is jelentkezik, és ő döbben meg a legjobban, amikor kiderül, hogy igazi őstehetség a fociban! Harminc évesen, amikor mások már a visszavonulást fontolgatják, ő végre lehetőséget kap, hogy valóra váltsa az álmát.

Legyőzhetetlen 2006

12. Minden héten háború (Any Given Sunday, 1999)

Tony D’Amato (Al Pacino) a Miami Sharks focicsapat idősödő edzője korábban mindig győzelemre vezette a csapatot, de most háromszor egymás után veszítették el a bajnokságot, és a csapat népszerűsége is mélyponton van. A csapat fiatal társtulajdonosa,  Christina Pagniacci (Cameron Diaz) apjától örökölte a csapatot, és szeretné, ha az sikeressé válna. Cap Rooney (Dennis Quaid), a Sharks egyik leghíresebb játékosa, öregedésével azonban a Sharks együtt csúszik lefelé, így amikor sérülése miatt  Willie Beamen (Jamie Foxx), a fiatal hátvéd lép pályára, mindenkit ámulatba ejt. D’Amatonak egyszerre több emberrel kell megküzdeni az igazáért.

Minden héten háború (Any Given Sunday, 1999)

Tudtad, hogy…?

Mint a Warner Bros. kedvence, Clint Eastwood volt az első választás D’Amato szerepére, de ő inkább rendezni szerette volna a filmet. Végül egyik sem jött össze. Al Pacino végső nagy beszéde egy valódi NFL edző, Marty Schottenheimer egy beszédén alapul. Jamie Foxx szerepét majdnem a komikus Chris Tucker játszotta.

13. Prérifarkas blues (Varsity Blues, 1999)

Bud Kilmer már időtlen idők óta vezetőedző a texasi kiváros iskolai amerikai futball klubjánál, a West Canaan-i Prérikutyáknál, akikkel már huszonkét területi bajnoki diadalt söpörhetett be. Az ellentmondást nem tűrő kényúrként viselkedő edzőt – amíg csak jönnek az áhított győzelmek – szinte istenként tisztelik a helyiek, ám a soron következő bajnoki címmel komoly gond van. A csapat sztárjátékosa lesérült, így a Prérikutyákat át kell szervezni, mégpedig a tartalékirányító Jonathon Moxon vezetése alatt. Neki pedig nem kenyere a talpnyalás, állandóan lázad a teljhatalom ellen, és a sporthoz való hozzállása is hagy kívánnivalót maga után. Az összeütközés elkerülhetetlen.

Prérifarkas blues (Varsity Blues, 1999)

Tudtad, hogy…?

James Van Der Beek a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb feltörekvő színésznek járó díját.

14. Csontdaráló (The Longest Yard, 2005)

Paul Crewe (Adam Sandler) hajdanán ünnepelt sportoló volt, mára azonban már a feledésbe merült. Paul egy iszogatással eltöltött este után úgy dönt, hogy volán mögé ül. Vesztére tette, ugyanis a kopók lefülelik, és hűvösre teszik egy időre. Paul furcsa módon az ország egyik legjobban őrzött börtönébe kerül, talán nem véletlenül. A fegyencek között egy régi ismerősre lel, egykori edzője (Burt Reynolds) is itt tölti életfogytig tartó büntetését. A börtönigazgató arra bíztatja a rabokat, hogy kezdjenek el sportolni. A börtöncsapat csakhamar felfejlődik, és kihívhatják a börtönőrök csapatát. A két csapat tagjai gyűlölik egymást, a pályán pedig egyikük sem ismer kíméletet.

Csontdaráló (The Longest Yard, 2005)

Tudtad, hogy…?

Tim Herlihy, Adam Sandler kedvelt forgatókönyvírója több változtatást is eszközölt a szövegkönyvön, de a stáblistán nem tüntették fel a nevét. Brian Bosworth karakterének a meze a 44-es számú volt. Érdekesség, hogy a színész az egyetemen szintén 44-es számú mezt viselt. Az eredeti tervek szerint Snoop Dogg is szerepelt volna a filmben, így ő is elmondhatta volna magáról, hogy részese az amerikai focis filmek táborának.

15. A szív bajnokai (The Blind Side, 2009)

Michael Oher (Quinton Aaron) az egyik legnagyobb amerikaifutball-játékos, de a sikerekhez göröngyös út vezetett. Michael lézengő kamaszként egy nap találkozik Leigh Anne-nel (Sandra Bullock), mely meghatározó mozzanatnak bizonyul mindkettejük életében: Anne és férje magához veszi a fiatal fekete fiút. Michael, a hatalmas termetű fiatal srác, aki mindemellett nagyon jámbor és zárkózott, sok fejtörést okoz új családjának, hogy megtalálják a hozzá vezető utat.

A szív bajnokai 2009

Tudtad, hogy…?

Sandra Bullock A szív bajnokai című filmben nyújtott alakításáért Oscar-t nyert és érdekesség, hogy ugyan azon a hétvégén amikor Oscar-t nyert elnyerte az Arany Málna díjat is az Ő a megoldás filmben nyújtott alakításért a legrosszabb színésznő és legrosszabb filmes páros kategóriában. Sandra Bullock háromszor utasította vissza Leigh Anne Tuohy szerepét, mert fenntartásai voltak azzal kapcsolatban, hogy egy nagyon vallásos nőt kell játszania. Végül elvállalta a szerepet, ám pár hét forgatás után ki akart szállni. A rendező viszont annyira akarta a filmet, hogy maradásra bírta, így természetesen helye van az amerikai focis filmek toplistáján.

16. Péntek esti fények (Friday Night Lights, 2004)

A film egy bátor baráti társaság a Permiai Párducok 1988-as szezonjáról szól. Ők Texas történetének legsikeresebb középiskolai futballcsapata. A csapat fiatal játékosai számára minden meccs lehetőség arra, hogy felülemelkedjenek kisvárosuk korlátain és megvalósítsák tünékeny álmukat – hogy 18 éves korukra futballsztárokká váljanak. A film élénk képet fest Odessáról és más hozzá hasonló amerikai kisvárosokról, ahol az őszi szezon alatt hetente egyszer feltámadnak a város reményei, amikor kigyúlnak a stadionban a vakító Péntek esti fények.

Péntek esti fények (Friday Night Lights, 2004)

Tudtad, hogy…?

Tim McGraw a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb feltörekvő színésznek járó díjára.

17. Jerry Maguire – A nagy hátraarc (Jerry Maguire, 1996)

Jerry Maguire (Tom Cruise) a sikeres ember mintaképe. Befutott sportmenedzserként övé a világ, bármihez nyúljon, minden arannyá változik a kezei között. Életét azonban mégsem érzi tökéletesnek. Bár úgy tűnik, mindent megkaphat, valami mégis hiányzik. Egy nap lelkes kiáltványt ír, amit a munkahelyén nem fogadnak kitörő lelkesedéssel, és azonnal kirúgják az állásából. Jerrynek mindent elölről kell kezdenie, és fel kell fedeznie saját magát. Ebben a vállalkozásban váratlan társai akadnak: egy nem éppen kiemelkedő focista (Cuba Gooding Jr.) és az egyedülálló anya (Renée Zellweger) személyében.

Jerry Maguire

Tudtad, hogy…?

Renée Zellweger elmondása szerint mikorra megkapta a szerepet, már olyan régen nem dolgozott, hogy szinte semmi pénz nem volt a számláján. Ez volt Tom Cruise ötödik 100 millió fölött arató filmje zsinórban, mellyel új rekordot állított be. Az amerikai focis filmek listáján szereplő Jerry Maguire címszerepét eredetileg Tom Hanksnek írták.

18. Mindent a győzelemért! (Rudy, 1993)

Rudy Ruettiger egy kis elszántságért nem megy a szomszédba. Még kisiskolásként a fejébe vette, hogy belőle futballsztár lesz, és ebből egy jottányit sem enged. Pedig az amerikai futball világa csak kőkemény szívű, harcedzett vasgyúróknak való, egy zöldfülű újonc könnyen megütheti a bokáját. Rudy azonban soha nem hátrál, és egy szép nap eléri a célját.

Mindent a győzelemért! (Rudy, 1993)

19. Óriásokkal szemben (Facing the Giants, 2006)

Grant Taylor (Alex Kendrick) az egyik középiskola amerikaifutball csapatának sikeresnek éppen nem mondható edzője, a csapat rendre alulmarad a küzdelemben. A szülők kezdenek türelmetlenek lenni, a srácok pedig lassan elvesztik minden motivációjukat, a legjobb játékosok rendre valamelyik rivális iskolához szerződnek. Grant magánélete sincs teljesen rendben. A ház épphogy nem dől a fejére, a családi autó állandóan cserbenhagyja, ráadásul megtudja, nem lehet gyerekük. Az elkeseredett férfi Istenhez fordul segítségért. A hithez fordul, hogy megküzdjön a kudarcaival, és legyőzve a múltat, sikerre vigye csapatát és saját életét.

Végtelen hit

20. Emlékezz a Titánokra! (Remember the Titans, 2000)

1971-ben a virginiai Alexandria városában épp csak megkezdődött a faji elkülönítés felszámolása. Két iskola összevonása, majd egy új, színes bőrű futballedző, Herman Boone (Denzel Washington) kinevezése után a feszültségek egyre fokozódnak. A fehérekből álló Titánok nevű csapat tagjai nehezen fogadják el Boone vezetését, ám hamarosan felismerik, hogy a gyűlölködés felesleges, és a legnagyobb erő az összefogásban rejlik. A bajnokságban való sikeres szerepléshez a Titánok csapatának egységre van szüksége!

Emlékezz a titánokra (Remember the Titans, 2000)

Tudtad, hogy…?

Mikor Boaz Yakin elvállalta a film megrendezését, még nem tudott semmit az amerikai futballról, ezért a producer, Jerry Bruckheimer elküldte két hétre egy focitáborba. Az eredeti forgatókönyv tele volt káromkodással, de a Disney kérésére átírták, hogy családi filmet készíthessenek a történetből.

Az amerikai focis filmek listája nem csak sportkedvelőknek nyerheti el a tetszését! A lista szubjektív és nem helyezés szerint rangsoroltuk őket. Ha az általunk legjobbaknak tartott amerikai focis filmek között nem szerepel a Te kedvenced, kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy pótolhassuk hiányosságunkat.

(Történetek forrása ITT és ITT, Érdekességek forrása)

//batigoool//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download