FILMEZZUNK.HU
12 lenyűgöző szerelmes film, mely igaz történet alapján készült

12 lenyűgöző szerelmes film, mely igaz történet alapján készült

1379

A legjobb szerelmes filmek, megtörtént események alapján

Sokan hallunk érdekes történeteket a szerelemről és általában azt mondjuk utána: Ilyen csak a filmekben van, mert a valóság sokkal egyszerűbb és hétköznapibb. A Filmezzünk.hu ezúttal egy olyan listát készített az erős és a gyengéd szerelemről, melyben olyan filmeket láthatunk, melyek megtörtént eseteket dolgoznak fel. Következzék hát a 12 legjobb szerelmes film igaz történet alapján.

A szerelmes filmek összeállítása természetesen saját véleményen alapszik és nem rangsor szerint van sorrendbe helyezve. Van még olyan szerelmes film, ami igaz történet alapján készült és helye lenne a listában? Ha ismersz ilyet, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

1. Fogadom (The Vow, 2012)

Paige (Rachel McAdams) és Leo (Channing Tatum) alighogy összeházasodtak, már is egy szörnyű tragédia áll boldogságuk útjába. A havas úton autóbalesetet szenvednek, amelynek következtében Paige kómába kerül. Szerencsére sikerül felkelnie a kómából, de a nő nem emlékszik az elmúlt néhány évre, így arra sem, hogy elvált, és hogy újra férjhez ment. Leónak kitartónak kell lennie, ha szeretné visszaszerezni a nőt. Paige mindeközben arra sem emlékszik, hogy miért vált el Jeremytől (Scott Speedman).

Channing Tatum - Fogadom /Vow, 2012/

Tudtad, hogy…?

A filmet Kim és Krickitt Carpenter története ihlette. A házaspár egyébként elégedetlen volt a feldolgozással, mert a filmben egyáltalán nem kerül említésre a keresztény hit, ami segített nekik átvészelni a nehéz időket.

2. Queen of the Desert (2015)

Egy életrajzi film Gertrude Bellről, az utazóról, íróról, archeológusról, felfedezőről, térképészészről és a Brit Birodalom politikai attaséjáró, aki a huszadik század hajnalán inspiráló életet élt.

Queen of the Desert (2015)

Tudtad, hogy…?

Eredetileg Jude Law játszotta volna el Henry Cadogan szerepét, de miután a forgatást későbbre halasztották Law visszamondta azt és ezután került James Franco-hoz a karakter. Nicole Kidman eme szerelmes film kedvéért megtanult tevegelni.

 3. Anna és a király (Anna and the King, 1999)

Sziám, 1862: a világtól elzárt egzotikus királyság uralkodója reformokról álmodik. Hogy trónörökösei európai nevelésben részesüljenek, palotájába hív egy nemrég megözvegyült angol tanárnőt. A tanárnő megérkezik, és minden másképp alakul, mint ahogy a király tervezte. Érkezésével egy parancsoláshoz szokott, makacs férfi és egy elveihez, valamint saját világához szigorúan ragaszkodó nő összecsapása veszi kezdetét. A thai királyság gyönyörű tájain és lenyűgöző pompájú palotáiban lassacskán mindketten megváltoznak: sokat tanulnak a másiktól, és a király, akinek alattvalói eddig az arcát sem láthatták, váratlanul egészen közel érzi magához ezt az egyszerű angol nőt. Olyan közel, hogy kis híján megfeledkezik a lázadókról, akik országa határán várják a megfelelő alkalmat, hogy lecsapjanak…

Anna és a király (Anna and the King, 1999)

Tudtad, hogy…?

Mongkut király valóban írt levelet az amerikai elnöknek, melyben elefántokat ajánlott ajándékba, de nem Abraham Lincolnnak, hanem James Buchanannak. Az igazi Mongkut királynak a fél arca béna volt, azonban ezt a tényt kihagyták a filmből.

4. Távol Afrikától (Out of Africa, 1985)

Az előkelő családból származó Karen férjhez megy unokatestvéréhez, Blixen báróhoz. A házaspár Afrikába, a férfi kenyai ültetvényére költözik. A boldogság nem tart sokáig, a kicsapongó életet élő báró hamarosan szifilisszel fertőzi meg, és elhagyja a feleségét. Karen elhatározza, hogy Afrikában marad, megpróbálja fölvirágoztatni a farmot. Eközben beleszeret Denys Fintsch Hattonba, a nyughatatlan kalandorba. Szerelmük azonban rövid ideig tart, mert a férfi lezuhan a repülőgépével. Ráadásul a kávéültetvény is tönkremegy.

Távol Afrikától (Out of Africa, 1985)

Tudtad, hogy…?

Sydney Pollack kezdetben egyáltalán nem érezte Meryl Streepet alkalmasnak a szerepre, mert nem tartotta elég bájosnak. Erre Streep úgy reagált, hogy a rendezővel történő találkozóra mélyen kivágott felsőt vett fel push-up melltartóval. Bár a filmet Afrikában forgatták, a helyi szabályok tiltották a vadállatok filmben történő szerepeltetését, ezért betanított állatokat hoztak a forgatásra Kaliforniából.

5. A velencei kurtizán (Dangerous Beauty, 1998)

A XVI. századi gazdag Velencében a képmutató fényűzés uralkodott. Veronica Falco számára eljött a házasodás ideje, de nem mehet hozzá szerelméhez, Marco Venier-hez, mivel nincs elég hozománya. Veronica számára két választási lehetőség adott: apáca vagy kurtizán legyen. Tapasztalt édesanyja leleplezi előtte a titkát, és segítségével a szép Veronica a kurtizánok életét választja. Érzékiségével meg tudja nyerni a francia királyt Velence törökellenes terveihez. Irigyelt kurtizánná válik, egy napon azonban a várost ellepi a Fekete Halál, a pestis. Az egyház üldözni kezdi a kurtizánokat, mint az erkölcsi és egészségügyi fertő fő okozóit. A városba költözik a hírhedt inkvizíciós bíróság, amelynek ítélete elől nincs menekvés.

A velencei kurtizán (Dangerous Beauty, 1998)

Tudtad, hogy…?

Veronica Franco egy valós személy volt, aki 1546-ban született és 1591-ben halt meg. Ő volt a leghíresebb kurtizán Olaszországban, aki egyaránt híres volt a szatíráiról és a a költészetéről. Az igazi Veronica Franconak 6 gyermeke született, akik közül hárman csecsemőhalált haltak.

6. A mindenség elmélete (The Theory of Everything, 2014)

A Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, a fiatal és rendkívül tehetséges kozmológus előtt ígéretes karrier áll. Egy napon megismerkedik egy bölcsész lánnyal, Jane Wilde-dal, nem sokkal később azonban élete gyökeresen megváltozik, amikor 21 évesen motoros neuronbetegséget diagnosztizálnak nála. Az orvosok egybehangzó véleménye szerint hamarosan le fog bénulni, életéből mindössze két éve van hátra. Stephen és Wilde szerelme azonban nem ismer korlátokat, és összeházasodnak. A lány biztatja fiatal férjét, hogy fejezze be a doktorátusát, melyet követően Stephen belevág az idő természetét kutató ambiciózus munkájába. Mindeközben teste egyre szűkebb korlátok közé szorul.

A mindenség elmélete (The Theory of Everything, 2014)

Tudtad, hogy…?

Stephen Hawking annyira elégedett volt a produkcióval, hogy A mindenség elmélete című szerelmes film utolsó jelenetéhez még a hangját is kölcsönözte, és ellátogatott a forgatásra is. A forgatókönyvíró három évig győzködte Jane Hawkingot, hogy beleegyezzen könyve adaptációjába.

7. Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind, 2001)

John Forbes Nash Jr.  (Russell Crowe) a Princeton Egyetemen hallgat matematikát, ahol a könyörtelen versenyhelyzetben igen nehéz kitűnnie egy olyan valakinek, akinek sem gazdag családja, sem vagyona nincs. Nash viszont valamiben különbözik a többiektől, és zsenialitásának tanújelét is adja, amivel egy csapásra megváltoztatja nem csak saját életét, hanem a tudományét is. Élete egyre inkább sínre kerül, amikor megismeri szerelmét (Jennifer Connelly), barátja (Paul Bettany) pedig mindenben támogatja. Ám Nash tudása nem csak a magánemberek számára érdekes…

Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind, 2001)

Tudtad, hogy…?

Az igazi John Nash meglátogatta a forgatást, és teljesen lenyűgözte Russell Crowe-t azzal, ahogy a kezét használta. A színész a felvételek alatt megpróbálta utánozni a tudóst. Dave Bayer matematikaprofesszor volt a film matematikai tanácsadója és Russell Crowe kézdublőre, amikor bizonyításokat és képleteket kellett írni.

8. A nyughatatlan (Walk the Line, 2005)

Azokban az évtizedekben, amikor minden megváltozott, egy férfi, aki csak fekete ingben, fekete öltönyben lépett a közönség elé, aki a lázadást, a nyughatatlanságot jelképezte, a megfékezhetetlen új generáció hangja lett. Színre lépésével átformálta a rock’n’rollt, és vele az egész világot: úgy hívták, Johnny Cash. Szedett gyapotot, árult háztartási eszközöket, szolgált a légierőnél, de mindig a törvényesség határán állt, mindig pattanásig feszülve, az összeomlás szélén élt. Ahogy karriert csinált, és lemezei milliós példányszámban keltek el, az alkohol és a kábítószer rabja lett – szinte fel sem fogta, milyen magasra jutott, és milyen sokat veszíthet. A korszak legnagyobbjai tűntek fel mellette: Jerry Lee Lewis, Elvis, Roy Orbison zenélt vele, ő azonban csak saját démonaival küzdött: tragikus gyerekkorával és reménytelen szerelmével, aki végül talán a nagy visszatéréshez is hozzásegíti őt.

A nyughatatlan 2005

Tudtad, hogy…?

Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon is maga énekelte fel a dalokat, de gitározni és harmonikázni is megtanultak. Joaquin Phoenix összesen 56 kosztümöt viselt, melyek mindegyikét Arianne Phillips tervezte. A June Cartert alakító Reese Witherspoon csak a film harmincadik percében jelenik meg először, ám alakításával így is kiérdemelte az Oscar-díjat.

9. Jane Austen magánélete (Becoming Jane, 2007)

Jane Austin fiatal lányként még ugyanúgy pörgött-forgott a bálokon, mint későbbi hősei. Austen soha nem ment férjhez, bár ott volt Tom Lefroy, egy fiatal ír ügyvéd, aki Austen életének egyik nagy és beteljesületlen szerelme volt. Negyvenévesen halt meg, a kutatók szerint a halálát egy ma már könnyen gyógyítható hormonbetegség, az Addison-kór okozta.

Jane Austen magánélete /Becoming Jane, 2007/

Tudtad, hogy…?

Anne Hathaway úgy gondolta, hogy a szerep túl nagy falat lesz a számára, Ang Lee, rendezőnek kellett meggyőznie, hogy vállalja el. Hathaway eme szerelmes film kedvéért megtanult zongorázni.

10. Az új világ (The New World, 2005)

A történet Pocahontas (Q’orianka Kilcher), a szenvedélyes indián szépség és John Smith (Colin Farrell) kapitány lángoló szerelméről szól, amely túlélte az új világért folytatott elkeseredett küzdelmet is.

Az új világ (The New World, 2005)

Tudtad, hogy…?

Q’orianka Kilchernek, a Pocahontas-t játszó színésznőnek a forgatás megkezdéséig fogalma sem volt arról, hogy kicsoda Christian Bale és Colin Farrell. A film forgatókönyvét még a hetvenes években elkészítette Malick, ám a projekt egészen 2004-ig egy fiók mélyén pihent. A színészeknek meg kellett tanulniuk az algonkin nyelvet Az új világ című szerelmes film kedvéért. A világon mindössze 3000-en beszélik a nyelvet, sokuk munkálkodott azon, hogy a szereplők kifogástalanul nyilvánuljanak meg ezen a módon az alkotásban.

11. Colonia (2015)

A Colonia című dráma főszereplői, Lena (Emma Watson) és Daniel (Daniel Brühl), egy német pár szörnyű események részesei lesznek az 1973-as chilei puccs után, mely Salvadore Allende elnök megbuktatására irányul. A puccs egyet jelentett Augustus Pinochet felemelkedésével. Danielt foglyul ejtik a Pinochet által felállított titkos rendőrség, a DINA emberei, és a Colonia Dignidad nevezetű helyre hurcolják. Lena egy lelkész segítségével a férfi nyomára bukkan, hamarosan azonban rá kell döbbennie, hogy a kolónia egy rettenetes fogolytábor, ahol borzasztó kínzásoknak vetik alá a rabokat. (Colonia Dignidad)

Colonia (2015)

Tudtad, hogy…?

Emma Watson 2014-ben ellátogatott Villa Bavierába, a hajdani Colonia Dignidadba. Akkor a sajtó azt gondolta, hogy a színésznő látogatása pusztán üdülés, majd csak a film megjelenésével egy időben jöttek rá, hogy Emma Watson éppen következő szerepére készült.

12. Ízek, imák, szerelmek (Eat, Pray, Love, 2010)

Liznek mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház, sikeres írói karrier. Ám ő mégis boldogtalan. Valami másra vágyik, bár maga sem tudja pontosan, hogy mire. Elköltözik otthonról, elválik a férjétől, Steventől, és viszonyt kezd egy nála jóval fiatalabb színésszel, Daviddel. De igazából ez sem elégíti ki. Úgy érzi, levegőváltozásra van szüksége, ezért világkörüli útra indul. Olaszországban felfedezi az élet örömeit, Indiában a szellemét és a lelkét ápolja, mígnem Bali szigetén megtalálja a belső egyensúlyát. Ráadásul találkozik Felipével, a bohém brazillal.

Ízek, imák, szerelmek (Eat, Pray, Love, 2010)

Tudtad, hogy…?

Az azonos című könyv Oprah Winfrey kedvenc könyvei között szerepel, és ez keltette fel Julia Roberts érdeklődését. Julia Roberts felkérte barátját, Garry Marshallt, hogy rendezze meg a filmet, azonban a rendező nem fogadta el a felkérést, mert nem volt hajlandó az Egyesült Államokon kívüli helyszínen forgatni. Viszont ha már így összejöttek, Marshall felajánlott egy szerepet Julianak a Valentin nap (2010) című filmben, ami nem mellesleg szintén egy szerelmes film, amit a színésznő el is fogadott.

A szerelmes filmek összeállítása természetesen saját véleményen alapszik és nem rangsor szerint van sorrendbe helyezve. Van még olyan szerelmes film, ami igaz történet alapján készült és helye lenne a listában? Ha ismersz ilyet, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

//bluegirl//

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·