FILMEZZUNK.HU
Charles Chaplin érdekességek

15 meglepő érdekesség Charles Chaplin életéről

10578

Charles Chaplin érdekességek

Sir Charles Spencer Chaplin, ismertebb nevén Charles Chaplin napra pontosan 133 évvel ezelőtt született. Az ikonikus angol színész Londonban látta meg a napvilágot 1889. április 16-án. Filmjeiben nem csak főszereplő volt, sokszor ő írta, rendezte filmjeit, zenét szerzett, vagy producerkedett. Valószínűleg Chaplin volt a legkreatívabb, legnagyobb hatású személyiség a némafilm világában. Alábbi cikkünkben róla gyűjtöttünk össze néhány olyan érdekességet, amivel nagy valószínűség szerint még nem találkoztak a kedves Olvasók.

Nagyvárosi fények (1931) - Charles Chaplin

1. Életével, származásával kapcsolatban az MI5, az MI6, az FBI is beható nyomozást folytatott, azonban hitelesnek tekinthető adatokat nem találtak, ezért származásával kapcsolatban csak saját elbeszélései állnak rendelkezésre. Születési anyakönyvi bejegyzését Londonban nem találták meg, egyetlen hiteles adat egy újsághír, amely a gyermek 1889. április 15-i születéséről számol be. Helen Tovey szerint édesanyja egyszerűen elfelejthette bejegyeztetni a születést.

2. Édesapja, id. Charles Chaplin (1863–1901) és édesanyja, Hannah Hill (1865–1928) kabaréénekesek voltak. Apja Charlie születése után elhagyta családjukat, anyja testileg és szellemileg megrokkant és elmeotthonba került.

3. Zsidó őseire nincs hiteles dokumentum, bár antiszemita körök ezt kész tényként kezelték és héber néven Karl Tonsteinnek, más források szerint Israel Thornsteinnek nevezték. Anyai nagyanyja cigány származását ő maga is hangoztatta, világkongresszusukon is részt vett ilyen minőségben.

Charles Chaplin érdekességek

4. Charles és idősebb féltestvére, Sydney hosszú időt töltöttek árvaházakban, nehéz körülmények közepette éltek. Öt évesen szerepelt először színpadon, és már ekkor megmutatkozott tehetsége. Miután kikerült az árvaházból, mutatványosként dolgozott, és huszonhárom évesen társulatával az Egyesült Államokba utazott. A csoport vezetője Arthur Stanley Jefferson volt, aki később Stan Laurel néven vált ismertté.

5. 12 és fél éves korában felkereste a Blackmore színházi ügynökséget, ahol 14 évesnek adta ki magát és hamarosan szerepet kínáltak neki, ő alakította Billyt, az inast William Gilette Sherlock Holmes című darabjában.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·