FILMEZZUNK.HU
A 7 legjobb Audrey Hepburn film, amit látnod kell

A 7 legjobb Audrey Hepburn film, amit látnod kell

26697

Audrey Hepburn legjobb filmjei

Az elegancia az egyetlen szépség, amely soha nem fakul.” – állítja Audrey Hepburn. Az Oscar-díjas színésznőt a mai napig az igazi női elegancia megtestesítőjeként emlegetik, természetesen a divatikon Coco Chanel mellett. Emberi kiállása, színészi kvalitásai, filmjei és karitatív tevékenységei a 20. század egyik jelképévé tették. Íme hét nagyszerű alkotás a filmes pályafutásából, amit mindenképpen érdemes legalább egyszer az életben megnézni.

Írjátok meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy melyik Audrey Hepburn film volt rátok a legnagyobb hatással.

7. Háború és béke (War and Peace, 1956)

Miután a legyőzhetetlennek tűnő Napoleon egész Európát térdre kényszerítette, figyelmét Oroszország felé fordítja. Moszkvában, a közelgő háború hangulatában, Pierre Bezuhov, látogatóba érkezik régi jó barátjához, Rosztov grófhoz. Pierre szívéhez ebből a családból azonban nem a gróf, hanem annak 13 éves lánya, Natasa áll a legközelebb. A Rosztov házban természetesen több vendég is tartózkodik a moszkvai elitből, mint például Andrej Bolkonszkij herceg, illetve a szép, de számító Helena. Amikor Pierre apja meghal, a férfi hatalmas vagyont örököl tőle.

Háború és béke (War and Peace, 1956)

Tudtad, hogy…?

Natasha Rosztova megformálását Audrey Hepburn addigi pályafutásának legmélyebb és legkomolyabb szerepének tartotta, ezért a forgatáson sokszor Tolsztoj kötetével szaladgált, s a rendezők megengedték neki, hogy egyes jelenetekben néhány sort megváltoztasson, s a regény párbeszédeit is felhasználhassa.

6. Sabrina (1954)

A Sabrina elbűvölő, humoros és Hollywood legnagyobb csillagaival tündököl. Humphrey Bogart, Audrey Hepburn és William Holden a főszereplői ennek a Hamupipőke történetnek, melyet a neves filmes, Billy Wilder (Alkony sugárút, Van, aki forrón szereti) rendezett. Bogie és Holden a hipergazdag Larrabee fivérek Long Islandről. Bogie tetőtől talpig munkában van, Holden tetőtől talpig aranyifjú. De amikor Sabrina, a családi sofőr lánya hazatér Párizsból, immáron felnőtten és elragadón, minden készen áll a családi tűzijáték kirobbanására, ahogy a fivérek Hepburn igéző bájainak bűvöletébe esnek.

Sabrina (1954)

Tudtad, hogy…?

A film csak egy Oscar-díjat kapott a hat jelölésből, méghozzá Edith Head jelmeztervező személyében, aki az első Oscar-díját szintén egy Audrey Hepburn filmért kapta (ez a film a Római vakáció volt). Hepburnnek nagyon nem tetszett, hogy nem a barátját Givenchy-t díjazták, aki ruháival megteremtette a “Sabrina-stílust” a nők körében. Head hírhedt volt arról, hogy szereti mások előtt learatni a babérokat, így pályatársai nem igazán kedvelték.

5. Hogyan kell egymilliót lopni? (How to Steal a Million, 1966)

Nicole (Audrey Hepburn) apja, a híres műgyűjtő kölcsönadja múzeuma féltett kincsét, a Cellini Venuszt az egyik párizsi múzeumnak, amely szakértőket hív a szobor eredetének kiderítéséhez. Nicole csak úgy mentheti meg apját a lelepleződéstől, hogy ellopja a kiállításról a nagypapa által készített tökéletes hamisítványt. De mindjárt az akció elején elkövet egy kapitális hibát: felfogadja bűntársául Simont (Peter O’Toole), az apja után nyomozó magándetektívet.

Hogyan kell egymilliót lopni? /How to Steal a Million, 1966/

Tudtad, hogy…?

Peter O’Toole és Audrey Hepburn nagyon jól kijött egymással, emiatt viszont több jelenetet is fel kellett venni újra, mert elnevették őket. Audrey Hepburnek pont egymillió dollárt ajánlottak a főszerepért.

4. Amerikai fogócska (Charade, 1963)

Reggie, a fiatal özvegy Párizsban tudja meg, hogy meggyilkolt férje közönséges csirkefogó volt, aki után “piszkos” pénzek maradtak vissza. Három gonosztevő meg akarja szerezni a pénzt, ezért megfenyegetik az özvegyet. Egy negyedik férfi, a titokzatos Peter Joshua is meglehetősen gyanúsan viselkedik, ennek ellenére Reggie beleszeret. A férfiről kiderül, hogy talpig becsületes ember, ő a hölgy megmentője

Amerikai fogócska (Charade, 1963)

Tudtad, hogy…?

58 évesen Cary Grant volt Audrey Hepburn legidősebb filmbéli partnere, amely nehezen érintette Grantet. Úgy gondolta, hogy ízléstelen vénembernek tartják majd a nézők. Ezt azzal oldották meg, hogy a forgatókönyvet átírták, s olyan replikákat adtak a színész szájába, mint: “Túl öreg vagyok hozzád kislány, szállj le rólam!” vagy “Az apád lehetnék!”

3. My Fair Lady (1964)

Az excentrikus nyelvészprofesszor, Higgins fogadást köt, hogy az egyszerű virágáruslányból, Eliza Doolittle-ből a “helyes” beszéd segítségével egy igazi dámát farag. Többszöri kisebb kudarc után végül teljes sikert arat, Elizát mint tökéletes úri hölgyet csodálja a környezete. Ez természetesen Eliza sajátos belső értékein is alapul, amelyeket csak Higgins nem vesz észre. Mikor igen – már késő.

A legjobb musical filmek

Tudtad, hogy…?

Audrey Hepburn dalait nem a színésző énekelte, a saját legnagyobb bánatára. Az énekes Marnie Nixon volt, aki olyan színésznőknek kölcsönözte énekhangját, mint Deborah Kerr-nek és Natalie Wood-nak a West Side Story-ban.

2. Római vakáció (Roman Holiday, 1953)

A fiatal és gyönyörű hercegnő, Anne éppen vakációját tölti Európában. Nem sok kedve van azonban az állandó közszerepléshez, és a sok formalitáshoz, így útjának egy pontján, Rómában, inkább úgy dönt, egy időre elszökik és inkognitóban, a maga kedvére fogja élvezni az európai nagyváros szépségeit. Ekkor akad össze az amerikai újságíróval, Joe Bradley-vel, aki a nagy sztori reményében úgy dönt, egy napot együtt tölt az ifjú trónörökössel.

Római vakáció (Roman Holiday, 1953)

Tudtad, hogy…?

Audrey Hepburn első Oscar-díját William Wyler rendezőnek köszönhette, amiért a film női főszerepét neki adta. 23 évvel később, 1976-ban a színésznő a háláját oly módon is kifejezhette, hogy ő adta át az akkor 73 éves William Wylernek az Amerikai Filmakadémia Életmű-díját. A filmet fekete-fehérben kezdték el forgatni, ám ez a rendezőnek nem tetszett. Felvetette a stúdiónak, hogy színesben folytassák a forgatást, ám a Paramount a magas költségekre hivatkozva ezt elutasította.

1. Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s, 1961)

A fiatal, reményteli, ám mégis titokzatos Holly (Audrey Hepburn) a fiatal lányok nagyvilági életét éli New York városában, ahol egyre másra járja a különböző partikat, és fogyasztja a gazdag udvarlókat. Mindez azonban megváltozik, mikor megismerkedik a szomszédjába költöző, hóbortos íróval (George Peppard), aki ráébreszti arra, mi az igazán lényeges az életben.

Érdekességek az Álom luxuskivitelben című filmről

Tudtad, hogy…?

Audrey Hepburn ebben az időszakban éppen karrierjének egy jelentős imázsváltására készült, szeretett volna végre kilépni a kislányos naiva szerepből, amelybe beskatulyázták. Így Holly szerepe éppen kapóra jött számára. A film nemcsak az öltözködésben teremtett divatot (mindenkinek volt a gardróbjában volt egy fekete ruha, sokan hordták hajukat feltornyozva, s jártak hatalmas sötét napszemüvegben), hanem a kisállatkereskedésekben a vörös macskák iránt is megnövelte a keresletet.

Emlékszel még az imádott Vágási házaspárra a Szomszédokból? Nagyon jól tartják magukat a mai napig

Írjátok meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy melyik Audrey Hepburn film volt rátok a legnagyobb hatással.(Történetek forrása ITT és ITT; Érdekességek forrása)

//bluegirl//

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·