A legjobb orosz filmek

A filmtörténelem 12 legjobb orosz filmje

3971

A legjobb orosz filmek

A mai filmvilág körülbelül 90%-a, a Hollywoodban készült amerikai produkciókról szól, legyen szó akár romantikus filmről, akció-vígjátékról, vagy egy giga-költségvetésű fantasy-ról. Ám, aki egy kicsit is otthonosan mozog a filmek táborában, tudja, hogy léteznek nem Amerikában készült nagyszerű alkotások is. Köztudott, hogy minden idők egyik legjobb filmje, Az élet szép olasz készítésű, de a franciák is büszkélkedhetnek olyan filmmel, mint az Életrevalók, amely 2011-ben hatalmas sikernek örvendett az egész világon. Mi most Putyin országába látogatunk el, lássuk, hogy melyek a legjobb orosz filmek!

Az orosz filmek tárháza jóval nagyobb, mint ez a 10 alkotás. Elképzelhető, hogy Te is ismersz olyan olyan produkciót Oroszországból, amit szeretsz, de listánk nem tartalmazza. Ha van ilyen, ne habozz, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

12. Katalin cárnő ifjúsága (Young Catherine, 1991)

Oroszország cárnője, hogy unokaöccsének, Péter nagyhercegnek a felesége legyen. Frigyes porosz császár értesül a történtekről és meghívja a családot, hogy útban Oroszország felé töltsenek pár napot Berlinben. Az oroszországi kíséretet a fiatal Orlov gróf vezeti. Sophie megismeri az udvart. A férjjelölt kedves, de meglehetősen éretlen, gyermeteg. Szentpétervárott a cárnő első kérése az, hogy vegye fel az ortodox hitet, a másik az, hogy nevét változtassa Katalinra. A lány még hozzá sem ment Péterhez, máris politikai ellenzője akad az udvarban Voroncov személyében, aki mindenáron éket akar verni közéjük, ugyanis fél a porosz hatás erősödésétől. Feleségével együtt elhatározzák, hogy megmérgezik a fiatal nőt.

Katalin cárnő ifjúsága (Young Catherine, 1991)

11. 9. század (9 rota, 2005)

A film fiatal orosz srácokról szól, akiket egy dolog köt össze, a háború. A kiképzés után úticéljuk Afganisztán. Az az ország, akit még soha, senki nem győzött le. A 9. század feladata az, hogy megvédjen egy magaslatot, bármi áron.

9. század (9 rota, 2005)

10. A breszti erőd (Brestskaya krepost, 2010)

Ez az orosz film bemutatja a Breszti Erőd védelmét, amit 1941. június 22-én megtámadott és foglalt el kemény ellenállásba ütközve Hitler hadserege. Szomjúsággal, a civilek és családjaik védelmezésével legyengített vörösökre, még egy két tonnás bombát is dobtak. A filmet egy öregember meséli el, aki részt vett a harcokban gyerekként.

A breszti erőd (Brestskaya krepost, 2010)

9. Gagarin (Gagarin. Pervyy v kosmose, 2013)

1961 április 12-én Jurij Gagarin (Yaroslav Zhalnin), szovjet kozmonautát a Vosztok 1 űrhajóval a világűrbe juttatták, ahol 108 perc alatt megkerülte a Földet. Ő lett hát az első ember, aki az űrben járt. Azon első kozmonauták csoportjának tagja, akiket annak idején több, mint 3000 vadászpilóta közül választottak ki – az egész Szovjetunió területéről. Húsz legendás pilóta, akiket az “ászok ászának” feladatára válogattak ki, bár egyikük sem tudta, melyikük fog történelmet csinálni az első embert szállító űrhajó fedélzetén. Amint Gagarint kiválasztották, megkezdődött a kiképzése az ismeretlen, életre szóló utazásra! Az űrhajóba szíjazva Gagarin eltöpreng az életén, amit félbeszakított a szovjet űrprogram, és annak megtörhetetlen igyekezete, hogy elsőként hódítsák meg a világűrt.

Gagarin (Gagarin. Pervyy v kosmose, 2013)

8. Lev Tolsztoj: Anna Karenina (Anna Karenina, 1967)

Anna Karenina először hagyja hosszabb időre nevelőnőre kisfiát, Szerjozsát. Pétervárról Moszkvába hívják rokonai, hogy tapintatosan segítsen megoldani családi problémáikat. Ám az utazás nem várt fordulattal jár: véletlenül megismerkedik Vronszkij gróffal, akivel kölcsönösen halálosan egymásba szeretnek. Az új, csodálatos érzés egyre jobban hatalmába keríti Annát, nem tud, és nem is akar ellenállni többé. Nyíltan bevallja férjének, hogy Vronszkij szeretője és gyermeket vár tőle. Karenin azonban ragaszkodik ahhoz, hogy Szerjozsa a válás után nála maradjon. Annának nem csupán a környezete előítéleteivel kell szembenéznie, de választásra is kényszerül: a fiát vagy szerelmét választja?

Lev Tolsztoj: Anna Karenina (Anna Karenina, 1967)

7. A szibériai borbély (Szibirszkij csirjulnyik, 1998)

1905 – Egy asszony levelet ír a fiának, végre rászánja magát, hogy megossza vele születésének féltve őrzött titkát. 1885 – Jane üzleti megbizatással nekivág a titokzatos Oroszországnak. A vonaton megismerkedik a fiatal kadéttal, Andrej Tolsztojjal, aki beleszeret a külföldi szépségbe. Jane, hogy segédkezzen eladni egy óriási fakitermelő gépet az oroszoknak, magába bolondítja Radlov tábornokot.

A szibériai borbély (Szibirszkij csirjulnyik, 1998)

6. Leviatán (Leviathan, 2014)

A Barents tenger melletti kisvárosban él egy átlagos család: Nikolai, felesége Lilya és tinédzser fia, Romka. Tulajdonukat a helyi polgármester veszélyezteti, aki megpróbálja elvenni földjüket, házukat és Nikolai autójavító műhelyét is. Hogy menthesse otthonát, a családfő egy régi barátja segítségét kéri. Régen a hadseregben szolgáltak együtt, a férfiból most egy Moszkvában praktizáló neves ügyvéd lett. Együtt veszik fel a harcot a polgármester ellen…

Leviatán (Leviathan, 2014)

5. Sztalker (Stalker, 1979)

A fantasztikus történet a Földet egykor meglátogató jövevényekről szól. Távozásuk után hátrahagynak egy zónát, amiről úgy gondolják, hogy az emberi létre káros hatással van, ezért senki nem lépheti át. De mint minden, ami tilos, rendkívüli érdeklődést vált ki. Különféle emberek igyekeznek behatolni és létrejön egy új foglalkozás is, amit sztalkernek neveznek.

Sztalker (Stalker, 1979)

4. Csalóka napfény (Utomlyonnye solntsem, 1994)

1936-ban egy kellemes nyári napon a magas rangú katonatiszt nyaralójába váratlan vendég érkezik. Az asszony régi szerelme tíz év távollét után törte meg a családi idillt. A vendég küldetése végzetes, az ezredest kell előállítania a politikai rendőrség megbízásából.

Csalóka napfény (Utomlyonnye solntsem, 1994)

3. Hurrá, nyaralunk! (Dobra pozsalovaty!, 1964)

Dinyin, a Szovjetunió lelkes táborvezetője példásan és a szabályok teljes körű betartásával vezeti az úttörőtábort. Minden táborlakó a helyén, rend és fegyelem mindenhol – elérkezett tehát az idő, hogy a kis úttörők rokonai végre meglátogassák őket és elismeréssel hódoljanak a táborvezető előtt a gyerek kisimult arcocskáját látván. Légy kerül azonban Dinyin levesébe, s az áhított siker édes mámora megrendülni látszik.

Hurrá, nyaralunk! (Dobra pozsalovaty!, 1964)

2. Kiskakukk (Kukushka, 2002)

1944. szeptembere. A finn orvlövész zseniális húzással – SS-egyenruhában – megszökik a németek fogságából, majd egy lapp parasztasszony, Anni házában talál menedéket. De a négy éve magányosan élő asszony már egy másik férfit is befogadott magához, a súlyosan sérült orosz katonát. A két férfi ellenségesen áll egymással szemben. Nemcsak Veiko SS-egyenruhája, de az asszony is közéjük áll. A mese varázslatos fordulatot vesz…

Kiskakukk (Kukushka, 2002)

1. Háború és béke (Voina i Mir, 1965)

A történet a napóleoni háború idején játszódik, és egy szerelmi háromszög kapcsán mutatja be a 19. század eleji cári Oroszországban végbemenő társadalmi változásokat. Két fiatalkori barát ugyanabba a nőbe szerelmes. Natasa grófnőt szoros kapcsolat fűzi Bolkonszkij herceghez, míg Pierre Bezuhov gróffal plátói szerelem kapcsolja össze. Csak Bolkonszkij halálával válik lehetővé számukra az igazi szerelem beteljesedése.

Háború és béke (Voina i Mir, 1965)

A Háború és béke, eredeti orosz nevén Voina i Mir, 1969-ben Oscar-díjat nyert az Oroszoknak.

Az orosz filmek tárháza jóval nagyobb, mint ez a 10 alkotás. Elképzelhető, hogy Te is ismersz olyan olyan produkciót Oroszországból, amit szeretsz, de listánk nem tartalmazza. Ha van ilyen, ne habozz, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

(Legjobb orosz filmek történetek forrása)

//spencer//

Mentés

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download