FILMEZZUNK.HU

Zseniális modern előzetest kapott az 1969-es Pál utcai fiúk

3866

A Pál utcai fiúk (1969) – Előzetes

Milyen lenne az előzetes, ha ma kerülne moziba ez a világszínvonalú regény? A fenti videóra kattintva megtudhatod! A Pál utcai fiúk 1969-ben bemutatott egész estés magyar–amerikai koprodukciós film, amely Molnár Ferenc azonos című regénye alapján készült. A forgatókönyvet Fábri Zoltán és Bohém Endre írta, a filmet Fábri Zoltán rendezte, a zenéjét Petrovics Emil szerezte, a producere Bohém Endre volt, a főszerepet Anthony Kemp játszotta. Műfaját tekintve ifjúsági film és filmdráma. Magyarországon 1969. április 3-án, Amerikában 1969. június 23-án mutatták be a mozikban.

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik: a fűvészkertben tanyázó rivális társaság rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, de a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna Nemecsek marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a fűvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik.

A Pál utcai fiúk (1969) - Előzetes

A forgatás 1966-ban kezdődött. Egy londoni gyermekszínészképző iskolából válogatták össze a gyermekszereplőket, akik angol nyelven forgattak, és később szinkronizálták őket. Mivel 1969-re az eredeti helyszínt már beépítették, Budapest XIII. kerületében, a Visegrádi és a Gogol utca sarkán építették fel a grundot (ennek helyén ma kilencemeletes panelházak állnak). A környéken az utcák még a macskakővel voltak burkolva, és a házak is a kornak megfeleltek, ezért ideális volt a helyszín. A közeli panelház-építkezést a forgatás kedvéért szüneteltetni tudták. A környék épületein homlokzatátalakításokat végeztek, korabeli cégtáblákat és kirakatokat rendeztek be, egyúttal a házakon a szecessziós stukkókat is pótolták. A grundot egy 1,5 x 2 méteres maketten tervezték meg. Nemecsekék szobáit és a tanári szobát műteremben rendezték be. A kültéri felvételeken Nemecsekék lakása az Erkel u 18. szám alatt található, itt látogatják meg őt a vörösingesek és a Pál utcaiak és itt keresik fel halála előtt.

A grundon folyó harcot néző fiúk mögött a Visegrádi utca 62. és 64. számú épületek láthatóak, a lakók az előbbi házból szemlélik az összecsapást. Az utolsó jelenetben a fiúk a Visegrádi utca 60. számú épület irányába hagyják el a helyszínt. A Füvészkertben játszódó kültéri jeleneteket a Vácrátóti Arborétumban, az üvegháziakat pedig a filmgyárhoz közel található Amerikai úti kertészetben vették fel. Az iskola épülete a Tavaszmező és a Szűz utca sarkán áll. A grundhoz Rákospalotán vásároltak használt, lebontott palánkanyagot, hogy élethűnek tűnjön a díszlet. A farakások közepén gerendákat süllyesztettek a földbe és ahhoz kötöztek minden egyes fadarabot, hogy nehogy szétessenek. A homokbombákhoz korpát használtak.

Éld át újra néhány képkocka erejéig Bokáék kalandját és nézd meg a fenti videót!

(Forrás: Wikipédia)


Article Tags: · · · · · · ·