FILMEZZUNK.HU
15 kihagyhatatlan film, ami idén ünnepli 20. születésnapját

15 kihagyhatatlan film, ami idén ünnepli 20. születésnapját

10285

A legjobb filmek 20 évvel ezelőttről

Kedves Olvasók! Ezúttal visszaevezünk az 1997-es évbe és megnézzük, hogy melyek voltak a legjobb filmek abból az időből. A legtöbben még kicsik voltunk, vagy sokan még nem is éltek, de biztosan olyanok is akadnak, akiknek az összegyűjtött filmek egyike felejthetetlen és meghatározó élményt jelentett az életében. Tizenöt olyan alkotást gyűjtöttünk most egy csokorba, melyek szerintünk mára már klasszikussá váltak. Íme 15 kihagyhatatlan film, ami idén ünnepli 20. születésnapját!

A sorrend saját véleményen alapszik! Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely film tetszett a legjobban az 1997-es évből.

15. Az őserdő hőse (George of the Jungle, 1997)

George (Brendan Fraser), Tarzan késői utóda szenvedélyes szerelemre lobban a gyönyörű Ursula (Leslie Man) iránt. Felcsillan számára a modern városi élet kényelmének lehetősége, végül mégis úgy dönt, visszatér a dzsungelbe, hogy elűzze a könyörtelen orvvadászokat, és megvédje barátait: Ape-et, a bölcs majmot, Tookie Tookie madarat és Shepet, a megbízható elefántot.

8 dolog, amit nem gondoltál volna Brendan Fraser-ről

14. Con Air – A fegyencjárat (Con Air, 1997)

Cameron Poe, az amnesztiával szabadult rohamosztagos épp hazafele tart a Fegyencjáraton, melyen az ország legelvetemültebb bűnözőivel utazik együtt. A rabok  kiszabadulnak, és átveszik a gép felett az irányítást, Poe-nak pedig nem sok ideje marad, hogy visszaszerezze a gépet, mielőtt a rendőrök úgy döntenének, egy ártatlant feláldozva megszabadulnak a fegyencektől.

Con Air - A fegyencjárat (Con Air, 1997)

13. Herkules (Hercules, 1997)

Zeusznak és Hérának megszületett közös gyermeke, Herkules, a kis vasgyúró. Az Olümposzon mindenki boldog, kivéve Hádészt, Zeusz fivérét, az alvilág urát. A trónörökös ugyanis megzavarja terveit a trón átvételében. Az alvilág gonosz ura megbízza két ügyefogyott szolgáját, hogy végezzenek a csecsemővel. Herkules azonban nem hagyja magát, a varázsitalt, amely halandóvá teszi, majdnem teljesen kiissza. Ennek következtében elveszíti halhatatlanságát, de az ereje megmarad. Évekkel később a Herkules fiúvá cseperedik, ámbár nem éppen egy hős alkat. Amikor szembesül isteni származásával, minden áron bizonyítani akar az apja és az istenek előtt. Herkules felkeresi Filoktétészt, a legendás szatírt, hogy segítsen neki hőssé válni.

Herkules (Hercules, 1997)

12. Nekem 8 (Nothing to Lose, 1997)

Jobb lett volna meg sem születni – gondolja Nick Beam, amikor hazaérve édes kis feleségét félreérthetetlen helyzetben találja, a saját főnökével. A felszarvazott férj azt gondolja, ennél rosszabb már nem történhet aznap. Vagy mégis? A mostohasors T. Pault sodorja az útjába. Az izgága kis fekete, a botcsinálta útonálló beugrik a szerencsétlen lakli kocsijába, és megpróbálja kirabolni. Egy nappal előbb Nick talán megadóan engedett volna, de most beletapos a gázba és elrabolja kirablóját. A két vadidegen hamarosan hajmeresztő kalandokba keveredik.

Nekem 8 1997

11. Fedőneve: Donnie Brasco (Donnie Brasco, 1997)

Az FBI 1978-ban végleg fel akarta végleg számolni az alvilágot, tervük megvalósításához tucat számra képeztek ki beépített ügynököket. Donnie Brasco (Johnny Depp) sikeresen beépül egy gengszter családba, azonban nagyon közeli barátság, szinte atyai kapcsolat alakul ki közte és “Lefty” Ruggerio között, akit rács mögé kéne juttatnia. A film megtörtént esetet dolgoz fel.

Fedőneve: Donnie Brasco (Donnie Brasco, 1997)

10. Hanta Boy (Liar Liar, 1997)

Fletcher Reede (Jim Carrey) sztárügyvéd, amihez hozzátartozik, hogy füllent, kamuzik, hazudik, amikor és akinek kell. Karrierje miatt sokszor még fiát, Maxet (Justin Cooper) is elhanyagolja, és nem tartja be az ígéreteit. Max ezért azt kívánja születésnapjára, hogy az apja ne tudjon többé hazudni. Másnap Fletcher komoly problémákkal szembesül, mert mindig kiszalad a száján, amit gondol…

Hanta Boy (1997)

9. Az ötödik elem (The Fifth Element, 1997)

Ötezer évenként veszélybe kerül az Élet. Ekkor nyílik meg egy kapu az univerzum és a Gonosz között. A megmenekülés kulcsa a rejtélyes ötödik elem, ami a tűz, a víz, a levegő és a föld segítségével alkot egy olyan fegyvert, ami képes felvenni a harcot a Gonosszal. A XXIII.században járunk, és újra elérkezett az ötezredik év. Az univerzumot csak egy hős mentheti meg, egy hétköznapi ember, a New Yorki-i taxisofőr, Korben Dallas személyében, aki ügyet sem vetve a veszélyre felveszi a harcot a Gonosszal.

Az ötödik elem (The Fifth Element, 1997)

8. Az ördög ügyvédje (Devil’s Advocate, 1997)

Kevin Lomax rendkívüli meggyőzőerejével minden ügyét megnyeri, gyönyörű és bájos felesége van, munkájában és magánéletében is szerencsés. Egy napon szokatlan állásajánlatot kap. Egy New York-i cég megbízottja keresi fel, mondván, már régóta figyelik Kevin teljesítményét, s ilyen remek munkaerőre nekik is szükségük lenne. A kísértések sorát John Milton, a rejtélyes vezető is folytatja, de persze sokkal többről van szó, mint egy pénzes zsákról…

Az ördög ügyvédje (Devil's Advocate, 1997)

7. Lesz ez még így se! (As Good As It Gets, 1997)

Az egyedül élő Melvin Udall (Jack Nicholson) a világ egyik legkiállhatatlanabb alakja. A kényszeres és mogorva öregember mestere annak, hogy keserítse meg mások életét, és hogyan legyen minél tapintatlanabb. A sors azonban kiszúr vele, és a szomszédját ért támadás miatt neki kell gondját viselnie a festő kutyájának, majd kedvenc pincérnőjének veszik nyoma törzshelyéről. Melvin kétségbeesetten próbálja meg visszazökkenteni életét a rendes kerékvágásba, ám próbálkozásai rendre kudarcba fulladnak. Egy különös hétvége azonban váratlan fordulatokat tartogat a számára.

Lesz ez még így se! (As Good As It Gets, 1997)

6. Sötét zsaruk (Men in Black, 1997)

Jay (Will Smith ) és Kay (Tommy Lee Jones) különleges ügynökök, de nem a CIA-nak vagy az FBI-nak dolgoznak, hanem egy olyan szupertitkos szervezetnek, amelynek az a feladata, hogy a földönkívüliek jelenlétét kísérjék figyelemmel bolygónkon. Jay és Kay galaxis szerte hírhedt bűnüldözők, de vannak, akik így is szembe szállnak velük. Egy intergalaktikus terrorista a Földön tervez megölni két galaktikus nagykövetet. A sötét zsaruk azt teszik, amihez a legjobban értenek, harcba szállnak a gonosztevőkkel.

Will Smith és Tommy Lee Jones - MIB - Sötét zsaruk 2. (2002)

5. Szigorúan bizalmas (L.A. Confidential, 1997)

Los Angelesben virágzik a korrupció, amelyet csillogás és káprázat övez. Történik egy gyilkosság, amelynek középpontjába Lynn (Kim Basinger), a magasabb körökben igencsak közkedvelt nő kerül. Elkezdődik a nyomozás a csodálatos villáktól a fülledt lokálokig, mindenkit megkörnyékez a kísértés és a vágy. De semmi nem az, aminek látszik.

Szigorúan bizalmas (L.A. Confidential, 1997)

4. Ál/Arc (Face/Off, 1997)

Sean Archer FBI ügynököt egy dolog hatja, hogy megtalálja fia gyilkosát, Castor Troyt. Ám amikor végre elkapja, kiderül, hogy egy tömegkatasztrófa közeleg, amelyet csak a bebörtönzött férfi állíthat meg. Egy titkos akcióban az ügynök és a gonosztevő arcát kicserélik, azonban a csere balul sül el.

Ál/Arc (Face/Off, 1997)

3. Az élet szép (La vita é bella, 1997)

1938-ban az ábrándos Guido beleszeret tanárnőjébe, Dorába. A lány egy náci tiszt menyasszonya, Guido viszont félig zsidó. Mindent megtesz azért, hogy a lány ne menjen hozzá a katonához, az esküvőn pincérként is feltűnik. A küzdelme sikerrel zárul, Dorát elveszi, és fiuk születik. Azonban a háború közbeszól, Guidot és családját internáló táborba hurcolják. Hogy szenvedésüket enyhítse, kitalálja, hogy az egész helyzet csak egy játék, ahol a rabok versenyzők, a fogva tartók pedig a játék vezetői. A történet a keserédes humor eszközével mutatja be a fantázia és a szeretet erejét a legnagyobb emberi drámák közepette.

Az élet szép (La vita é bella, 1997)

2. Good Will Hunting (1997)

Will Hunting (Matt Damon) Dél-Boston munkásnegyedében él. Keményen dolgozik, amikor éppen nem valamelyik bárban iszik vagy nem kerül valami bajba. Soha nem tanult egyetemen, de fotografikus memóriájának közsönhetően megoldhatatlannak tűnő matematikai feladatokat old meg. Egy újabb kocsmai verekedés után azonban nem tud kibújni a büntetés alól, az egyetlen ember, aki ebben a nehéz helyzetben segíthet neki, Sean McGuire (Robin Williams) pszichológus.

Good Will Hunting (1997)

1. Titanic (1997)

A XX. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül megérkezzen New Yorkba. A luxushajó a figyelmeztetések ellenére nem tudja elkerülni az ütközést egy jégheggyel, így két nappal az indulás után, fedélzetén több száz utassal elsüllyed.

Kate Winslet - Titanic

A sorrend saját véleményen alapszik! Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely film tetszett a legjobban az 1997-es évből.

Minden idők 10 legjobb filmje 358 neves rendező szerint

(Történetek forrása)

//spencer//

Mentés

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·