FILMEZZUNK.HU
Ezek a legjobb spanyol filmek - Külföldi produkciók 2. rész

A filmtörténelem 10 legjobb spanyol mozija

24863

A legjobb spanyol filmek

Kedves Olvasóink! Legújabb cikksorozatunkban elkalauzolunk benneteket más és más nemzetbeli filmpiacra. A mai filmvilág körülbelül 90%-a, a Hollywoodban készült amerikai produkciókról szól, legyen szó akár romantikus filmről, akció-vígjátékról, vagy egy giga-költségvetésű fantasy-ról. Ám, aki egy kicsit is otthonosan mozog a filmek táborában, tudja, hogy léteznek nem Amerikában készült nagyszerű alkotások is. Ezúttal spanyol honba kalauzolunk el benneteket, ahol nem az utolsó Real Madrid – Barcelona meccset fogjuk elemezni, hanem bemutatjuk, hogy mely spanyol filmek az elmúlt évtizedek legjobbjai.

10. Carmen (1983)

Antonio, a tánc-koreográfus első látásra beleszeret a szép Carmen-be. Neki szeretné adni a Carmen-színdarab főszerepét. Ám a féltékenység egyre inkább eluralkodik rajta.

Carmen (1983)

A Carlos Saura által rendezett spanyol drámát Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték!

9. Torrente, a törvény két balkeze (Torrente, el brazo tonto de la ley, 1998)

Torrente egy nacionalista, fasiszta, önző, lusta, durva, rasszista és alkoholista ex-zsaru, aki esténként rumba zenére járőrözik a 78-as évjáratú rozzant Seat-jában. Rozoga házban lakik tolószékhez kötött apjával, akit koldulásra kényszerít, hogy legyen miből megélniük. Torrente tudomására jut egy közeli kínai étteremben székelő kábítószer-elosztó banda tevékenysége. Barátaiból és egy kínai pincérnőből akciócsoportot állít fel a banda leleplezésére. A tét: Torrente megtépázott hírneve és rendőri becsületének visszaszerzése és ráadásként hőssé válna Amparitó szemében is.

Torrente, a törvény két balkeze (Torrente, el brazo tonto de la ley, 1998)

Santiago Segura neve egybeforrt Torrente-vel. Spanyol berkekben olyan sikeres lett a kicsiknek semmiképpen sem ajánlott vígjáték, hogy 2014-ben már az ötödik részét is megláthatta a nagyközönség.

8. Volver (2006)

Egy napon Sole felhívja Raimundát, hogy tájékoztassa őt a nénikéjük haláláról. Raimunda nagyon szerette az asszonyt, de nem tud ott lenni a temetésen. Sole így egyedül tér vissza szülővárosába, ahol a szomszédok közlik vele, édesanyja visszatért a túlvilágról, hogy gondját viselje Paula nénikéjének.

Volver (2006)

Az Európai Film gáláról négy komoly díjjal távozott a Penélope Cruz főszereplésével, Pedro Almodóvar rendezésével készült spanyol misztikus vígjáték. Megkapták a legjobb színésznő, a legjobb rendező, a legjobb operatőr és a legjobb zeneszerzőnek járó díjat is.

7. Mindent anyámról (Todo sobre mi madre, 1999)

Egy görög mondás szerint csak azok a nők látnak tisztán, akiknek könny áztatta a szemét. Manuelára nem igaz ez a mondás. Azon az estén, mikor egy autó halálra gázolja Estebant, a fiát, Manuela minden könnyét kisírja. S ahelyett, hogy tisztábban látna, a jelen és a jövő teljesen összekuszálódik benne. Fia egy hátrahagyott naplójában az alábbiakat olvassa: “Tegnap anyám egy fényképet mutatott nekem. A fele hiányzott. Úgy érzem, az életemből is hiányzik ez a rész.” Az apjáról volt szó. Manuela sosem beszélt róla fiának, nehéz lett volna megmagyarázni, hogy a férfinek nagyobb mellei vannak mint neki és hogy Lolának hívják. A hallgatás mint egy szörnyű bűn, úgy nehezedik vállaira. Elhatározza, hogy megkeresi Lolát, hogy elmondja neki, volt egy fiúk, aki már halott.

Mindent anyámról (Todo sobre mi madre, 1999)

A 2000-es Oscar és Golden Globe gálán ezt az alkotást látták a legjobb külföldi filmnek az ítészek. Ezt a produkciót is Pedro Almodóvar dirigálta és Penélope Cruz ebben a mozijában is kapott szerepet.

6. A lehetetlen (Lo imposible, 2012)

Thaiföld kiváló hely egy családi vakációra. Ezért dönt úgy Henry (Ewan McGregor) és Maria (Naomi Watts), hogy három gyermekükkel ott töltik a karácsonyt. A téli szünidő kiválóan telik, egészen december huszonhatodikának reggeléig, mikor egy váratlan földrengés következtében hatalmas szökőár indul meg Thaiföld partjai felé, a család pedig az utóbbi idők legpusztítóbb természeti katasztrófájának áldozatává válik. A valós eseményeket feldolgozó film nem csak a természet pusztító erejéről, de az együttérzés, a bátorság, és a jóindulat hatalmáról is szól.

A lehetetlen /Impossible, 2012/

Az igaz történeten alapuló megrázó spanyol filmre olyan neves színészeket sikerült megszerezni a producereknek, mint Ewan McGregor és Naomi Watts. Utóbbit Oscar-díjra is jelölték alakításáért.

5. Goya kísértetei (Goya’s Ghost, 2006)

1792, Spanyolország. A kor leghíresebb portréfestőjének gyönyörű és ártatlan modelljét, Inest beidézi az inkvizíció. A lányt eretneknek bélyegzik, és börtönbe vetik, Fransisco Goya pedig minden befolyását bevetve próbál segíteni múzsáján. Lorenzo atya az inkvizítorok belső köréhez tartozó, hataloméhes szerzetes könyörtelenül üldözi a hit ellenségeit, ám amikor beleszeret Inesbe, minden megváltozik…

Goya kísértetei (Goya's Ghost, 2006)

A spanyol életrajzi drámát Milos Forman rendezte, és két Oscar-díjas színész, Javier Bardem, illetve Natalie Portman játszotta a főszerepet.

4. Szemekbe zárt titkok (El secreto de sus ojos, 2009)

Benjamín Espósito (Ricardo Darín) egy nyugdíjazott törvényszéki alkalmazott, aki azt tervezi, hogy regényt ír egy huszonöt évvel ezelőtti ügyről, amit szerinte tévesen zárt le a rendőrség. Az íráshoz anyagot szeretne gyűjteni, ezért meglátogatja régi főnökét, Irene-t (Soledad Villamil), akibe titkon évekig szerelmes volt. A régi ügy, amit elő szeretne venni, egy brutális gyilkosság. Benjamín előveszi a régi aktákat, hátha most sikerül a dolgok végére járnia, s talán a régi szerelemmel is dűlőre tud jutni.

Szemekbe zárt titkok (El secreto de sus ojos, 2009)

2010-ben a nem amerikai alkotások közül ezt a filmet látták a világ legjobbjának az Oscar gála bírái.

3. Egy maréknyi dollárért (Per un Pugno di Dollari, 1964)

Az amerikai határ közelében fekvő mexikói városkába, San Miguelbe egy fegyveres marcona érkezik. Az idegen, a titokzatos Joe (Clint Eastwood) hamar barátságot köt a helyi ivó tulajdonosával, Silcanitóval (José Calvo). Joe hamar rájön, hogy a kisvárost két gengszter tartja sakkban, John Baxter (Wolfgang Lukschy), és a kegyetlen Ramón Rojo (Gian Maria Volonté). Joe egy fegyveres összetűzésben megöl négy embert Ramón bandájából, aminek következtében Ramón bátyja, Esteban Rojo (Sieghardt Rupp) beveszi Joe-t a bandájába. Joe azonban sokkal ravaszabb, mint azt bárki sejtené: azon mesterkedik, hogyan tudná a két bandát kijátszani egymás ellen.

Egy maréknyi dollárért (Per un Pugno di Dollari, 1964)

Ezúttal az olaszok és a németek is besegítettek a film létrejöttében. Az öt Oscar-díjas Clint Eastwood egymaga viszi a hátán a produkciót.

2. A szavak titkos élete (La vida secreta de las palabras, 2005)

A szavak titkos élete című filmdrámában egy fiatal nő vetődik egy férfiakkal megtűzdelt olajfúró-toronyra, hogy ott ápoljon egy balesetben megvakult férfit. Különösen bensőséges, idővel titkoktól, félelmektől felszabadított kapcsolat alakul ki közöttük.

A szavak titkos élete (La vida secreta de las palabras, 2005)

A kétszeres Golden Globe és egyszeres Oscar nyertes Tim Robbins, A remény rabjai után egy spanyol drámában nyújt felejthetetlent.

1. A jó, a rossz és a csúf (Il Buono, il Brutto, il Cattivo, 1966)

A polgárháború idején a vadnyugaton játszódó történet főhősei ugyanazt szeretnék: pénzt. A Jó, aki fejvadászként keresi kenyerét, és a  körözött bűnöző, a Csúf kiötölnek egy tervet, amivel pénzt szerezhetnének: a Jó feladja Csúfot, felveszi a vérdíjat, majd kiszabadítja társát. Egyik nap azonban tudomást szereznek arról, hogy az egyik temetőben nagy mennyiségű kincs lapul. Amikor elindulnak, hogy megszerezzék az értékes zsákmányt, felbukkan a konkurencia, a Rossz is.

A jó, a rossz és a csúf (Il Buono, il Brutto, il Cattivo, 1966)

A spanyolok újra összefogtak az olaszokkal, ismét megszerezték maguknak Clint Eastwood-ot és leraktak a nagyközönség elé egy örök klasszikussá váló filmet.

(Legjobb spanyol filmek címlapkép forrása)
(Legjobb spanyol filmek történetek forrása)

//milos//

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·