12 dolog a Jurassic Parkról, amit még biztos, hogy nem hallottál

20 dolog a Jurassic Parkról, amit még biztosan nem hallottál

7281

Jurrasic Park érdekességek

A Jurassic Park egy 1993-as tudományos-fantasztikus film Steven Spielberg rendezésében, Michael Crichton Őslénypark című regénye alapján. A film középpontjában Isla Nublar fiktív szigete áll, ahol a multimilliomos John Hammond (Richard Attenborough) és cégének genetikus tudósai klónozott dinoszauruszokkal teli látványparkot hoznak létre. Hammond három tudóst (akiket Sam Neill, Laura Dern és Jeff Goldblum alakítanak) hív vendégül, hogy szemrevételezzék a létesítményt megnyitása előtt. Szabotázs következtében az őskori lények azonban elszabadulnak, a technikusok és a látogatók pedig menekülni kényszerülnek. A következő sorokban erről a produkcióról olvashattok 20 érdekes dolgot, amit nagy valószínűség szerint még nem hallottatok.

Őslénypark (Jurrasic Park, 1993)

1. A Jurassic Parkot mérföldkőnek tekintik a CGI-effektusok használatát illetően, ami nagy szerepet játszott a kritikusok megnyerésében is

2. A film bemutatójának 20. évfordulója alkalmából elkészítették a Jurassic Park 3D-s változatát is. A 3D-s változat amerikai bemutatója 2013. április 5-én, magyar bemutatója 2013. május 2-án volt.

3. A film Michael Crichton Őslénypark regénye alapján készült. Spielberg pedig már 1990-ben a könyv megjelenése előtt megvásárolta a filmes jogokat.

4. A forgatás 1992 augusztusa és decemberre között zajlott a Hawaii-szigeteken és Kaliforniában.

5. A Jurassic Park 1993. május 28-ára készült el, alig két héttel a bemutató előtt.

6. Sid Sheinberg, a Universalt birtokló Music Corporation of America elnöke úgy adott zöld utat a filmnek ha Spielberg a Jurrasic Parkot rendezi meg előbb és nem a Schindler listáját. Ugyanis tudta, ha egyszer megrendezi Spielberg a Schindlert, nem lenne képes megcsinálni utána a Jurassic Parkot.

Őslénypark (Jurrasic Park, 1993)

7. Két évnyi és egy hónapnyi előkészület után 1992. augusztus 24-én kezdődtek meg a hawaii Kauaʻi szigetén a felvételek.

8. A film producere ( Gerald R. Molen) alakítja a part állatorvosát Harding a regényben jelentősebb szerephez jut, az adaptációban azonban még a katasztrófa bekövetkezte előtt elhagyja a helyszínt.

9. A T-rex üvöltése egy elefántbébi, egy tigris és egy aligátor hangjának keveréke, légzéseként pedig egy bálna hangja szolgált.

10.Velocitarptor megjelenítésében eltértek a készítők a valóságtól, lévén ez az állat módfelett kisebb termetű volt és feltételezés szerint tollai voltak.

11. A filmbéli Dilophosaurus jelentősen eltér a valójában élt változattól. Sokkal kisebbnek ábrázolják, hogy a közönség ne keverje össze a raptorokkal. Gallérja és azon képessége, hogy mérgező váladékot lövell ki, kitalált adalék. Hangját hattyú, sólyom, bőgőmajom és csörgőkígyó egyesítéséből nyerték

12. A Universal 65 millió dollárt költött a Jurassic Park reklámkampányára, száz céggel kötöttek ezer termékről szóló szerződést.

13. A film végénél a Jurassic Park logóját a dzsipen beteríti a sár és ez olvasható: “UR ASS PARK” ez egy kis szójáték, hogy “mázlista vagy hogy a hátsóddal egy darabban elhagytad a parkot.”

14. Malcolm feketében, míg Hammond fehér ruhában látható. Ezzel is szimbolizálni szerették volna az alkotók a két karakter ellentétes személyiségét.

Őslénypark (Jurrasic Park, 1993)

15. Jim Carry is felvételizett Ian Malcolm szerepére és a casting igazgató szerint fantasztikus munkát végzett.

16. Dr. Alan Grant szerepét majdnem Harrison Ford kapta meg.

17. Állítólag a raptorok mozgását Jack Nicholson mozgásáról mintázták.

19. A Jurassic Park bevételei átlépték a 914 millió dollárt, mellyel Steven Spielberg megdöntötte tíz évvel korábbi filmje, az E.T. rekordját. Egyébként a film büdzséje “mindösszesen” 63 millió dollárra rúgott.

20. Maga a film ugyan 127 perces, de összesen 15 perc dinó felvétel látható.

(Címlapkép forrása; Érdekességek forrása itt és itt)

//taki, batigoool//


Article Tags: · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download