Alfred Hitchcock legjobb filmjei

A 10 legjobb Alfred Hitchcock által rendezett film

2354

Alfred Hitchcock legjobb filmjei

Alfred Hitchcock filmrendező. Képi megjelenítéseivel mindig meghökkentő hatást ért el. Pályafutása egyedülálló, szerepe a filmezés történetében kiemelkedő fontosságú. Olyan klasszikusok rendezése fűződik a nevéhez mint a Madarak, Psycho, Hátsó ablak vagy a Fogjunk tolvajt. A direktor a 19. század legvégén, 1899-ben született, napra pontosan 118 évvel ezelőtt. A 10 legjobb alkotásával emlékezünk rá.

A toplista saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc darabodat tőle, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

10. Londoni randevú (The Lady Vanishes, 1938)

Egy balkáni utazás során egy angol pár, Iris és Gilbert vonaton szerzett ismerősének, a kissé öreg Miss Troynak hirtelen nyoma vész. Végül a vonat egy fülkéjében találják meg a hóbortos nőszemélyt, egyébként a Secret Service ügynökét, aki az ellenséges kém, Dr. Hartz fogságába került.

Londoni randevú (The Lady Vanishes, 1938)

Tudtad, hogy…?

… a film forgatása alatt David O. Selznick írt egy levelet Alfred Hitchcock-nak, amelyben felkéri egy a Titanic-katasztrófájáról szóló film rendezésére, amely végül kudarcba fullad?

9. A kötél (Rope, 1948)

Brandon és Philip úgy érzik, bármire képesek, minden balhéból jól tudnak kijönni. Elhatározzák, hogy puszta kíváncsiságból megkísérlik végrehajtani a tökéletes gyilkosságot. Egy kötél segítségével meggyilkolják barátjukat, Davidet, majd testét egy ládába rejtik, amelyet büféasztalnak használnak egy ünnepi vacsorán, ahol David menyasszonya és apja is részt vesz. Eleinte úgy tűnik, senkinek nem tűnik fel semmi, a fiúk egykori filozófiatanára azonban lassan összerakja a képet.

A kötél (Rope, 1948)

Tudtad, hogy…?

… ez Alfred Hitchcock első színes filmje?

8. Forgószél (Notorious, 1946)

A filmtörténet egyik legizgalmasabb szerelmes kémtörténete, Hitchcock egyik legnépszerűbb filmje. A filmben Alicia, a fiatal, amerikai lány édesapját háborús bűnösként elítélik. Az amerikai titkosszolgálat felajánl a hányatott sorsú, szabados életmódot folytató lánynak egy lehetőséget, mellyel segíthet hazájának, egyben jóváteheti apja bűntetteit. A feladatot csak ő végezheti el, mivel apja Braziliában élő náci összeesküvő társai közé kell beépülnie. Alicia vállalja a feladatot. Összekötője egy vonzó titkosszolgálati tiszt lesz. Az események úgy hozzák, hogy feleségül kell mennie az egyik vezető náci összeesküvőhöz. A veszélyes kémfeladat során nemcsak szerelme, boldogsága, de élete is nagy veszélybe kerül.

Forgószél (Notorious, 1946)

Tudtad, hogy…?

… a csókjelenet az erkélyen nagyrészt improvizált, hiszen Alfred Hitchcock csak annyit mondott Cary Grantnek és Ingrid Bergmannak, hogy csak beszélgessen úgy, ahogy a szerelmesek szoktak?

7. Idegenek a vonaton (Strangers on a Train, 1951)

Egy teniszbajnok, Guy a vonaton utazva találkozik a furcsa idegennel, Brunóval, aki különös ajánlatot tesz neki: szívesen végez a férfi feleségével, ha cserébe ő elteszi láb alól az apját. A felháborodott férfi visszautasítja a lehetetlen ajánlatot, igyekszik nem is gondolni az esetre. Hamarosan azonban holtan találják a feleségét, és ő válik az első számú gyanúsítottá. Feltűnik eközben Bruno is, aki követeli, hogy Guy is tegye meg a maga részét.

Idegenek a vonaton (Strangers on a Train, 1951)

Tudtad, hogy…?

… a jelenetet, amiben Alfred Hitchcock is szerepel, a lánya, Patricia Hitchcock rendezte?

6. 39 lépcsőfok (The 39 Steps, 1935)

A 39 lépcsőfok című film történetének főhőse a kanadai Richard Hannay (Robert Donat), aki Angliába tölti szabadságát. Megismerkedik egy nővel, akit később rejtélyes körülmények között meggyilkolnak. Úgy tűnik, egy kémtörténetbe csöppent, aminek köze van valamihez, amit úgy hívnak “a 39 lépcsőfok”, és úgy érzi tudása az életét veszélyezteti.

39 lépcsőfok (The 39 Steps, 1935)

Tudtad, hogy…?

… Alfred Hitchcock visszatérő kulcsmotívuma (tévedésből, el nem követett bűnért felelősségre vont ártatlan ember alakja) a 39 lépcsőfokban jelent meg először?

5. A Manderley-ház asszonya (Rebecca, 1940)

Max de Winter nem rég özvegyült meg, de máris új feleséget hoz a házba. A fiatal, vonzó nő, akivel egy szállodában ismerkedett meg az angol földbirtokos, igyekszik megbarátkozni az új helyzettel, azonban nincs könnyű dolga, mert férje még láthatóan nem heverte ki első felesége halálát. Nem ez azonban az egyetlen nehézség, amivel szembe kell néznie. Mind több jel utal arra, hogy a ház előző asszonyának halálát maga a férj a felelős.

A Manderley-ház asszonya (Rebecca, 1940)

Tudtad, hogy…?

… annak érdekében, hogy visszaadják a könyv sötét hangulatát, Alfred Hitchcock ragaszkodott hozzá, hogy a filmet fekete-fehérben forgassák le?

4. Hátsó ablak (Rear Window, 1954)

A híres sajtófotós, Jeff (James Stewart) törött bal lába miatt a négy fal közé szorult. Azzal próbálja elűzni unalmát, hogy a szomszédait figyeli szobájának hátsó ablakából. Figyelmét egyre jobban leköti a Thornwald házaspár. Lars Thornwald (Raymond Burr) gyanúsan kezd viselkedni, állandó ápolásra szoruló felesége pedig egyik napról a másikra eltűnik. A férfi nem tud szabadulni a gondolattól, hogy Lars megölte a feleségét, és éjjel nappal figyeli őt, hátha le tudja buktatni. A megfigyelésbe bevonja csinos szomszédját, Lisát is (Grace Kelly), aki egyre inkább kezd beleszeretni a megszállott Jeffbe.

Hátsó ablak (Rear Window, 1954)

Tudtad, hogy…?

… a filmhez nem vettek fel külön háttérzajokat? Alfred Hitchcock azt gondolta, hogy a film úgy sokkal valóságosabb, hogy ha például zene is csak akkor hallható, ha valamelyik szereplő rádiót hallgat.

3. Szédülés (Vertigo, 1958)

John Ferguson rendőr volt San Fransisco városában egészen addig, amíg tériszonya miatt ki nem lépett a kötelékből. Most magánnyomozóként dolgozik, és épp egy gyönyörű szőke nőt kell követnie, akibe csakhamar bele is szeret. Madeleine (Kim Novak) megszállotja annak az elképzelésnek, hogy ő egy öngyilkos nőnek a reinkarnációja. John, amint erre rájön, próbál közeledni Madeleine felé, de a nő leveti magát egy toronyból. John teljesen összeomlik, mert megint a tériszonya miatt vallott kudarcot. Az elmegyógyintézetből kikerülve a férfi összetalálkozik Madeleine tökéletes hasonmásával, csak annyi a különbség, hogy ez a nő nem szőke, hanem barna hajú.

Szédülés (Vertigo, 1958)

Tudtad, hogy…?

… Alfred Hitchcock James Stewart-ot hibáztatta a film anyagi vesztesége miatt? Szerinte már túl öreg volt ehhez a szerephez, úgy összevesztek, hogy ez a film volt az utolsó közös munkájuk.

A 10 legjobb Martin Scorsese által rendezett film

2. Madarak (The Birds, 1963)

A természet erőit nem lehet visszafogni. Ezt a gazdag, fiatal lány, Melanie (Tippi Hedren) is megtapasztalja, mikor egy ismerőse, Mitch Brenner (Rod Taylor) után kutatva ellátogat Bodega Baybe. A kisvárosban különös incidensek sokasága történik. A madarak egyre-másra támadnak meg járókelőket, gyerekeket. Hamarosan világossá válik, a látszólag ártalmatlan teremtmények vérre szomjaznak.

Madarak (The Birds, 1963)

Tudtad, hogy…?

… ebben a filmben is cameozik Alfred Hitchcock? A film elején ő az az ember, aki két kutyát sétáltat ki a kisállat kereskedésből. Az ebek a rendező saját háziállatai voltak.

1. Psycho (1960)

Marion Crane, a titkárnő ellop 40 ezer dollárt főnökétől, majd új autót vesz, és egy motelben húzza meg magát. Együtt vacsoráznak a szelíd, de furcsa tulajjal, Norman Bates-szel. A titkárnő visszavonul szobájába, de zuhanyzás közben gyilkosság áldozata lesz: egy öreg nőnek tűnő gyilkos halálra késeli. A főnök eközben megbíz egy magánnyomozót, hogy találja meg a lányt és a pénzt. A lány húga, Lila, és Marion barátja szintén keresni kezdik. Sikerül vajon felfedniük a skizofrén gyilkos kilétét, aki halott édesanyja ruháiban csap le áldozataira?

Psycho (1960)

Tudtad, hogy…?

… a Psychóért jelölték ötödjére és egyben utoljára Alfred Hitchcockot a Legjobb rendező Oscar-díjára? A díjat egyszer sem kapta meg, s “csak” az Irving G. Thalberg-emlékdíjat vehette át 1968-ban.

Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc darabodat tőle, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

(Történetek és érdekességek forrása: MAFAB)

//spencer//


Article Tags: · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download