10 tanáros film, amit még az iskolakezdés előtt látnod kell

10 tanáros film, amit még az iskolakezdés előtt látnod kell

10560

A legjobb tanáros filmek

Sokak számára sajnos – van, akinek nem sajnos – elkezdődött a visszaszámlálás a sulikezdésig. A diákok újra elővehetik tankönyveiket és füzeteiket és kezdődhet a reggeltől-estig való magolás, míg a tanárok újra fen maradhatnak éjfélig, hogy kitudják javítani az általuk gondosan kidolgozott röpdogákat. Azonban még mindig van egy lélegzetvételnyi szünet, ami alatt visszahozhatod a kedvedet, hogy örömmel kezd el az első tanítási napot. Ennek apropójából megmutatjuk, hogy melyik az a 10 tanáros film, amitől garantáltan megjön a kedved a mindennapos sulis teendőkhöz.

Szerinted melyik a legjobb tanáros film? Oszd meg velünk kommentben vagy hozzászólásban a Filmezzünk.hu Facebook oldalán!

10. Nagytudásúak (Les profs, 2013)

A Jules Ferry gimnázium a maga 12%-os eredményességi mutatójával messze a legrosszabb középiskola egész Franciaországban. Mivel rosszabb már úgy sem lehet, a minisztériumban úgy döntenek, kutyaharapás szőrével alapon a legalkalmatlanabb tanári kart küldik a suliba, hogy kozmetikázzanak valamit ezeken a katasztrofális eredményeken. A cél elérni az 50%-ot, különben a Jules Ferry gimnázium bezárja kapuit. Ám kétséges, hogy ennyi bizarr figurával mire megy a diákság: a történelem tanár Napóleonnak képzeli magát, a filozófusnak egy szavát sem érteni, a kémiaprofesszor kísérletei életveszélyesek, míg a fiatal és csábos francia tanárnő láttán a fiúk gyorsabban olvadnak, mint egy csokinyúl. És akkor ott van még Tiroci tanár úr, akiről valójában senki sem tudja, mit is tanít.

Zseniális francia vígjáték olyan zseniális francia színésszel, mint Christian Clavier. Mellette több másik nagynevű francia színész is szerepet kap a filmben, amelytől tutira megjön a kedved a tanévkezdéshez.

9. Fél Nelson (Half Nelson, 2006)

Dan Dunne (Ryan Gosling) sosem alszik kétszer ugyanott. Na nem mintha minden este másik bombázóval bújna ágyba; az éjszakákat otthon tölti, brooklyni lakásában. Néha sikerül pár órára lehunynia a szemét lepedőt sose látott ágyán, vagy egy vacak fotelban – már ha egyáltalán alszik. A film nyitójelenetében Dan bambán ücsörög dohányzóasztala mellett egy kokó bűvöletében eltöltött éjszaka után; aztán végül csak megmozdul, hogy elhallgattassa a csörgő ébresztőórát. Új nap kezdődik, vele vagy nélküle. És neki töriórát kéne tartania a középsuliban, mint mindig. A szánalmas monotóniából aztán egy nap kizökkenti csinos tanítványa, aki véletlenül tudomást szerez a tanár úr természetének “szívósabbik” feléről…

Ryan Gosling egyik legnagyszerűbb filmje, amit szinte senki sem ismer, pedig alakításáért még Oscar-jelölést is kapott. A filmet 23 nap alatt forgatták és az eredeti verziója egy díjnyertes rövidfilm volt.

8. A maflás (Here Comes the Boom, 2012)

Scott Woss (Kevin James) békés biológiatanár, akinek az élete egy csapásra megváltozik, mikor kiderül, hamarosan elbocsájtások várhatóak az iskolában. Anyagi okok miatt az iskolai zenekar és a zenetanár állása veszélyben van. Scott ezt nem nézi tétlenül, utcai harcosként kezd pénzt keresni. A pofonoktól nem mentes harcok egy nagy versenyre vezetik, amelynek végén eldől, marad-e a zenekar, illetve a zenetanár.

Kevin James mindent beleadott a szerepéért! “Ez a film egy valóra vált álom számomra, de még soha nem kínlódtam ennyit egy forgatáson.” – mondta egy újságírónak Kevin James, majd hozzátette: A forgatás előtt nagyon sokat edzettem, profi edzőkkel dolgoztam, és arra is figyelni kezdtem, hogy mit eszem. Szóval: úgy kínoztam magam, mint egy drámai színész.”

7. Saját szavak (Freedom Writers, 2007)

1994-ben egy jó szándékban gazdag, de tapasztalatokban szegény tanárnő érkezett Los Angeles egyik legveszélyesebb környékének iskolájába. Erin Gruwell (Hilary Swank) a kezdeti nehézségek után elnyerte a 203-as terem diákjainak bizalmát és egyedi módszereivel felnyitotta szemüket lehetőségeikre. A gettólakó tizenévesekkel naplót íratott, amit később összegyűjtve kiadtak The Freedom Writers Diary címen. Ma ez már azonos nevű alapítvány és módszertan, Gruwell egyetemen tanít néhány egykori diákjával közösen.

A depresszív kezdés ellenére a Freedom Writers alapvetően feelgood tanáros film, üzenete pozitív, végkicsengése ösztönző. Ami fura, hogy dokumentáltan igaz sztoriról van szó, mégis, sokszor elképesztően naiv és kínosan érzelmes, olyannyira, hogy hiteltelennek tűnik az egész.

6. Osztály vigyázz! (High School High, 1996)

Az apja által vezetett elit iskolában dolgozik Richard (Jon Lovitz). Ezt a védett és kiszámítható világot hagyja ott egy igazi kihívás kedvéért. Fehér ember létére beáll tanárnak a város színes bőrű negyedében. Az ottani viszonyokra jellemző, hogy az iskolának külön temetője van. Richard csak sok nehézség és küzdelem árán tudja kivívni a gyerekek megbecsülését. Közvetlen viselkedésével meghódítja szép kolléganőjét is.

Jon Lovitz legnagyszerűbb alakítása! Fantasztikusan szórakoztató történet, amely a lehető legjobb választás, ha le akarsz lazulni az iskolakezdés előtt.

5. Rocksuli (The School of Rock, 2003)

Dewey Finn (Jack Black) rakenroll istenként definiálja magát, főleg mikor belemelegszik 20 perces gitárszólóiba Ám úgy tűnik, eljött az istenek alkonya, mert a gitárhőst senki sem kapja el, amikor önfeledten a nézők közé veti magát a koncerten… És már a saját bandája is annyira cikinek érzi, hogy kirúgják a csapatból. És ha ez nem elég, a kérójából is ki akarják penderíteni, ugyanis többhavi bérrel lóg Ned (Mike White) nevű haverjának, akit a csaja is állandóan zrikál Dewey miatt… Így történik, hogy Dewey elvállal egy helyettesítő tanári állást Ned helyett egy elit iskolában, és már épp kezdené szétunni az agyát, amikor rájön, hogy a srácokkal mást is lehet csinálni, mint napot lopni. Például rockzenekart!

A napokban közzétett Jack Black listánk első helyezettje ez a tanáros film, amely természetesen erről a toplistáról se maradhatott le, hiszen egy klasszikusról van szó. A filmben minden gyerek valóban tud hangszeren játszani, a háttérénekesek pedig ténylegesen vokalisták. Jack Black is tud gitározni, bár a szólókat nem ő játszotta.

4. Kóristák (Les choristes, 2004)

1949. Franciaország. Clément Mathieu (Gérard Jugnot), a munkanélküli zenetanár elvállal egy felügyelő-tanári állást egy nehezen kezelhető gyerekek számára fenntartott nevelőintézetben. Az igazgató, Monsieur Rachin (Francois Berléand) által bevezetett és alkalmazott kemény, rideg nevelési módszerek megdöbbentik az új tanárt. A zene varázsának és a közös éneklésnek köszönhetően azonban Mathieu-nek sikerül megváltoztatnia a gyerekek hétköznapjait.

Oscarra, Golden Globe-ra jelölt, Európai Film-díjas alkotás, nem érdemtelenül! Ez a francia és svájci koprodukcióban készült remekműt egyetlen tanárnak, vagy tanárnövendéknek sem lenne szabad kihagynia.

3. Holt költők társasága (Dead Poets Society, 1989)

Egy olyan pedagógus (Robin Williams) érkezik az ötvenes évek végén a hagyományőrző, elit gimnáziumba, a Welton Akadémiára, aki túl azon, amit tanít, valamivel többet ad diákjainak. Dacolva az iskolai hatalmasságokkal és a méltatlankodó szülőkkel, olyan leckéket ad a fiúknak, amelyek semmilyen tankönyvben nem szerepelnek. “Legyen az életetek rendkívüli!”, ösztönzi őket, hogy kövessék saját szenvedélyeiket. A rendhagyó irodalomórákon a költészet és romantika segítségével öntudatra ébreszti diákjait, életre szóló leckét ad nekik önállóságból, barátságból és az igazi emberei értékekből.

Oscar-díjas tanáros film, amely mára már egy Robin Williams klasszikussá nőtte ki magát. Robin Williams egyszer azt nyilatkozta, hogy az általa megszemélyesített tanár, John Keating pont olyan volt, amilyenre mindig is vágyott. A film kötelező tananyag Észak-Amerika angol szakos gimnáziumaiban.

2. A mintadiák (Front of the Class, 2008)

Brad (Jimmy Wolk) hatéves kora óta küzd a Tourette-szindrómával, amelyre még nincs gyógyír. Furcsa hangok és mozdulatok törnek rá, amelyeket nem tud kontrollálni. Nagy akaraterőre van szüksége ahhoz, hogy annyi visszautasítás, kudarc és kirekesztettség után mégis megvalósítsa álmát és tanító lehessen. Erőt adó történet mindenkinek – akik hajlamosak feladni az álmaikat ennél kisebb nehézségek miatt is – a türelemről és a kitartásról.

A mintadiák (Front of the Class, 2008)

Listánk ezüstérmese A mintadiák. Sokat nem szeretnénk mondani a filmről, egyszerűen látni kell!

1. Érvek és életek (The Great Debaters, 2007)

A The Great Debaters története 1935-ben játszódik, amikor Melvin B. Tolson (Denzel Washington), a texas-i Wiley College diákjaival egy vitakört alakít, hogy részt vehessenek egy tudásalapú országos versenyen, ahol a Harvard Egyetem tanulóival kerülnek szembe.

Denzel Washington rendezte és a főszerepet is ő játszotta el. Igazából ajánlásra több szó nem is kéne. Talán még annyi, hogy a film igaz történetet dolgoz fel.

Szerinted melyik a legjobb tanáros film? Oszd meg velünk kommentben vagy hozzászólásban a Filmezzünk.hu Facebook oldalán!

(Címlapkép forrása)

//milos//


Article Tags: · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download