FILMEZZUNK.HU
10 tanáros film, amit még az iskolakezdés előtt látnod kell

10 nagyszerű film, amit még az iskolakezdés előtt látnod kell

28937

A legjobb tanáros filmek

Sokak számára sajnos – van, akinek nem sajnos – elkezdődött a visszaszámlálás a sulikezdésig. A diákok újra elővehetik tankönyveiket és füzeteiket és kezdődhet a reggeltől-estig való magolás, míg a tanárok újra fen maradhatnak éjfélig, hogy kitudják javítani az általuk gondosan kidolgozott röpdogákat. Azonban még mindig van egy lélegzetvételnyi szünet, ami alatt visszahozhatod a kedvedet, hogy örömmel kezd el az első tanítási napot. Ennek apropójából megmutatjuk, hogy melyik az a 10 tanáros film, amitől garantáltan megjön a kedved a mindennapos sulis teendőkhöz.

Szerinted melyik a legjobb tanáros film? Oszd meg velünk kommentben vagy hozzászólásban a Filmezzünk.hu Facebook oldalán!

10. Nagytudásúak (Les profs, 2013)

A Jules Ferry gimnázium a maga 12%-os eredményességi mutatójával messze a legrosszabb középiskola egész Franciaországban. Mivel rosszabb már úgy sem lehet, a minisztériumban úgy döntenek, kutyaharapás szőrével alapon a legalkalmatlanabb tanári kart küldik a suliba, hogy kozmetikázzanak valamit ezeken a katasztrofális eredményeken. A cél elérni az 50%-ot, különben a Jules Ferry gimnázium bezárja kapuit. Ám kétséges, hogy ennyi bizarr figurával mire megy a diákság: a történelem tanár Napóleonnak képzeli magát, a filozófusnak egy szavát sem érteni, a kémiaprofesszor kísérletei életveszélyesek, míg a fiatal és csábos francia tanárnő láttán a fiúk gyorsabban olvadnak, mint egy csokinyúl. És akkor ott van még Tiroci tanár úr, akiről valójában senki sem tudja, mit is tanít.

Zseniális francia vígjáték olyan zseniális francia színésszel, mint Christian Clavier. Mellette több másik nagynevű francia színész is szerepet kap a filmben, amelytől tutira megjön a kedved a tanévkezdéshez.

9. Fél Nelson (Half Nelson, 2006)

Dan Dunne (Ryan Gosling) sosem alszik kétszer ugyanott. Na nem mintha minden este másik bombázóval bújna ágyba; az éjszakákat otthon tölti, brooklyni lakásában. Néha sikerül pár órára lehunynia a szemét lepedőt sose látott ágyán, vagy egy vacak fotelban – már ha egyáltalán alszik. A film nyitójelenetében Dan bambán ücsörög dohányzóasztala mellett egy kokó bűvöletében eltöltött éjszaka után; aztán végül csak megmozdul, hogy elhallgattassa a csörgő ébresztőórát. Új nap kezdődik, vele vagy nélküle. És neki töriórát kéne tartania a középsuliban, mint mindig. A szánalmas monotóniából aztán egy nap kizökkenti csinos tanítványa, aki véletlenül tudomást szerez a tanár úr természetének “szívósabbik” feléről…

Ryan Gosling egyik legnagyszerűbb filmje, amit szinte senki sem ismer, pedig alakításáért még Oscar-jelölést is kapott. A filmet 23 nap alatt forgatták és az eredeti verziója egy díjnyertes rövidfilm volt.

8. A maflás (Here Comes the Boom, 2012)

Scott Woss (Kevin James) békés biológiatanár, akinek az élete egy csapásra megváltozik, mikor kiderül, hamarosan elbocsájtások várhatóak az iskolában. Anyagi okok miatt az iskolai zenekar és a zenetanár állása veszélyben van. Scott ezt nem nézi tétlenül, utcai harcosként kezd pénzt keresni. A pofonoktól nem mentes harcok egy nagy versenyre vezetik, amelynek végén eldől, marad-e a zenekar, illetve a zenetanár.

Kevin James mindent beleadott a szerepéért! “Ez a film egy valóra vált álom számomra, de még soha nem kínlódtam ennyit egy forgatáson.” – mondta egy újságírónak Kevin James, majd hozzátette: A forgatás előtt nagyon sokat edzettem, profi edzőkkel dolgoztam, és arra is figyelni kezdtem, hogy mit eszem. Szóval: úgy kínoztam magam, mint egy drámai színész.”

7. Saját szavak (Freedom Writers, 2007)

1994-ben egy jó szándékban gazdag, de tapasztalatokban szegény tanárnő érkezett Los Angeles egyik legveszélyesebb környékének iskolájába. Erin Gruwell (Hilary Swank) a kezdeti nehézségek után elnyerte a 203-as terem diákjainak bizalmát és egyedi módszereivel felnyitotta szemüket lehetőségeikre. A gettólakó tizenévesekkel naplót íratott, amit később összegyűjtve kiadtak The Freedom Writers Diary címen. Ma ez már azonos nevű alapítvány és módszertan, Gruwell egyetemen tanít néhány egykori diákjával közösen.

A depresszív kezdés ellenére a Freedom Writers alapvetően feelgood tanáros film, üzenete pozitív, végkicsengése ösztönző. Ami fura, hogy dokumentáltan igaz sztoriról van szó, mégis, sokszor elképesztően naiv és kínosan érzelmes, olyannyira, hogy hiteltelennek tűnik az egész.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·