FILMEZZUNK.HU

15 film, amit életed során legalább egyszer látnod kell

32796

Filmek, amiket életed során legalább egyszer látnod kell

Valószínűleg ahány féle ember van, annyi féle alapfilm létezik. Mindenkinek más és más produkció az, amit először ajánlana barátjának, párjának vagy éppen családjának. Mi most azokat a filmeket próbáltuk egy kalap alá venni, amiket legalább egyszer az életben, de mindenképpen látni kell mindenkinek. Természetesen ezek a mi ajánlásaink, így lehet ki marad egy-egy alkotás, ami másnál biztos, hogy nem hiányozna.

Írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mi az a film, amit feltétlenül ajánlanál másnak!

1. Keresztapa (The Godfather, 1972)

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándotló olasz család feje higgadt és keménykezű üzletemberként irányítja a rokoni szálakból szőtt maffiagépezet piszkos ügyleteit. Csak egy dologgal kapcsolatban marad tartózkodó: nem akar beszállni a drogbizniszbe. Az alvilág viszont nem csak a Corleone-családból áll: az ellentétes érdekek azonban nem csak Don Vitóra, hanem a család összes tagjára halálos veszélyt jelentenek. Vajon át tudja venni a családfő helyét fiatal és tapasztalatlan fia, Michael?

Marlon Brando

Tudtad, hogy…?

… Robert Duvall-t, James Caan-t és Al Pacino-t is ugyanúgy a legjobb férfi mellékszereplő Oscar díjra jelölték abban az évben a filmben nyújtott alakításukért? Egyikük sem kapta meg.

2. Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Vincent és Jules, a két tökös behajtó és bérgyilkos feladata, hogy főnöküknek visszaszerezzenek egy fontos aktatáskát. Jules azonban, miután csodával határos módon túlél egy lövöldözést úgy dönt, visszavonul a a gengszterélettől. Eközben társára hárul a feladat, hogy vigye el szórakozni a maffiafőnök feleségét, Mia Wallace-t. A történetben feltűnik továbbá egy boxoló, aki Marsellus Wallace átvágását tervezi, és két piti rabló, akik épp azt a helyet nézték ki, ahol Jules és Vincent is reggelizik. Az egymással párhuzamos történetek végül a történet egy-egy pontján összefutnak, mely során üldözőből üldözött, rablóból megmentő válik.

Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Tudtad, hogy…?

… a rendező, Quentin Tarantino egy ideig gondolkozott a második részen amely az előzményről szólt volna? Úgy volt, hogy egy filmben szerepel Vick és Vincent Vega, a helyszín Amsterdam lett volna.

3. Schindler listája (Schindler’s List, 1993)

Oskar Schindler (Liam Neeson) a második világháború során a németek által megszállt Lengyelországba kerül, ahol jó kapcsolatai és ügyeskedése révén megszerez egy gyárat. Zsidó származású könyvelője tanácsára kezd el zsidókat alkalmazni az üzemben, amely kiváló üzleti húzásnak tűnik, ám egy sokkal fontosabb oka is van: az alkalmazásába álló családokat így meg tudja menteni a deportálástól és a biztos haláltól. Az igaz történeten alapuló film egy megható történet arról, hogy egy ember is meg tudja változtatni a történelem menetét, ha képes az önfeláldozásra.

Schindler listája (Schindler's List, 1993)

Tudtad, hogy…?

… a Schindler listája a mai napig a valaha készült legdrágább fekete-fehér film?

4. A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994)

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie kell a hely hierarchiájával, és a börtönélet minden visszásságával. Azonban a pénzügyi tapasztalatainak köszönhetően hamar elyneri az őrök és a rabtársai bizalmát is. A börtön könyvtárának vezetőjeként pedig arra törekszik, hogy emberi méltóságot csempésszen az intézmény hétköznapjaiba.

A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994)

Tudtad, hogy…?

… az igazi sikert a film 1995-ben érte el, amikor az év legtöbbet kikölcsönzött videokazettája lett és így bekerült a valaha legtöbbet kölcsönzött filmek közé is?

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · ·