FILMEZZUNK.HU
A legjobb Stephen King filmadaptációk

10 Stephen King filmadaptáció, amit látnod kell

18814

A legjobb Stephen King filmadaptációk

Stephen King amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb szerzője, akit az úgynevezett popkultúra első számú írójaként szoktak emlegetni. Negyvennél is több nyelvre lefordított művei több mint 400 millió példányban keltek el világszerte, a legtöbb művét több-kevesebb sikerrel meg is filmesítették. Mindig hatalmas kihívás egy bestseller regényből olyan filmet készíteni, ami garantált kasszasiker. Általában a kritikák a könyvet ezerszer jobbnak ítélik, mint az adaptációját. Sajnos akadnak néhányan, akik nehezen ismerik el, hogy vannak olyan irodalmi alkotások, melyek a vásznon kelnek csak igazán életre. Elismerjük, hogy ez nem gyakori, de csodák csodájára időnként a rendező tényleg lepipálja az írói művet!

10. Carrie (1976)

Carrie egyszerű, gátlásos iskolás lánynak tűnik, akit azonban otthon és az iskolában is temérdek megaláztatás ér. Osztálytársai folyton gúnyolják és bántják, mélyen vallásos anyja pedig nem csak nagyon keményen fogja a szerencsétlen lányt, de ráadásul nem is világosítja fel a női lét alapvető tényeiről. Így mikor Carrie először éli át a menstruációt az iskola öltözőjében, nem csak halálra rémül, de iskolatársai is soha nem látott gonoszságnak teszik ki. Nem sejtik még, hogy olyasvalakivel packáznak, akinek természetfeletti képességek vannak a birtokában.

Carrie (1976)

Tudtad, hogy…?

… Stephen King két lányról mintázta Carrie-t, akiket az iskolában ismert meg? Mindketten mélyen vallásos családból származtak, antiszociálisak voltak, és fiatalon meghaltak.

9. Menekülő ember (Running Man, 1987)

Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) rendőrt tévesen tömeggyilkossággal vádolnak meg, és rács mögé dugják. Ben nem marad bent sokáig, ugyanis összefog a rabokkal, és együttes erővel sikeresen megszöknek. Az egyikük azonban elárulja Bent, aki így csöbörből vödörbe kerül. Ezúttal az igazságszolgáltatás egy új ajánlattal áll elő. Ha Ben részt vesz a “Menekülő ember” című show-műsorban, akkor kegyelmet kaphat, hacsak le nem mészárolják előbb. Bent viszont kemény fából faragták, nem adja magát könnyen, s az üldözöttből üldöző lesz.

Menekülő ember (Running Man, 1987)

Tudtad, hogy…?

… a film készítői nem tudták, hogy a film alapjául szolgáló regény írójaként feltüntetett Richard Bachman nem más, mint Stephen King?

8. A köd (The Mist, 2007)

David Crayton (Thomas Jane) és családja egy átlagos amerikai kisvárosban lakik, ahol egyik éjszaka egy hatalmas vihar kicsavarja a kert fáit, betöri a ház galériáját, és elsüllyeszti a csónakházat. A helyrehozatalhoz szükséges eszközök miatt apa és fia elmegy a helyi szupershopba. Amíg vásárolnak, tejszerű köd ereszkedi a városkára, majd egy vérző orrú helyi lakos ront be a boltba, aki azt állítja, hogy valami mozog a ködben, és elragadja az embereket.

A köd (The Mist, 2007)

Tudtad, hogy…?

… Stephen King saját bevallása szerint az eredeti novella ötlete egy Maine állambeli boltban jutott eszébe? Ahogy vásárolt, és látta, hogy az üzlet elülső fala üvegből készült, elképzelte, hogy vajon mi történne, ha óriás rovarok repülnének neki.

7. Titkos ablak (Secret Window, 2004)

Mort Rainey (Johnny Depp) író, de már régen nincs ihlete, naphosszat csak a díványon hever szakadt köntösben. Próbál írni, de nem tud, egyik mondata silányabb, mint a másik. Egyik nap egy dühös idegen (John Turturro) jelenik meg az ajtóban, aki azt állítja, hogy Mort ellopta tőle az egyik novelláját. Mortnak három napja van, hogy bebizonyítsa, hogy övé az eredeti verzió. De hiába kapott az író három napot, az idegen minden nap zaklatja, és egyre erőszakosabban.

Titkos ablak (Secret Window, 2004)

Tudtad, hogy…?

… John Turturro csak azért vállalta el ezt a szerepet, mert a fia nagy Stephen King rajongó, és kérte, hogy szerepeljen a filmben?

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·