FILMEZZUNK.HU
Legjobb indiai filmek - Külföldi produkciók 7. rész

A valaha volt 15 legjobb indiai film

72990

A legjobb indiai filmek

Kedves Olvasóink! Külföldi produkciók című cikksorozatunkban elkalauzolunk benneteket más és más nemzetbeli filmpiacra. Aki egy kicsit is otthonosan mozog a filmek táborában tudja, hogy léteznek nem Amerikában készült nagyszerű alkotások is. Ezúttal Hollywood testvéréhez, Bollywoodba látogatunk el, vagyis az indiai filmgyártásból szemezgetünk. Azt gyorsan szögezzük le, hogy a fogalmat gyakran helytelenül az egész indiai filmgyártással azonosítják, pedig Bollywood csak része az indiai filmiparnak. Az indiai filmek Top15-es listája kizárólag a saját véleményünkön alapszik!

Ha esetleg te is ismersz olyan produkciót az indiai filmek kínálata közül, amit, vagy amiket érdemes lenne megnézni, de nem tartalmazza toplistánk, akkor kérjük írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

15. Idegen név (The Namesake, 2006)

Egy fiatal indiai pár – akik ősi szokás szerint a szülők akaratának megfelelően keltek egybe – a 70-es évek végén az Egyesült Államokba, New Yorkba költözik. Ashima (Tabu) és Ashoke (Irrfan Khan) gyakorlatilag olyan, mint két idegen, akik most egy új, szintén idegen környezetben próbálják megismerni egymást. Távol valódi hazájuktól születik meg két gyermekük, egy fiú és egy kislány. Édesanyja kedvenc orosz írója után a kisfiú a Gogol (Kal Penn) nevet kapja, de ez a név kezdetben inkább hátráltatja, mint segíti a fiú beilleszkedését. A tinédzser Gogolnak meg kell tanulnia egyensúlyozni a szigorú tradíciókon alapuló indiai származása és az ettől gyökeresen eltérő amerikai élet között. Először lázad: megtagadja a nevét, egy gazdag amerikai lánynak udvarol és építészetet tanul a Yale-en, hogy senki ne az indiai fiút lássa benne. Szülei közben egyre inkább ragaszkodnak hátrahagyott hazájuk hagyományaihoz, és visszavágynak az óhazába. A szülők és Gogol életútja azonban váratlanul ismét keresztezi egymást, és a fiú lassan megtalálja a szülei világa és az általa választott új világ közötti kapcsolatot…

Idegen név (The Namesake, 2006)

14. Devdas (2002)

Devdas Mukherjee (Shahrukh Khan) tíz év Londonban töltött év után jogászként tér vissza gazdag szülői otthonába, Indiába. A szomszédban lakó gyönyörű Paro (Aishwarya Rai), akire kislányként emlékezett, időközben gyönyörű nővé érett, Devdas pedig szinte azonnal beleszeret. Hamarosan feleségül kéri a lányt, szülei azonban tiltakoznak a házasság ellen, mert Parot alacsony rangúnak tartják a művelt és gazdag fiúhoz. Devdas elhagyja szüleit, és az alkoholba fojtja bánatát. Paro pedig hozzámegy egy vagyonos férfihez. A szerelem ereje azonban nagyobb bármilyen e világi hatalomnál…

Devdas (2002)

13. Pimasz alak (Besharam, 2013)

Bablí, a kispályás autótolvaj árvaházban nőtt fel, lénye és pimaszsága mindenkit elbűvöl. Halálosan szerelmes Tárába, de a lányt nem sikerül elvarázsolnia. Egyik akciója után kiderül, hogy egy orgazda kérésére épp a lány kocsiját kötötte el. Tárával együtt felkerekednek, hogy visszaszerezzék az autót a gengsztertől. Bablí működését azonban régóta figyeli egy rendőr házaspár is, és megpróbálják végre elkapni a fiút.

Pimasz alak (Besharam, 2013)

12. Ki vagyok én neked? (Hum Aapke Hai Kaun, 1994)

Csaudharí professzor idősebb lánya számára házassági ajánlat érkezik régi barátja, a gazdag gyáros unokaöccsétől. A különböző családi ünnepek (eljegyzés, esküvő, gyerekváró ünnep, babaköszöntés) során egymásba szeret a vőlegény öccse, Prém és a menyasszony húga, Nisá. Már titokban ők is az esküvőjüket tervezik, amikor egy váratlan tragédia közbeszól, és a fiatalok kénytelenek feláldozni szerelmüket a család érdekében.

Ki vagyok én neked? (Hum Aapke Hai Kaun, 1994)

11. Mindent bele! (Dum Laga Ke Haisha, 2015)

Az iskolázatlan, egyszerű családból való Prém zenei kazettákat árul a piacon, és amikor eljön az ideje, édesapja egy tanult, ám túlsúlyos lányhoz akarja hozzáadni. A csinos feleségről álmodozó fiúnak esze ágában sincs nősülni, de családja meggyőzi, hogy így anyagilag jobban fog járni. A hagyományoknak megfelelően megtartják az esküvőt, de a nászéjszakát Prémnek nem akaródzik elhálnia. Amikor a piacon megjelenik egy cd-árus, házasságán kívül már a megélhetése is veszélybe kerül. A szorult helyzetből az egyetlen kiutat jelentheti, ha testes arájával beneveznek a helyi feleségcipelő versenyre.

10. Találtam valakit (Koi Mil Gaya, 2003)

Rohit mentálisan visszamaradott fiú, mivel édesanyja terhessége során autó-balesetet szenvedett. Az iskolában bukdácsol, nála jóval fiatalabb gyerekekkel játszik és kortársai folyton gúnyolják. Egy nap kipróbálja űrkutató édesapja gépét, amellyel az földönkívüli civilizációkkal próbált kapcsolatba lépni. Nem sokkal később furcsa vendég érkezik, akit Rohit elbújtat és megvéd, és aki cserébe őt szuper képességekkel ruházza fel. Rohit élete így egyik pillanatról a másikra megváltozik, briliáns tanuló és élsportoló lesz, megleckézteti gúnyolódó iskolatársait és még a bájos Nisá rokonszenvét is elnyeri.

Találtam valakit (Koi Mil Gaya, 2003)

9. 420-as urak (Shree 420, 1955)

Raju (Raj Kapoor) vidékről jön Bombayba szerencsét próbálni, ahol jólelkű szegény hajléktalanok befogadják. A férfi beleszeret egy béna apjával élő szegény tanítónőbe, Vidyába (Nargis). Maya (Nadira), a végzet asszonya azonban átcsábítja a bűn – a hazárdjáték, a bártáncosnők és a korrupt spekulánsok – világába, ahol Maya barátja, a könyörtelen kapitalista Seth Dharmadand (Nemo) bábjává válik. Amikor azonban egykori barátai átverésére használják fel, Raju fellázad…

420-as urak (Shree 420, 1955)

8. Vezér (Wazir, 2016)

A lelkiismeretes rendőr, Dánis családját tragédia rázza meg. A depresszióba süllyedt férfi életébe ekkor érkezik a titokzatos Pandit, a tolószékbe kényszerült sakk-nagymester. Ahogy a játékon keresztül közelebb kerülnek egymáshoz, az idős férfi egy személyes titkot fed fel előtte. Egy befolyásos politikus házában balesetet szenvedett a lánya, de a rendőrség nem volt hajlandó kivizsgálni az esetet. Dánis elhatározza, segít az idős mesternek nyomozni, azonban rejtélyes ellenfelük akad egy bérgyilkos személyében. Az arc nélküli Vezér mindig egy lépéssel előttük jár – mintha csak egy sakkjátszma részesei lennének.

7. Lagaan (Lagaan: Once Upon a Time in India, 2001)

A film Indiában játszódik, a gyarmatosítás korában. A monszunesők után a tönk szélén álló földműveseknek ki kell fizetniük az adót az elmosott termés után is. A brit földesúr kihívja őket egy krikettmérkőzésre, amelynek tétje az adó elengedése, vagy duplán megfizetése. Az ismeretlen sportjátékban való helytállás reménytelennek tűnik az emberek többsége számára. Egy ifjú mégis vállalja a csapat megszervezését. Ő már sokszor figyelte az angolok játékát a pálya széléről. Most végre megmutathatja az ellesett trükköket…

Lagaan (Lagaan: Once Upon a Time in India, 2001)

6. Gandhi (1982)

A londoni jogi tanulmányok és a dél-afrikai működés után Gandhi (Ben Kingsley) 1915-ben tér vissza Indiába, és kezdi meg erőszakmentes harcát az angol uralom ellen. Az angolok erre véres elnyomással válaszolnak, de az erőszakmentes népi mozgalom erősebb: 1947-ben India felszabadul, de Gandhinak nem sikerül a hinduk és mohamedánok közötti egységet megszilárdítani – India kettészakad. 1948. január 30-án, a függetlenség kivívását követően Gandhit egy hindu fanatikus lelövi.

Gandhi (1982)

5. Papanasam (2015)

Egy ember kétségbeesett lépéseket tesz, aki a családját próbálja megóvni a korrupt rendőröktől, miután elkövettek egy váratlan bűncselekményt. A 2013-as Drishyam című malayalam dráma tamil feldolgozása. 2015-ben hindi nyelven is elkészült a remake, szintén Drishyam címmel, Ajay Devgan főszereplésével.

4. A csavargó (Awaara, 1951)

Raju – tudtán kívül – saját apja ellen kísérel meg merényletet és így a vádlottak padjára kerül. Közben megismerkedik a szerelemmel és a nyomorral és a kisemmizettek szolidaritásával.

A csavargó (Awaara, 1951)

3. A szeretet kincse (Prem Ratan Dhan Payo, 2015)

Az indiai filmek toplistánk dobogójának legalsó foka A szeretet kincse című filmmé. Pritampur hercege éppen a koronázására készül, amikor merényletet követnek el ellene, melybe kis híján belehal. Hűséges szolgái elrejtik a herceget és felfogadnak egy hasonmást, hogy helyettesítse őt az ünnepségeken. Az egyszerű vásári komédiásnak, Prémnek így gyorsan el kell sajátítania az udvari etikettet, a megfelelő beszédmódot, el kell viselnie a herceg íztelen vegetáriánus étrendjét és boldogulnia kell a herceg féltékenységtől és gyűlölködéstől terhes családjában. A legnagyobb megpróbáltatás azonban számára az, hogy udvarolnia kell a herceg szépséges menyasszonyának, miközben tudja, hogy a bájos hölgy sohasem lehet az övé.

2. Vír-Zárá (Veer-Zara, 2004)

Az ezüstérmes az indiai filmek Top15-ös listáján.A befolyásos lahóri muszlim család lánya, Zára Háyat Khán Indiába utazik, hogy végső nyugalomra helyezze szeretett szikh dajkája hamvait. Egy buszbalesetből Vír Pratap Szinh indiai pilóta menti ki, aki segít neki végrehajtani a tervét, majd egy napra elviszi a családjához. Az együtt töltött idő alatt a két fiatal eltérő vallása és kultúrája ellenére egymásba szeret, ám Zárát otthon a család által kiválasztott vőlegény várja. Tiltakozása ellenére hozzá kell mennie a család becsülete érdekében, ám Vír nála is sokkal drágább árat fizet a szerelmükért.

Vír-Zárá (Veer-Zara, 2004)

1. A nevem Khan (My Name Is Khan, 2010)

Indiai filmek toplistánk aranyérmese! Rizvan Khan (Shahrukh Khan), a fiatal muszlim férfi Indiából költözött San Franciscóba, ahol a fivérével és a sógornőjével él. Rizvan, aki az autizmus enyhébb formájában, Asperger-szindrómában szenved, beleszeret Mandirába (Kajol), egy hindu bevándorlóba. Családja ellenkezése dacára feleségül veszi, és egy kis vállalkozásba kezdenek. Boldogságban élnek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásig, melynek következtében egy csapásra megváltozik a muszlimok megítélése Amerikában. Mandira elhagyja Rizvant, aki képtelen felfogni a történteket. Hogy visszakapja élete szerelmét, átutazza egész Amerikát.

Az indiai filmek Top15-ös listája kizárólag a saját véleményünkön alapszik!

Ha esetleg te is ismersz olyan produkciót az indiai filmek kínálata közül, amit, vagy amiket érdemes lenne megnézni, de nem tartalmazza toplistánk, akkor kérjük írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

(Legjobb indiai filmek címlapkép forrása itt és itt)
(Legjobb indiai filmek toplistájához segítség: bollywoodextra.hu/filmklub; wikipedia.org/wiki/Bollywood; filmkatalogus.hu/legjobbfilmek)

//milos//


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · ·