Matt Damon legjobb filmjei

10 Matt Damon film, amit mindenképpen látnod kell

3284

Matt Damon legjobb filmjei

Matt Damon a Good Will Hunting című film forgatókönyvéért, melyet Ben Affleckkel közösen írt, Oscar-díjat nyert, továbbá jelölték a legjobb színész kategóriában is. Az 1997-es siker óta folyamatosan nő a népszerűsége, számtalan A-listás színész oldalán tűnt fel élvonalbeli produkciókban, s ma Hollywood első számú színészei között tartják számon. A színész ma ünnepli születésének a 47. évfordulóját, melynek alkalmából egy kalap alá gyűjtöttük alábbi cikkünkben az általunk 10 legjobban kedvelt alkotását.

Neked is van kedvenc Matt Damon filmed? Ha igen, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

10. Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

Miután átélték az 1944 június 6-ai normandiai partraszállás borzalmait, Miller százados (Tom Hanks) és maroknyi csapata azt a rendkívül veszélyes feladatot kapja, hogy hatoljon be az ellenséges területre, és hozza vissza James Ryan (Matt Damon) közlegényt, akinek testvérei szinte ugyanabban az időben estek el a második világháború különböző frontjain. Ryan közlegény abban a szerencsében részesül, hogy a szerencsétlenségtől sújtott család utolsó fiaként hazatérhet a családjához. Ehhez azonban először Millernek és emberinek életük kockáztatásával meg kell őt találnia.

Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

Tudtad, hogy…?

… a film minden szereplője kemény katonai kiképzésen ment keresztül, kivéve Matt Damon-t, akire a többiek emiatt nehezteltek, és ezt át tudták adni a játékukban is?

9. A tehetséges Mr. Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999)

Tom Ripley (Matt Damon), a tehetséges, feltörekvő fiatalember az ötvenes évek vége felé azt a megbízást kapja egy New York-i hajómágnástól, hogy keresse meg és hozza vissza Olaszországba szökött fiát, Dickie-t (Jude Law), aki bohém életvitelével elpazarolja a családi vagyont. Tomnak nagy tehetsége van ahhoz, hogy megnyerje mások bizalmát, így könnyen összebarátkozik Dickie-vel. Hamarosan azonban nagyobb zsákmányra vet szemet.

Tudtad, hogy…?

… Matt Damon a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb negatív hős díjára?

8. Pókerarcok (Rounders, 1998)

Mike McDermott (Matt Damon) egy igazi profi zsugás. Évekig a lapokból élt meg, a stratégiája egyszerű: nem szabad kapzsinak lenni, várni kell a biztos lapra, és tudni kell bedobni a gyenge lapokat. Mike mégis úgy döntött, hogy kiszáll, és abbahagyja a játékot. Helyette a biztosabb jövő reményében inkább beiratkozott az egyetem jogi karára. A körülmények azonban nem engedik, hogy kiszálljon. Féreg (Edward Norton) csak nemrég szabadult a börtönből, de máris pácban van. A férfi hatalmas adósságot szedett össze, és csak Mike-ra számíthat.

Tudtad, hogy…?

… Howard Stern egyik interjújában elhangzottak szerint a film története Norm MacDonald életén alapul?

7. Invictus – A legyőzhetetlen (Invictus, 2009)

A Dél-afrikai Köztársaságban 1994-ben véget ér az apartheid, és 1995-ben megválasztják az ország első fekete bőrű elnökét, a 27 évig börtönben raboskodó Nelson Mandelát (Morgan Freeman). Az elnök érzi, ahhoz, hogy országa a fejlődés és a boldogság útjára léphessen, összefogásra és testvériességre van szükség. Úgy dönt, a korábbi kirekesztő rendszer egyik szimbólumából, a Dél-afrikai Gazellák rögbicsapatából jelképet kreál, amely összefoghatja nemzetét. Arra kéri a csapat kapitányát, Francois Pienaart (Matt Damon), hogy nyerjék meg a világbajnokságot.

Invictus - A legyőzhetetlen (Invictus, 2009)

Tudtad, hogy…?

… Matt Damon aggódott, mert fizikuma nagyon eltér a valódi Francois Pienaarétől, de kamerabeállítások segítségével megoldották, hogy ugyanolyan magasnak látsszon?

6. Ocean’s-trilógia

Három szabály van. Az első: senki ne sérüljön meg, a második: senkit ne érjen kár,a harmadik:  játssz úgy, mintha nem volna veszteni valód. Danny Ocean 24 órával feltételes szabadlábra helyezése után már készül a legújabb nagy dobására. Egy bokszmeccs éjszakáján Las Vegas három legnagyobb kaszinóját akarja kirabolni. Bandája válogatott fenegyerekekből áll, akik mind profik, és a pénzért bármire képesek. A tét 150 millió dollár – de többről szól ez az egész. A kaszinók tulajdonosa ugyanaz az ember, és ez az illető történetesen Ocean ex-feleségével jár.

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (Ocean's Eleven, 2001)

Tudtad, hogy…?

… az összes színész az átlagos gázsijuknál kevesebbért szerepelt a filmben, hogy minél alacsonyabban tarthassák a büdzsét?

5. A tégla (The Departed, 2006)

Úgy tűnik, a maffia túlságosan is jól értesült a rendőrség ügyeiben, ezért a fiatal rendőr, Billy Costigan beépül Frank Costello maffiavezér szervezetébe, hogy lebuktassa a téglát. Csakhogy eközben egy másik rendőr, Colin Sullivan épp azon dolgozik, hogy elhárítsa magáról a gyanút. Azonban amikor megkezdődik kettejük macska-egér játéka, kiderül, hogy sokkal több forog kockán, mint kettejük élete.

A tégla (The Departed, 2006)

Tudtad, hogy…?

… Martin Scorsese Oscar-díjas remake-je a 2006-os év egyik legnagyobb sikerfilmje volt olyan színészekkel a főszerepben, mint Leonardo DiCaprio, Matt Damon és Jack Nicholson?

4. Igazi kaland (We Bought a Zoo, 2011)

Benjamin (Matt Damon) felesége halála után új életet kezd. Első lépésként vesz egy nagy házat egy állatkerttel. Kislánya örömmel fogadja a hírt, de Benjamin fiának nem tetszik a dolog. Az állatkert felújításra szorul, úgyhogy Benjamin munkához is lát Kellyvel (Scarlett Johansson), az állatkert gyönyörű gondnokával az oldalán. Kezdetben a dolgok szépen haladnak, de az állatkert csakhamar a csőd szélére kerül. A dolgozóknak gyorsan rendbe kell hozni a területet, és meg kell felelniük az ellenőrzéseknek, hogy újra látogatókat fogadhassanak.

Igazi kaland (We Bought a Zoo, 2011)

Tudtad, hogy…?

… amikor a Benjamin Mee karaktere felmászik a fára, és a sorban álló emberekre pillant, a sor elején Benjamin Mee, a történet írója látható?

3. Bourne-filmek

Egy olasz halászhajó legénysége eszméletlen férfit ment ki a Földközi-tengerből. Az idegen amnéziában szenved, és a hátában levő golyókon, valamint a csípőjébe ültetett svájci bankszámlán kívül semmije sincs. Nem tudja ki ő, és honnan jött, idővel azonban felfedezi, hogy jártas az önvédelemben és a harcművészetekben, több nyelven beszél, és minden helyzetben már előre megkeresi a lehetséges menekülési útvonalakat. Borune hozzálát, hogy kiderítse, ki is ő valójában. A zürichi széf tartalma azonban még jobban összezavarja: útlevelek, bankjegykötegek, automata pisztoly és egy név: Jason Bourne, és mellette egy párizsi cím. A férfi életére fegyveresek törnek, menekülés közben felajánl egy német lánynak, Marie-nak 10.000 dollárt, ha elviszi autójával Párizsba. Ez az utazás visszavonhatatlanul megváltoztatja mindkettőjük életét.

A Bourne-rejtély (The Bourne Identity, 2002)

Tudtad, hogy…?

… Bourne szerepére Brad Pitt, Matthew McConaughey, Sylvester Stallone és Russell Crowe is esélyesek voltak?

15 kihagyhatatlan film, ami idén ünnepli 20. születésnapját

2. Mentőexpedíció (The Martian, 2015)

Egy botanikus űrhajóst, Mark Watney-t halottnak hiszik társai, miután egy heves viharban nyomát vesztették. Watney túlélte a vihart, mely után egyedül találta magát egy idegen bolygón. Szerény ellátmánya nem tart ki sokáig, így csak a találékonyságára számíthat, ha üzenetet akar küldeni a Földre. Több millió kilométerrel arrébb a NASA és a nemzetközi tudósok csapata azon dolgozik, hogy hazahozzák a ’marsit’, miközben Watney társai egy lehetetlennek tűnő mentőakciót dolgoznak ki. Négy év múlva érkezik meg a bolygóra a felmentősereg, ám tartózkodási helyétől 3200 km-rel távolabb, így Watney útra kel, hogy éljen a hazatérés utolsó lehetőségével.

Mentőexpedíció - the martian

Tudtad, hogy…?

… Matt Damon elsősorban azért mondott igent a filmre, mert kíváncsi volt, hogy milyen érzés, amikor csak egyedül van a kamerák előtt, nincsenek színésztársak, nincsen interakció?

1. Good Will Hunting (1997)

Will Hunting (Matt Damon) Dél-Boston munkásnegyedében él. Keményen dolgozik, amikor éppen nem valamelyik bárban iszik vagy nem kerül valami bajba. Soha nem tanult egyetemen, de fotografikus memóriájának közsönhetően megoldhatatlannak tűnő matematikai feladatokat old meg. Egy újabb kocsmai verekedés után azonban nem tud kibújni a büntetés alól, az egyetlen ember, aki ebben a nehéz helyzetben segíthet neki, Sean McGuire (Robin Williams) pszichológus.

Good Will Hunting (1997)

Tudtad, hogy…?

… a forgatókönyvet Matt Damon és Ben Affleck 5 évig írták, amiért végül ki is érdemelték az Oscar-díjat?

Neked is van kedvenc Matt Damon filmed? Ha igen, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

(Történetek és érdekességek forrása)

//spencer//


Article Tags: · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download