A 15 legjobb film, amiben a PÉNZ az úr

A 15 legjobb film, amiben a PÉNZ az úr

6827

15 film, amiben a pénz játssza a főszerepet

Legújabb cikkünkben azokat a filmeket vettük górcső alá, melyben nem egy színész, vagy színésznő játssza a főszerepet, hanem a pénz diktálja a tempót. Természetesen a színészeknek is fontos szerep jut az alábbi produkciókban, de ők most csak a mellékszereplők. Íme az általunk 10 legjobban kedvelt film, melyben egyértelműen a pénz körül forog minden.

Ha kihagytuk toplistánkból kedvenc témával kapcsolatos alkotásodat, és szívesen ajánlanád nekünk, vagy a kedves Olvasóknak, akkor írd le a címét hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

15. A nagy likvidátor (Other People’s Money, 1991)

A vígjáték főszereplője egy Wall Street-i tőzsdecápa, Lawrence Garfield (Danny DeVito) akit két dolog érdekel: a pénz és a nők. Az előbbiből pedig elsősorban a mások pénze, na és lehetőleg sok. Bevételének fő forrása a csőd szélén álló vállalatok felvásárlása és feldarabolása, melyben legújabb kiszemelt áldozata a New England Drót és Kábel nevű cég. Ám ezúttal tervei komolyabb ellenállásba ütköznek, mint általában, mert a cég vezetője, Andrew Jorgenson (Gregory Peck) kemény diónak bizonyul, ellenfele, egy New York-i jogásznő pedig egyenesen személyes támadásnak veszi a dolgot. Ám a ravasz és dörzsölt Garfieldet nem kell félteni, méltó ellenfele a lelkes, és egyben gátlástalan Kate-nek (Penelope Ann Miller). Az ellentétes érdekek a tárgyalóteremben csapnak össze.

A nagy likvidátor (Other People's Money, 1991)

14. Mr. Milliárd (Mr. Billion, 1976)

Guido (Terence Hill) nagybátyja hatalmas vagyonát akkor örökölheti, ha húsz napon belül megjelenik San Franciscóban. Teljesíti rokona óhaját, de a repülő helyett kalandosabb utat választ: hajón, vonaton, lóháton, majd ejtőernyővel landol az Újvilágban a kívánt helyen. Útközben beleszeret egy szépséges detektívnőbe, és üldözőbe veszi néhány gazfickó, akik úgy vélik, az örökség az ő kezükben méltóbb helyen lenne.

Mr. Milliárd (Mr. Billion, 1976)

13. A nagy dobás (The Big Short, 2015)

Amikor négy kívülálló pénzügyi szakember előre látta, amit sem a nagy bankok, sem a média, sem a kormány nem tudott észrevenni: a nagy gazdasági világválság közeledtét, egy merész befektetésre szánják el magukat, amely látszólag szembe megy minden logikával.

A nagy dobás - The big short 2015

12. A bennfentes (The Insider, 1999)

A derék kutatómérnök, dr. Wigand (Russell Crowe) elmondja a sajtónak, hogy cége mesterségesen dúsítja nikotinnal a cigarettákat, függőséget alakítva ki a fogyasztókban. A tét: 246 milliárd dollár. Csupán ő vállalja, hogy a nyilvánosság előtt elmondja az igazságot. Leleplező interjút ad egy újságírónak (Al Pacino), ám a tévétársaság letiltja az anyagot. Wigand élete veszélybe kerül, házassága tönkrement, akár le is csukhatják. Az újságíró megpróbálja mindenki ellenében menteni bátor informátorát…

A bennfentes (The Insider, 1999)

11. Pénzcsináló (Moneyball, 2011)

Billy Beane (Brad Pitt) élete a baseball. Valaha sportolói karrierről álmodott, ám nem sikerült a legjobbak közé kerülnie. Munkája így is a sportról szól, ő az Oakland A’s baseballcsapat vezetője. Mivel kis költségvetésű csapatról van szó, nem sok eséllyel szállnak ringbe a trófeákért. Ekkor Beane  megismerkedik Peter Brand (Jonah Hill) statisztikussal, aki bemutatja neki elméletét. Eszerint, ha pusztán a játékosok évek alatt gyűjtött statisztikáiból indulnak ki, kevés pénzből egy remek csapatot tudnak összeállítani. Kezdetben rengeteg ellenállásba ütköznek, de úgy tűnik, az ötlet sikeres lehet.

Pénzcsináló (Moneyball, 2011)

10. Isteni szikra (Flash of Genius, 2008)

Az Oscar-díjra jelölt Greg Kinnear főszereplésével készült filmben egy hétköznapi férfi, Dr. Robert Kearns történetét ismerhetjük meg, aki Amerika egyik leghatalmasabb vállalatával veszi fel a harcot , hogy megvédje, ami az övé. Mikor az egyetemi tanár Robert feltalál egy olyan ablaktörlő szerkezetet, melyet a világ összes autóján alkalmazni lehetne, biztos benne, hogy az amerikai álom teljesült be az õ és családja életében. Ám egy gépkocsigyártó mamutcég ellopja az ötletet, Robert pedig kétségbeesett, de bátor tettre szánja el magát: felesége (Lauren Graham) támogatásával szembeszáll a vállalatóriással, noha senki nem jósol sikert küzdelmének.

Isteni szikra (Flash of Genius, 2008)Isteni szikra (Flash of Genius, 2008)

9. Brókerarcok (Boiler Room, 2000)

Seth Davis (Giovanni Ribisi) 19 éves, mégis van mit a tejbe aprítania… Külvárosi kéglijében illegális házi-kaszinót üzemeltet, ahová főleg fiatal egyetemisták járnak, miközben apja – aki szigorú törvényszéki bíró – úgy tudja, hogy ő maga is egyetemi hallgató. Amikor a közös vasárnapi ebédeken a papa érdeklődik, Seth mindig zavart, kitérő válaszokat ad. Egy nap a kaszinó egyik régi törzsvendége beállít valakivel, aki fantasztikus lehetőséggel kecsegtet: a J.T. Martin ügynökség tapasztalatlan, tanulatlan fiatalokat keres, akikből profi tőzsdeügynököket képez. Seth remélve, hogy ez tényleg tetszeni fog az apjának is, belevág a tanulásba, és hamarosan leteszi a brókervizsgát. Rövid idő múlva a dolgok közepében találja magát, milliók röpködnek, dől a pénz, Seth most már büszkén állhat a papa elé… Ám ekkor kiderül: valami bűzlik a J.T. Martin ügynökség körül.

Brókerarcok (Boiler Room, 2000)

8. A pénz boldogít (Greedy, 1994)

A család türelmetlenül várja az idős milliomos nagybácsi halálát. Hogy ki ne csússzon kezükből a hőn áhított örökség, elhívják a távoli városban lakó, kedvenc unokáját, a profi tekejátékos Danielt (Michael J. Fox). A bácsi öreg ugyan, de nem ostoba, átlát nyájaskodó rokonainak praktikáin. Bosszantásukra csinos ápolónőt fogad fel – aki szívesen kezelésbe venné páciensének bankszámláját is.

A pénz boldogít (Greedy, 1994)

7. Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (Ocean’s Eleven, 2001)

Dapper Danny Ocean (George Clooney) az akciók embere. Kevesebb mint 24 órán belül feltételes szabadlábra helyezése után egy New Jersey fegyházból, már újabb terven töri a fejét. Három alapelvhez ragaszkodik: senkit nem bánt; csak olyantól lop, aki megérdemli; és úgy játszik, mintha nem lenne vesztenivalója. Danny a történelem legkidolgozottabb, legbonyolultabb kaszinórablását tervezi. Egy éjszaka Danny 11 tagú, specialistákból álló bandája megkísérel 150 millió dollárt elrabolni három las vegasi kaszinóból, melyeket a kíméletlen vállalkozó, Terry Benedict (Andy Garcia) tart kézben, aki mellesleg Danny volt feleségével, Tessel (Julia Roberts) jár. Véletlen egybeesés vagy motiváció? Csak Danny tudja biztosan. A pénz megszerzéséért kockáztatja az életét és a lehetőséget, hogy kibéküljön Tessel. Ha minden Danny fantasztikusan kitervelt, majdnem kivitelezhetetlen terve szerint megy, akkor nem kell választania a zsákmány és Tess között…

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (Ocean's Eleven, 2001)

6. A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013)

Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes brókerként kezdte karrierjét, mégsem ennek köszönheti, hogy a nyolcvanas évek végére az egyik legnagyobb amerikai brókercég tulajdonosa lett, és huszonhat évesen már heti 1 millió dollárt keresett. Még több pénz, még több hatalom, nők és kábítószerek; ezek hajtották Belfortot. Mit sem törődve a nyomában loholó FBI ügynökökkel, a bróker teljesen elmerült a korrupcióban.

Érdekességek A Wall Street farkasa című, 2013-as alkotásról

5. Számító emberek (Pirates of Silicon Valley, 1999)

Az Apple és a Microsoft cégek alapítóinak életútjáról készült a film. Steve Jobs (Noah Wyle) és Steve Wozniak (Joey Slotnick) a lényegesen drágább, de megbízhatóbb személyi számítógépek piacán maradtak fent, miközben többször fenyegette őket birodalmuk összeomlása. Bill Gates (Anthony Michael Hall) és Steve Ballmer (John DiMaggio) pedig a Microsoft sikertörténetét példázzák. Hogyan hozták meg korszakalkotó döntéseiket és milyen hibákat vétettek? Mindkettő hatásait munkánk során nap mint nap tapasztalhatjuk…

Számító emberek (Pirates of Silicon Valley, 1999)

4. Pénz beszél (Two for the Money, 2005)

A jószívű, mindenki kedvence Brandon Lang (Matthew McConaughey) egy év leforgása alatt milliomosok vagyonával játszó John Anthonyvá válik, aki nyolcvan százalékos biztonsággal tippel bármilyen meccsre. Arra persze csak később döbben rá, hogy mentora, Walter Abrams (Al Pacino) csúnyán átverte, és a játék nem csak pénzre megy. Milliós fogadásoknál már az élete is tét, a nagy halak, főleg Novian (Armand Assante) ugyanis nem szeretik, ha elúszik a pénzük.

Pénz beszél (Two for the Money, 2005)

3. Krízispont (Margin Call, 2011)

A film a pénzügyi világban játszódik, és egy befektetési cég 24 óráját mutatja be a 2008-as világválság kezdő szakaszában. Amikor egy kezdő elemző, Peter Sullivan (Zachary Quinto) olyan információkra bukkan, ami alapján szinte biztosra vehető a cég bukása, a vezetőség olyan döntések meghozatalára kénytelen, melyek mind erkölcsi, mind pénzügyi értelemben bombaként robbannak az üzleti életben.

Krízispont (Margin Call, 2011)

2. Bennfentesek (Inside Job, 2010)

A film átfogó elemzést nyújt a 2008-as globális pénzügyi krízisről. Taglalja a válság okait, és okozatait. Emberek milliói maradtak munka nélkül, vesztették el otthonukat, és csaknem mindenüket a válságban, és a recesszió miatt, amely kis híján az egész világ pénzügyi összeomlásához is vezetett.

Bennfentesek /Inside Job, 2010/

1. Tőzsdecápák (Wall Street, 1987)

Bud Fox (Charlie Sheen) egy fiatal ambiciózus bukméker, aki szeretne rövidtávon a csúcsra jutni. A cél érdekében éjt nappallá téve dolgozik egy jól menő cégnél. Már alig várja, hogy végre találkozhasson Gordon Gekkóval (Michael Douglas), a legendás brókerrel. Budnak sikerül Gordon bizalmába férkőznie, olyannyira, hogy a férfi elárulja a legnagyobb üzleti titkot: a kapzsiság jó. Bud megfogadja a tanácsot, s csakhamar arra ébred, hogy fura emberek veszik körül, akikkel szürke üzleteket köt. Gyors pénz, gyors üzlet, gyors nők jellemezik az életét. Gekko egy napon megcélozza a Blue Star légitársaságot, ahol Bud apja 24 évig állt alkalmazásban. A tervek szerint meglovasítanák az ott dolgozók nyugdíját…

Tőzsdecápák (Wall Street, 1987)

Ha kihagytuk toplistánkból kedvenc témával kapcsolatos alkotásodat, és szívesen ajánlanád nekünk, vagy a kedves Olvasóknak, akkor írd le a címét hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

10 film, amiről sosem hitted volna, hogy igaz történeten alapszik

(Címlapkép forrása; Történetek leírásának forrása ITT és ITT olvasható)

//batigoool//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download