FILMEZZUNK.HU
5 film, amitől kedvet kaphatunk az olvasáshoz

5 film, amitől kedvet kaphatunk az olvasáshoz

2818

Filmek, amelyek közelebb húznak az irodalom világához

Az olvasáshoz nem feltétlenül csak a könyvadaptációk tudnak kedvet csinálni. Számos olyan film készült már, ami egy-egy kitalált, vagy valóban élt író és költő életén keresztül vezet be az irodalomba, vagy egyszerűen olyan embereket szerepeltet, akik odavannak az olvasásért. Bár az írás és olvasás nem tartozik kimondottan az akciódús tevékenységek közé, ezek a filmek mégis úgy tudják bemutatni az irodalom magányos izgalmát, hogy nézőként mi is kedvet kaphatunk az olvasáshoz.

1) Holt költők társasága (1989)

A Welton Akadémia tanára egészen rendhagyó módszerekkel kezdi meg a tanítást 1959-ben a konzervatív iskolában. Diákjait arra ösztönzi, hogy ne könyvből akarják megtanulni az életet. Az iskolában az új irodalomtanár, Mr. Keating (Robin Williams) azt tanítja a diákoknak, hogy az önállóság egy lehetséges és szükséges vezérlőelv az életben, de annak, hogy az ember rátalálhasson önmagára, az egyetlen lehetséges módja belülről fakad. A felismerés minden diákban változást idéz elő, mely végül lázadáshoz vezet.

Holt költők társasága (1989)

2) Szerelmes Shakespeare (1998)

A fiatal színi író, William Shakespeare (Joseph Fiennes), Londonban igyekszik úrrá lenni alkotói válságán. A fiatalember, akiről még senki sem sejti, hogy egy nap a világ egyik legismertebb művésze lesz, ihletet keres magának. Megismeri a gyönyörű Lady Violát (Gwyneth Paltrow), aki hamarosan a múzsájává válik. Szerelmük azonban nem várt akadályokba ütközik, a kor és a felsőbb hatalmak közbeszólnak. Miközben William és Viola egymásért küzdenek, a költő a történelem legnagyszerűbb szerelmi történetének megalkotásán dolgozik.

Joseph Fiennes

3) A gránátalma színe (1969)

A Szajat-Novaként ismert örmény bárd, Arutyin Szajadjan élettörténetében a gránátalma szimbólum, amely végigkíséri a hőst: a gyümölcs ehetetlen, páncélkemény és keserű héja alatt egész világegyetem rejtőzik, hiszen minden mag önálló kis zamatos termés, maga a termékenység, az alkotás, az élet…

A gránátalma színe (1969)

4) Capote (2005)

1959. november 14-én Holcomb városában, Kansas államban egy farmon betörést követ el Perry Smith (Clifton Collins, Jr.) és Dick Hickock (Mark Pellegrino), akik azt remélik, hogy sok pénzt zsákmányolhatnak. Mivel nem akarnak szemtanúkat, az egész családod kivégzik. Az ügy felkelti Truman Capote (Philip Seymour Hoffman) érdeklődését, aki a városba utazik barátjával, Nelle Harpe Lee-vel (Catherine Keener). Amikor a rendőrségnek sikerül elkapnia a tetteseket, Capote meglátogatja őket, s úgy dönt, regényt ír a történetből. Capote szoros barátságot köt az egyik gyilkossal, Perryvel, akibe beleszeret az író.

Capote (2005)

5) Sok hűhó semmiért (1993)

A napsütötte Dél-Itáliában, míg szünetelnek a csaták, lángra lobbannak a szívek. Don Pedro, Aragónia hercege és csapata megjött a csatából, hogy Leonato vidéki kúriáján töltsön egy felhőtlen hónapot. Egyik kísérője, Claudio rögtön szerelmes lesz Leonato szépséges lányába. Elválaszthatatlan cimborája, Benedek viszont megveszekedett nőgyűlölő: legújabb célpontja a makrancos Beatrice, aki hasonlóképpen érez a férfinem iránt. Bár a nyelvük kardéles, a lelkük mézédes – a két egymásnak teremtett pár egymásra talál. A kellemes együttlétet azonban megzavarja Don Juan, a herceg öccse, aki álnok terveket szövöget, s elég egy rosszindulatú ármány, a harcban edzett barátság kis híján véres párbajba torkollik. De minden jó, ha jó a vége.

Sok hűhó semmiért (1993)

7 elképesztő filmadaptáció, ami jobb, mint a könyv

(Történetek forrása)

//spencer//


Article Tags: · · · · ·