Woody Allen legjobb filmjei

12 Woody Allen film, amit vétek lenne kihagyni

3657

Woody Allen legjobb filmjei

Ha valakiről, hát Woody Allen-ről el lehet mondani, hogy egy élő legenda. A zsidó származású Woody Allen 20 Oscar-, és 11 Golden Globe-jelöléssel büszkélkedhet. Utóbbit kétszer, ám előbbit négyszer is sikerült megnyernie, ezeken kívül 7-szeres BAFTA-díjasnak is mondhatja magát. Allen több lábon áll, ugyanis egymaga forgatókönyvíró, filmrendező, filmproducer, színész, komikus és jazz zenész. Saját együttese is van, a Ragtime Rascals. 16 évesen elkezdett írni szövegeket előadóművészeknek, és ekkor használta először a Woody Allen nevet. Woody a napokban ünnepli születésének a 82. évfordulóját, melynek alkalmából íme egy Top12-es lista e legjobb rendezéseiből.

12. Zelig (1983)

Leonard Zelig (Woody Allen) úgy próbál menekülni a konfliktusok elől, hogy teljesen idomul környezetéhez, az emberek elvárásaihoz. A kaméleon embernek barátnője is lesz – az őt tanulmányozó pszichológusnő személyében, aki igyekszik segíteni az egyéniség nélküli Zelig felépülésében, melyet egy ország kísér figyelemmel.

Zelig (1983)

11. Rejtélyes manhattani haláleset (Manhattan Murder Mystery, 1993)

A szomszédasszonynak kell furcsa körülmények között eltűnnie, hogy Larry (Woody Allen) és Carol (Diane Keaton) lapos házassága feléledjen. Carol a szomszédot gyanúsítja, de Larry eleinte félvállról kezeli felesége detektívszenvedélyét, aki Manhattan-szerte vizslat a családi baráttal. Közben Larry flörtöléssel múlatja az időt, ám partnere is belegabalyodik a “bűnügyi” történetbe.

Rejtélyes manhattani haláleset (Manhattan Murder Mystery, 1993)

10. Fogd a pénzt, és fuss! (Take the Money and Run, 1969)

“Csak semmi cicó, nálam van a stukker!” – teszi le névjegyét elfuserált bankrablása nyitányaként a törékeny, félszeg baltimore-i srác, Virgil Starkwell (Woody Allen), aki 25 éves korára azzal teszi magát hírhedtté, hogy öt álnév alatt tartja nyilván a rendőrség. Tanulmányai helyett kényszerűségből adta bűnözésre a fejét, hogy magát és kis családját is eltarthassa, hamar bebizonyosodik azonban a bűnelkövetésre való tökéletes alkalmatlansága, így a kétbalkezes bankrabló gyakorta börtönbe, s még gyakrabban – főleg a nézők számára! – humoros helyzetekbe kerül…

Fogd a pénzt, és fuss! (Take the Money and Run, 1969)

9. Szerelem és halál (Love and Death, 1975)

Napóleon csapatai Moszkva alatt állnak, ám ekkor a leggyámoltalanabb orosz ifjú, a nyápic és nyúlszívű Borisz Grusenko hősiesen a császár életére tör. Woody Allen fergeteges komédiájában ezúttal Tolsztoj és Dosztojevszkij életművéről szedi le a keresztvizet, miközben bődületes bölcsességekkel leszünk gazdagabbak, úgymint életről és halálról, szerelemről és háborúról, no és a mélységesen mély orosz lélekről.

Szerelem és halál (Love and Death, 1975)

8. Match Point (2005)

Chris Wilton (Jonathan Rhys Meyers), egy volt profi teniszjátékos mindent megtenne a gazdagságért. Egyik tanítványa, Tom (Matthew Goode) pártfogásába veszi, és bevezeti őt az elit körökbe. Itt ismerkedik meg Tom nővérével (Emily Mortimer), akit hamarosan el is vesz feleségül. Ám a helyzet váratlan fordulatot vesz, amikor Chris találkozik Tom menyasszonyával, a csodálatos Nolával (Scarlett Johansson).

7. Lövések a Broadway-n (Bullets over Broadway, 1994)

A gengsztervilág apraja-nagyja megfordul a híres Broadway-show körül. A soron következő sztár a helyi maffiózó cicája, s legfőbb instruktoruk a hidegvérű bérgyilkos.

Lövések a Broadway-n (Bullets over Broadway, 1994)

6. Café Society (2016)

Egy fiatal férfi érkezik Hollywoodba az 1930-as években, abban a reményben, hogy elkezdhet dolgozni a filmiparban. Az ott talált nyüzsgésbe és életformába, mely az egész kor szellemét meghatározza, menten bele is szeret.

5. Kairó bíbor rózsája (The Purple Rose of Cairo, 1985)

Az 1930-as években Cecilia pincérnő egy gyorsbüfében. Erőszakos férje elől a filmek álomvilágába menekül. Amikor egy este ötödször néz meg kedvenc filmjét, a “Kairó bíbor rózsájá”-t, váratlan dolog történik: a főszereplő Tom Baxter kilép a vászonról, szerelmet vall leghűségesebb tisztelőjének, és vele együtt távozik a moziból. A vásznon hátramaradt szereplők idegeskedni kezdenek, minthogy főhős nélkül nem lehet a darabot folytatni. Ekkor elkezdenek a saját értékükön gondolkozni. Ezért aztán a gyártók is izgatottak lesznek, hiszen a saját életüket élő filmbeli figurák veszélyeztetik az üzletet.

Kairó bíbor rózsája (The Purple Rose of Cairo, 1985)

4. Manhattan (1979)

Ike, a tévérendező képtelen a helyes és végleges választásra a számára vonzó nők között, mert egyikük sem képes érzelmeit kielégíteni. Ebben a szomorú kilátástalanságban a New York-i értelmiség egy részének jellegzetes életérzése tükröződik: kulturális csőd, magány, kommunikációs problémák, neurózisok határozzák meg helyzetüket.

Manhattan (1979)

3. Éjfélkor Párizsban (Midnight in Paris, 2011)

Gil (Owen Wilson) és Inez (Rachel McAdams) jegyesek, de párizsi útjuk során egyre világosabbá válik, hogy nem egymásnak lettek teremtve. Gil szívesen élne Párizsban, Inez azonban ezt el sem tudja képzelni. Míg az egyik érzi az esőt, a másik csak elázik. A sorsdöntő fordulatot egy párizsi éjfél hozza el, amikor Gil felfedezi, hogy ha egy bizonyos helyen beszáll egy fiákerbe, visszajut az általa nagy becsben tartott 1920-as évekbe, ahol megismerkedhet az akkori művészóriásokkal, és az igaz szerelemmel is.

2. Hannah és nővérei (Hannah and Her Sisters, 1986)

Három testvér (Hannah, Lee és Holly) és szeretteik (gyerekek, férjek, szeretők) hagyományosan egy asztalnál falják a jobbnál jobb falatokat a hálaadás napján. Közben lepereg két év zűrzavaros szerelmi története, melynek szereplői maguk a vacsoravendégek, a legmerészebb párosításban és felállásban.

Hannah és nővérei (Hannah and Her Sisters, 1986)

1. Annie Hall (1977)

Alvy Singer (Woody Allen) New Yorkban él, 42 éves, és a tv sikeres komikusa. Magánélete mégis kaotikus – éppen most hagyta el barátnője, Annie Hall (Diane Keaton). Alvy életére visszapillantva emlékezik nagy szerelmére, keresve kudarca okát, melyet nehéz gyerekkorában és bonyolult nőkapcsolataiban találja meg.

Annie Hall (1977)

Megérkezett Woody Allen legújabb filmjének a magyar előzetese

A toplista természetesen saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc darabodat Woody Allen-től, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt)

//batigoool//

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download