Walt Disney 115 éve született

15 dolog, amit biztosan nem tudtál Walt Disney-ről

3937

Walt Disney érdekességek

Walt Disney (Chicago, 1901. december 5. – Los Angeles, 1966. december 15.) amerikai rajzfilmrendező, producer, és forgatókönyvíró. A világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Ő alkotta meg a Disneyland vidámparkot és hozta létre fivére, Roy O. Disney segítségével a Walt Disney Companyt. Ő és csoportja alkotta meg a világon ma legsikeresebb rajzfilmfigurák többségét, köztük Disney saját figuráját, Miki egeret.

Walter Elias „Walt” Disney-t, mint minden ikonikus alakot, rengeteg legendás sztori övezi. Akad ezek között pletyka és urbánus legenda is, de mi a születésének 116. évfordulója alkalmából most olyan tényeket ástunk elő, amiről sokan biztosan nem tudnak.

1

1. Szigorú gyermekkor

A kis Walt élete nem volt „leányálom”, kemény munka és vasszigor töltötte ki az életét, játékra, barátokra nem jutott ideje. Hétévesen hajnali fél négykor már dolgozni indult, újságokat hordott ki, de a bérházak meleg folyosóin időnként elszundított munka közben, vagy megesett, hogy elhagyott gyerekjátékokra lelve a hajnal első fényeinél játszani kezdett.

2. Hét éves üzletember

Walter Elias Disney korán kezdte az ipart, már hétévesen a rajzaival üzletelt. A szomszédainak adta el a skicceit, állítólag nem is olyan kevés pénzért, a környékbeliek pedig szívest-örömest tömködték tele a zsebeit egy dollárosokkal, mert imádták a rajzait. A családja nem nézte jó szemmel, hogy “firkálgat”, mások viszont bátorították.

3. Tanulmányok

Tanulmányait a Kansas City Public School District-ben (1907-1910) kezdte, és a Benton Grammar School-ban (1910-1911) folytatta. Disney akkor élte legboldogabb pillanatait Kansas City-ben, amikor rajzolni tanult és színházi élményei voltak szombat reggelente szökött el a művészeti intézet festő és rajz tanfolyamára, de ennek ellenére az apja elnéző volt.

Walt Disney 115 éve született

4. Blöff az első világháborúért

16 évesen idősebbnek hazudta magát, hogy részt vehessen az első világháborúban a Vöröskereszt munkájában. Ezzel a trükkel elérhette, hogy besorozzák katonának. A háború végén sikerült kijutnia Franciaországba ahol, sofőr volt és egészségügyi holmikat kellett szállítania.

5. Első lépések a filmes szakmában

Disney az első állásában havi 50 dollárért segéd volt egy reklámstúdióban. Itt 6 hétig dolgozott, de ez idő alatt is sokat tanult. Úgy kapta meg az állást, hogy megmutatta rajzait, majd egy hétig még ingyen dolgozott. Itt ismerkedett meg Ub Iwerks-el, aki képzettebb volt nála, és szüntelenül izgatták a filmkészítés technikai problémái.

6. Első rajzfilmjeinek elkészülése

A Kansas City-i filmpropaganda vállalatnál Disney rajzfilm gyártással foglalkozott szűk keretek között. Egy perces fekete-fehér reklámfilmeket forgalmazott a helyi moziban. Az egyik legprimitívebb módszert alkalmazta a többi munkatársakkal együtt: papírból kivágták a figurákat amiknek karjuk-lábuk külön mozgatható volt. Minden mozgásfázist lefényképeztek és vetítéskor ez a mozgás illúzióját keltette. Disney-t őszintén izgatta ez a munka. Kis idő múlva Ub Iwerks is a stúdiónál dolgozott. Apróbb trükköket találtak ki ketten, hogy élethűbbé tegyék a mozgásokat.

Walt Disney 115 éve született

7. Első saját stúdiója

A Laugh-O-Gram nevet adta neki, és elő teremtette valahonnan az alapításhoz szükséges 15.000 dollárt. Kiköltözött a garázsból, irodát bérelt majd segédeket alkalmazott akiknek nem fizetett semmit, csak tanulási lehetőséget kínált és esetleg részesedést a profitból. Első asszisztensei hamarosan fizetést is kaptak, mert a Laugh-O-Gram tüneményes gyorsasággal kezdett forgalmazni egy hét részes rajzos tündérmese sorozatot. Minden rész hét percig tartott és témái között szerepelt a Piroska és a Farkas és a Csizmás Kandúr is.

8. Mickey egér megszületése

Számtalan változatát ismerjük Mickey egér születésének. Disney-nek már a vonaton eszébe jutott New Yorkból hazafelé tartva, az az ötlet, hogy egy rajzfilm hőséül egy rágcsálót válasszon. Disney a teremtményének először a Mortimer Mouse nevet adta. Ezt később a felesége javaslatára Mickey Mouse-ra (Miki Egérre) változtatta. A karakter megalkotása nem ment könnyen, több változatot rajzolt néhány ember segítségével együtt, és több száz méter filmet elpazaroltak, mire létrejött a megfelelő karakter, 1928. november 18-án. Az első Miki Egér rajzfilm: A Bolond Repülő volt.

9. Feleségül vette alkalmazottját

Mikor Disney megismerkedett jövendőbelijével, Lillan Bounds-al, már sikeres és gazdag ember volt. Lillian egyike volt azoknak, akik Walt újdonsült cégénél dolgoztak. 1925-ben házasodtak össze a lány nagybátyjának nappalijában.

Walt Disney 115 éve született

10. Hófehérke és a hét törpe (1937)

Ez az első egész estés Walt Disney mese. 1938-ban Oscar-ra jelölték a Hófehérkét legjobb filmzene és betétdal kategóriában, a rákövetkező évben pedig Walt Disney különdíjat vehetett át érte. Az Oscar szobor mellé kapott 7 kis Oscar-szobrot is, melyek a törpéket szimbolizálták. Amikor Walt Disney átvette a filmért járó Oscar-díjat, hosszasan beszélt következő készülő nagy produkciójáról, a Pinokkióról (1940). A köszönetnyilvánítással együtt nem kevesebb, mint 25 percig beszélt.

11. Dumbó (1941)

Walt Disney kedvenc filmje, amit a stúdiója csinált. Ez az egyetlen Walt Disney produkció, amiben a címszereplő nem beszél.

12. Hamupipőke (1950)

Walt kedvenc karaktere volt a címszereplő. Walt Disney legkedvesebb Disney-részlete, mikor Hamupipőke igazi átváltozáson megy keresztül a bál előtt

Walt Disney 115 éve született

13. Banks úr megmentése (2013)

Tom Hanks Walt Disney távoli rokona. Tom Hanks szerette volna megjeleníteni Walt Disney dohányzási szokásait, de a stúdió nem adott rá engedélyt. A Disney mindig titkolta káros szenvedélyét, holott Walt napi 60 szál cigarettát fogyasztott, és ez vezetett halálához 1966-ban.

14. Rejtélyes utolsó szavak

Mielőtt Disney meghalt egy darab fecnire a következő szavakat írta le: Kurt Russel. A színész akkoriban a Disney stúdió gyerekszínésze volt. A mai napig senki sem tudja, hogy a rajzfilmguru annak idején mit akart mondani vagy üzenni ezzel, még maga Kurt Russel sem.

15. Disneyland megszületése

1954-ben bekapcsolódott a televíziózásokba. Ilyen volt például a Mickey Egér Klub. Ekkor kezdte el építeni a szórakoztató parkját, melyet Disneylandnek nevezett el. Amikor a dániai Tivoli-parkban járt, akkor született meg nála Disneyland ötlete. Jelentős mennyiségű pénzre volt ehhez szüksége. A pénzt megszerezte, és a park elkészült. Az egy éves hírverés, és a megnyitó televíziós közvetítése meghozta az eredményt. 1955. július 18-án 30 ezer vendég jelenlétében nyílt meg a park, de állítólag előző nap még lázas munka folyt, például még betonoztak. Az első hat hónapban egymillió látogatója volt a parknak és ez 25 milliós bevételt hozott. A park bevétele folyamatosan nőtt, 1959-ben elérte a 60 millió dollárt.

Walt Disney 115 éve született

(Címlapkép forrása; Érdekességek forrás ITT, ITT és ITT)

//batigoool//

 

Mentés


Article Tags: · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download