A 12 legjobb Steven Spielberg által rendezett film

A 12 legjobb Steven Spielberg által rendezett film

8235

Steven Spielberg 12 legjobb rendezése

Steven Spielberg korunk egyik legkiemelkedőbb direktora, aki nem mellesleg 4 Oscar-díj mellett 3 Golden Globe szobrocskával is rendelkezik. Az elmúlt években erős érzelmi töltetű témákat érintett filmjeiben, mint a holokauszt borzalmai a Schindler listájában, a rabszolgaság az Amistadban, a háborús viszontagságok a Ryan közlegény megmentésében és a terrorizmus a Münchenben. Nem korhatáros filmjeinek egyik gyakran visszatérő témája az a gyermeki, néha talán naiv hit és rácsodálkozás, ami megjelenik például a Harmadik típusú találkozások, az E. T., a Hook és az A. I. – Mesterséges értelem című filmjeiben. A zseniális direktor ma ünnepli születésének 71. évfordulóját, melynek alkalmából kiválasztottuk az általa vezényelt 10 kedvenc filmünket.

A toplista kizárólag saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc darabodat tőle, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

12. München (Munich, 2005)

1972 szeptemberében a müncheni olimpián palesztin terroristák 11 izraeli sportolót gyilkolnak meg. Az esemény nyomán megindul az izraeli titkosszolgálat, a Moszad egyik legnagyobb nemzetközi akciója, amelynek keretein belül az Avner Kaufman (Eric Bana) vezette titkosügynökök csoportja azt a feladatot kapja, hogy felkutassa és megölje a müncheni terrorakció kitervelőit.

München (Munich, 2005)

Steven Spielberg valós eseményeken alapuló, mélyenszántó történelmi thrillere egyedülálló módon veti fel a felelősség, a kötelesség, a személyes áldozat és a bosszú kérdéseit. A München George Jonas “Vengeance” című könyvén alapul, ami állítólag a volt Moszad-ügynök, Juval Aviv igaz történetét meséli el. Az izraeli titkosszolgálat tagadja Aviv és Jonas állításait, Aviv azonban maga is több könyvet írt az eseményekről.

11. Amistad (1997)

Az igaz történetet feldolgozó film egy csoport afrikai rabszolga hihetetlen útjának krónikája. Az afrikaiak elfoglalják elrablóik hajóját, és megpróbálnak visszatérni szeretett szülőföldjükre. Amikor a hajót, a La Amistadot elkapják, a foglyokat az Egyesül Államokba viszik, ahol a börtönben várják sorsukat, és a vád ellenük: emberölés. Lenyűgöző csata bontakozik ki, mely felkelti az egész nemzet figyelmét, és alapjaiban rengeti meg az amerikai igazságszolgáltatást. De a vádlott férfiak és nők számára a harc az emberiség legalapvetőbb jogáért folyik – a szabadságért.

Amistad (1997)

10. E. T. – A földönkívüli (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982)

E.T., a békés szándékkal érkező földönkívüliek egyik példánya véletlenül a Földön ragad. Ijedten és zavartan, titokban figyeli az emberek világát, amíg a tíz éves Elliot (Henry Thomas) fel nem fedezi. Kezdeti félelmüket leküzdve összebarátkoznak, és Elliot bevezeti E.T.-t a földi élet rejtelmeibe és a felnőttek világába, amiről még ő sem tud olyan sokat. Az űrlény és a kisfiú között mély barátság és különös kapcsolat alakul ki annak ellenére, hogy E.T. szeretne hazajutni, a felnőttek viszont épp ezt szeretnék megakadályozni.

E. T. - A földönkívüli (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982)

A legnagyobb bevételt hozó film volt az USA-ban, 1982-ben. Amikor a film tesztvetítését tartották a Cannes-i Filmfesztiválon, a nézők szétszedték a vetítőtermet, és hosszú percekig tartó álló tapssal és hangos ovációval üdvözölték a filmet. Az Elliotot játszó Henry Thomas a meghallgatáson arra a napra gondolt, amikor meghalt a kutyája, hogy minél szomorúbb legyen. Még Steven Spielberg is sírva fakadt az alakítástól, és a fiú pedig megkapta a szerepet.

9. Hadak útján (War Horse, 2011)

Albertnek (Jeremy Irvine), a brit kisfiúnak legkedvesebb barátja a lova, Joey. Az első világháború közeleg, Nagy Britannia pedig fegyverkezik. Albert édesapja egy sikertelen betakarítás után kénytelen eladni a lovat a brit lovasságnak, akik csakhamar be is vetik Joey-t a fronton. Szegény ló egy szempillantás alatt a háború közepén találja magát, de nem retten meg, derekasan helyt áll. Joey jó természete és hűsége képes megérinteni az emberek lelkét. Ez az ártatlan állat egy kis emberséget visz az embertelen háborúba. Eközben Albert hiányolja régi lovát, ezért hátrahagyva otthonát maga is hadba vonul, hogy ráleljen Joey-ra.

Ez volt Steven Spielberg és Michael Kahn első munkája együtt. A két nagy öreg együtt szidta a digitális vágás forradalmát, ami szerintük mindkettőjük karrierjét megvágta. A csatajelenetekhez speciálisan kikevert sarat használtak, hogy különösen mocskosnak tűnjön a csatatér.

8. A cápa (Jaws, 1975)

Egy hét méter hosszú cápa Amity partjai előtt szedi első áldozatait. Mivel a polgármester a fürdővendégekből származó üzletről nem akar lemondani, vonakodik a part lezárásától – a helységben pánik tör ki. A felelőtlen magatartás további emberéletekbe kerül. Végül három férfi – a rendőrfőnök, Brody (Lorraine Gary), a mélytengeri szakértő, Hooper (Richard Dreyfuss) és a cápavadász, Quint (Robert Shaw) – felveszi a harcot a szörnnyel.

A cápa (Jaws, 1975)

Steven Spielberg a filmben mesterien alkalmazta a klasszikus, hitchcocki feszültségfokozást. Az első órában egyszer sem látható a filmben a cápa, az emberevés igen, de maga a szörnyeteg nem. Eredetileg Zsigmond Vilmos fényképezte volna Steven Spielberg alkotását, de a magyar operatőr lemondta a felkérést, mert ostobaságnak tartotta a film ötletét.

7. Terminál (The Terminal, 2004)

A kelet-európai Viktor Navorski (Tom Hanks) kénytelen a New York-i repülőtéren dekkolni (méghozzá irgalmatlanul hosszú ideig), mert országában polgárháború dúl, és ezért ő, szegény kis állampolgár, diplomáciailag persona non gratává, azaz nem kívánatos személlyé válik. A szituáció abszurd, sőt tragikus, hősünk azonban feltalálja magát, s igyekszik kellemesen átvészelni a kínos bizonytalanságot.

Terminál (The Terminal, 2004)

Steven Spielberg kivágott egy sort a forgatókönyvből, melyben Tom Hanks egy telefont szeretne kölcsönkérni, és azt mondja: „Home phone, home phone!”, mert nem akarta, hogy az emberek egy korábbi filmjére, az E.T. A földönkívülire (1982) asszociáljanak, ahol E.T. azt mondja: „Phone home”

6. Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

A fiatal Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) imádja és tiszteli édesapját (Christopher Walken), mert egy jóképű zsivány, akitől nagyon sokat lehet tanulni az emberek, főleg a nők manipulásásáról. Frank szülei válását nem tudja feldolgozni, ezért amikor el kéne döntenie, hogy édesapjával vagy inkább édesanyjával marad, elrohan a döntés elől. Fiatal, nincs szakmája, nincs pénze, mindössze a szélhámosságra való képessége van meg. Jóképű csibész, aki kezdteben csekkeket hamisít, majd beáll a Pan Am légitársaság másodpilótájának, és a levegő James Bondja lesz, de belekóstol az orvosi és ügyvédi karrierbe is. Nem tud sok időt egy helyben tölteni, mert nyomában jár az FBI különleges hamisítási ügyekkel foglalkozó nyomozója, Carl Hanratty (Tom Hanks).

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

Frank Abagnale Jr., a film történetéhez szolgáló könyv írója egy nyilatkozatában azt mondta, hogy ezt a filmet csak Steven Spielberg tudja elkészíteni, azonban egy későbbi nyilatkozatából megtudhattuk, hogy ő maga sohasem találkozott a rendezővel, és még a forgatókönyvet sem volt módjában elolvasni, viszont nem volt vele gondja, hogy az apját a filmben sokkal jobb színben tüntette fel Spielberg, mint amilyen ő a valóságban volt.

5. Őslénypark (Jurassic Park, 1993)

John Hammond (Richard Attenborough), a vállalkozó kedvű excentrikus milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérből újraalkotja az őslényeket. Mindössze hónapokkal a tervezett megnyitás előtt meginvitál két jeles dinoszaurusz-szakértőt, Dr. Alan Grantet (Sam Neill) és Dr. Ellie Sattlert (Laura Dern), egyikük szerint azonban a folyamatok csakhamar ellenőrizhetetlenné fognak válni. Hiába az áttörhetetlennek tűnő biztonsági rendszer, a park tervezői nem számoltak az emberi természet végtelen mohóságával, mely katasztrófához vezethet.

Őslénypark (Jurassic Park, 1993)

Steven Spielberg először a Jurassic Park találkozó alatt 1989-ben szerzett tudomást a filmről, amin az íróval Michael Crichton-nal voltak együtt. Sid Sheinberg producer azzal a feltétellel vállalta a Schindler listája finanszírozását, ha Steven Spielberg előtte leforgatja a Jurassic Parkot. A Jurassic Park bevételei átlépték a 914 millió dollárt, mellyel Spielberg megdöntötte tíz évvel korábbi filmje, az E.T. rekordját.

4. Kémek hídja (Bridge of Spies, 2015)

A hatvanas években játszódó, megtörtént eseményeken alapuló film történetének főhőse egy ügyvéd, James Donovan (Tom Hanks), akit a CIA arra utasít, hogy védjen meg egy KGB-ügynököt, Rudolf Abelt (Mark Rylance). Miután a szovjetek foglyul ejtenek egy amerikai pilótát, Francis Gary Powerst, az ügyvédnek Kelet-Berliben kell végrehajtania a fogolycserét.

Negyedjére dolgozik együtt a filmben Steven Spielberg és Tom Hanks, mint rendező és színész. A Kémek hídja mindössze a harmadik, Spielberg-rendezte film, amelynek nem John Williams szerezte a zenéjét (a másik kettő a Párbaj és a Bíborszín volt).

3. Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Indiana Jones (Harrison Ford) egy nem mindennapi régész, igazi kalandor, aki semmilyen veszélytől nem riad vissza. Egy perui dzsungelben épp egy csapdákkal teli épületben igyekszik megszerezni egy műkincset, azonban  elveszti azt, amely így fő riválisa, Belloq (Paul Freeman) kezében landol. Ezt követően az amerikai titkosszolgálat megbízásából egy egyiptomi ásatás felé veszi az irányt, hogy még a nácik előtt megtalálja az Ószövetségből ismert frigyládát. Azonban nem lesz könnyű dolga, ugyanis a gátlástalan Belloq is a láda megszerzésén munkálkodik.

Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Spielberg minden jelenetnek felvetette a kamerapróbáját is, nem tudva melyik improvizáció sikerül a legjobban. A felvételekből hetente egyszer filmvetítéssel egybekötött bulit rendezett az egész stábnak. A filmet Tunéziában forgatták, ami során csaknem mindenki lebetegedett, egyedül Steven Spielberg maradt egészséges, állítólagosan azért, mert nem evett a helyi ételekből, csupán az otthonról hozott spagetti konzerveket fogyasztotta.

2. Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

Miután átélték az 1944 június 6-ai normandiai partraszállás borzalmait, Miller százados (Tom Hanks) és maroknyi csapata azt a rendkívül veszélyes feladatot kapja, hogy hatoljon be az ellenséges területre, és hozza vissza James Ryan (Matt Damon) közlegényt, akinek testvérei szinte ugyanabban az időben estek el a második világháború különböző frontjain. Ryan közlegény abban a szerencsében részesül, hogy a szerencsétlenségtől sújtott család utolsó fiaként hazatérhet a családjához. Ehhez azonban először Millernek és emberinek életük kockáztatásával meg kell őt találnia.

Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

Steven Spielberg kiérdemelte mind az Oscar-, mind a Golden Globe legjobb rendezőnek járó díját. A film alapja valójában egy emlekmű, amit a forgatókönyvíró látott New Hampshire-ben, amit nyolc testvérnek állítottak, akik az amerikai polgárháborúban estek el. A Rotten Tomatoes oldalán 92%-os értékelést kapott 130 kritika alapján. 1998-ban a 2. legtöbb bevételt hozó film volt.

1. Schindler listája (Schindler’s List, 1993)

Oskar Schindler (Liam Neeson) a második világháború során a németek által megszállt Lengyelországba kerül, ahol jó kapcsolatai és ügyeskedése révén megszerez egy gyárat. Zsidó származású könyvelője tanácsára kezd el zsidókat alkalmazni az üzemben, amely kiváló üzleti húzásnak tűnik, ám egy sokkal fontosabb oka is van: az alkalmazásába álló családokat így meg tudja menteni a deportálástól és a biztos haláltól. Az igaz történeten alapuló film egy megható történet arról, hogy egy ember is meg tudja változtatni a történelem menetét, ha képes az önfeláldozásra.

Schindler listája (Schindler's List, 1993)

Steven Spielberg szintén kiérdemelte mind az Oscar-, mind a Golden Globe legjobb rendezőnek járó díját, illetve a legjobb filmnek járó arany szobrocskát is megnyerte az alkotás. Az eredeti listát a Schindler alkalmazásában álló zsidókról 1999-ben találták meg Schindler hildesheimi lakásának padlásán egy bőröndben, egyéb kéziratokkal együtt. A rendező, Steven Spielberg nem kapott fizetést a filmért. A munkadíjat azért utasította vissza, mert azt “véres pénznek” tartotta.

A toplista kizárólag saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc darabodat tőle, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása)

//batigoool//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download