8 magával ragadó film a zenéről, a zenével

8 magával ragadó film a zenéről, a zenével

1613

A legjobb filmek a zenéről

Vajon mi történne, ha nem létezne filmzene? Valószínűleg kiürülnének a mozik, az emberek nem vennének DVD-ket, és az online filmnézés gyakorisága is igencsak visszaesne. Kivételes tehetségnek kell lennie annak a színésznek, aki úgy át tudja adni az érzelmeket, hogy háttérzene nélkül is dühbe gurul, meghatódik, felkacag, megijed vagy megdöbben a néző. Íme nyolc kiváló film, melynek olyannyira szerves részévé vált a zene, hogy majdhogynem túlnőtte az alkotás sikerét.

8) A szeretet szimfóniája (August Rush, 2007)

Evan Taylor (művésznevén August Rush) árva kisfiú. Nem is sejti, milyen nagy út vár rá, amikor a zenét követve próbálja megkeresni a szüleit. A csodagyerek utcazenészből a Julliard legifjabb növendéke lesz. Vajon megtalálja az igazi szüleit? Az Agust Rush másik árva szereplője a fekete kislány, Hope (Jamia Simone Nash). A könnyekig megható szólóénekét tartalmazó Raise it up című dalt Oscar-díjra jelölték.

August rush 2007

7) Hallgass a szívedre! (Listen to Your Heart, 2007)

Valamiért olyan elementáris ereje van a zenének, hogy még egy süket embert is meghathat. Szó szerint. Ariana (Alexia Rasmussen) ugyanis siket, csak jelnyelven tud kommunikálni. Danny (Kent Moran), a szárnybontogató zeneszerző hamar beleszeret. Csak egy dolog zavarja: Ariana nem hallhatja a gyönyörű dallamokat, melyeket a fiatalember neki írt.

Hallgass a szívedre! (Listen to Your Heart, 2007)

6) My Fair Lady (1964)

Vajon a sznob nyelvészprofesszornak sikerül megreguláznia egy virágáruslány javíthatatlan kiejtését? A nyolcszoros Oscar-díjas filmet a magyar származású George Cukor rendezte. Többek között a legjobb hangért George Groves (Warner Brothers), valamint a legjobb zenéért André Previn vitte el a pálmát.

A legjobb musical filmek

5) Apáca show (Sister Act, 1992)

Amikor a híres énekesnő, Deloris (Whoopi Goldberg) szemtanúja lesz egy bűncselekménynek, a rendőrség úgy dönt, hogy egy hagyományos kolostorban rejti el a bűnözők elől, ahová azonban csak nehezen tud beilleszkedni. Mi más lenne a kulcs, mint a nagybetűs Zene. AZ Oh Happy Day című dalt legtöbben ebből a filmből ismerik.

Apáca show (Sister Act, 1992)

4) Kaliforniai álom (La la land, 2016)

Mia (Emma Stone) és Sebastian (Ryan Goyling) két csalódott fiatal, aki a hírnévért bármit megtenne. A színészet és a jazz egymásra talál, majd a világsiker elérésének reményében elválnak útjai. A hatszoros Osar-díjas Kaliforniai álom reményteljes lépés afelé, hogy a régi klasszikusok után a nagyközönség újra magáénak érezze a musical műfaját. A 2017-es Oscar-díjkiosztón legjobb eredeti dalnak a City of Stars-t nyilvánították, amiért Justin Hurwitz, Benj Pasek és Justin Paul megkapta az arany szobrot. Az Audition (The FoolsWhoDream) című dal is esélyes volt.

10 dolog, amit nem gondoltál volna a Kaliforniai álom című filmről

3) Annie (2004)

Egy árva kislánynak (Quvenzhané Wallis) egyszeri és megismételhetetlen esélye nyílik arra, hogy bekerüljön egy családba. Nagy reményeket táplál jövőbeli édesapja, a sikeres és élre törő politikus, Will Stacks (Jamie Foxx) iránt, aki csupán kampánya fellendítése érdekében szándékozott egy időre „jótékonykodni” egy árva gyerek ideiglenes befogadásával. Az eredeti, 1977-es Broadway produkcióban nem volt hallható az a dal, amit Annie ebben a modern verzióban énekel. Az Opportunity-ért Greg Kurstint, Sia-t, valamint Will Gluck-ot Oscar-díjra jelölték.

A legjobb musical filmek

2) Jézus Krisztus szupersztár (Jesus Christ Superstar, 1973)

Az evangéliumokban leírt események musical átdolgozása hatalmas vihart kavart a hetvenes években. A koreográfia és a dalok elképesztő feszültsége jól tükrözi a Jézus korabeli felbolydulást. Vajon tényleg elérkezett a zsidók által úgy várt Messiás? A filmben olyan elképesztően tehetségek énekesek mint az Iskariótes Júdást játszó Carl Anderson vagy Ted Neeley, Jézus Krisztus szerepében. Egyetlen Oscar-jelölését a zenéjéért kapta.

A legjobb musical filmek

1) Helló, Dolly! (Hello, Dolly!, 1969)

Dolly Levi rendkívüli tehetséggel megáldott házasságközvetítő. Friss özvegyként a fiatalok mellett igyekszik magának is társat találni. Egy igencsak ritka hal, egy vagyonos agglegény, Horace Vandergelder, akad a hálójába, ahonnan nincs menekvés. A musical fantasztikus zenei minőségét két Oscar-díjjal is jutalmazták: a legjobb hangért Jack Solomon és Murray Spivack, a legjobb musical zenéért pedig Lennie Hayton és Lionel Newman vihették haza a legendás szobrocskát.

A legjobb musical filmek

A 6 leghíresebb filmzene, amit biztosan hallottál már

//Jana//


Article Tags: · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download