FILMEZZUNK.HU
8 legjobb film, amely az ókori Rómában játszódik

8 legjobb film, amely az ókori Rómában játszódik

29689

Filmek, melyek az ókori Rómában játszódnak

Az ókori Római Birodalom nagysága, történelme megihlette a filmes világot is. A filmek sorrendje kizárólag saját véleményen alapszik. Neked melyik a kedvenc történelmi filmed az ókori Rómából? Oszd meg velünk kommentben vagy hozzászólásban a Facebook oldalunkon!

8. A Római Birodalom bukása /The Fall of the Roman Empire, 1964/

Időszámításunk után 180-ban a római birodalom hanyatlik. Az idős császár Marcus Aurelius fiát, Commudust nevezi ki utódjául, de mielőtt a döntését hivatalossá tehetné, meggyilkolják. Eközben lánya, Lucilla – bár érzelmei máshoz kötik – kelet békéje érdekében összeházasodik Örményország királyával. Commodus, akinek a hatalom a kezébe került zsarnoki módon kormányozza Rómát, mely így már megállíthatatlanul halad a végső bukás felé.

A Római Birodalom bukása /The Fall of the Roman Empire, 1964/

7. A kilencedik légió /Centurion, 2010/

A kilencedik légió – egy lebilincselően izgalmas akciófilm – a Krisztus utáni második évszázad Britanniájában játszódik, ahol Quintus a Római Birodalom határszéli erődítményén való barbár rajtaütés egyetlen túlélője csatlakozik Virilus legátus legendás kilencedik légiójához, mely északnak tart, hogy kiűzze a piktek rettegett hordáit. Azonban amikor az ismeretlen hadszíntéren rajta ütnek a légión, és Virilust foglyul ejtik, Quintus kilátástalan küzdelem elé néz, hogy kicsiny szakaszával életben maradjon az ellenséges vonalak mögött, és a mostoha terepen elkerülje kegyetlen pikt üldözőit – élükön a kegyetlen Etain-nal.

A kilencedik légió /Centurion, 2010/

6. A sas /The Eagle, 2011/

Időszámításunk szerint 140-ben, a római birodalom kiterjeszti határait egészen Britanniáig. Kaledónia területén a rebellis törzsek még tartják magukat. Marcus Aquila (Channing Tatum) megérkezik Britanniába, feltett szándéka, hogy visszaállítsa apja, Flavius Aquila megtépázott hírnevét. 20 évvel korábban, Róma 5000 főből álló kilencedik légiója Flavius vezetésével, a légió szimbólumát, a kilencesek sasát magasban hordozva vonult be Kaledóniába. Sosem tértek vissza. A légió, és a szimbólum eltűnt az ismeretlenség ködében. Hadrianus, a római birodalom császára dühében egy falat építtetett a terület köré, ez a fal a római birodalom északi részének határát, az ismert világ határait jelzi. Marcus célja, hogy kiváló harcossá váljon. Célkitűzésének elérését segíti legújabb megbízatása: dél-nyugaton egy kisebb erőd ostrománál vezeti bátran csapatát.

A sas /The Eagle, 2011/

5. Kleopátra /Cleopatra, 1963/

A filmtörténet egyik legkalandosabb sorsú és legnagyobb költségvetésű, gigantikus produkciója a Római Birodalom függésébe került Egyiptom híres-hírhedt uralkodónőjéről és szerelmeiről: Caesarról és Antoniusról. A közel négyórás filmeposz díszleteivel és csatajeleneteivel még a mai kor nézőjét is ámulatba ejti. A gyönyörű Kleopátra már-már feladja nagyratörő terveit, hogy fia Róma és Egyiptom uralkodója lehet, ám a befolyásos Antonius évek múlva újra felébreszti benne a reményt. A szerelmes férfi Kleopátra tanácsaira hallgatva szembefordul a római szenátussal és az uralkodói vágyakat dédelgető Octavius-szal. Hogy hűségét bizonyítsa, Antonius feleségül veszi Octavius húgát, de hamarosan Kleopátra oldalán háborút kezdeményez Rómával.

Kleopátra /Cleopatra, 1963/

4. Feltámadás /Risen, 2016/

Egy hitetlen római katona új küldetést kap: keresse meg a zsidók keresztre feszített Megváltójának, Jézusnak eltűnt holttestét. A nyomozás végül eredménnyel zárul – ám nem a mindenki által óhajtott formában sikerül teljesítenie a megbízatást.

Joseph Fiennes érdekességek

3. Spartacus /Spartacus, 2004/

I.e. 72-ben, amikor a Római Birodalom hatalmas ereje messze elért, minden leigázott ország új rabszolgákat jelentett, kik római uraik akaratát teljesítették. Spartacus, akit kisfiúként adtak el rabszolgának, miután apja meggyilkolását végignézte, idővel a hatalmas római vezérek és politikusok elleni rabszolgalázadás vezérévé növi ki magát. Spartacusnak a béke nevében indított, megrázó kihívásának hatását a Római Birodalom több éven át érezte.

Spartacus (1960)

2. Gladiátor /Gladiator, 2000/

Maximus (Russel Crowe) közkedvelt és jónevű római katona, aki az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Ám ezt Marcus Aurelius féltékeny és őrült fia, Commodus nem nézi jó szemmel, és amikor lehetősége nyílik rá, elárulja, és rabszolgakereskedők kezére juttatja Maximust. A katona gladiátorként Rómába kerül, ahol lehetősége nyílik rá, hogy az őrült zsarnok hatalmát megdöntse, ehhez viszont szüksége van a népre is, amely talán még nem vesztette el józan ítélőképességét.

Gladiátor 2000

1. Ben Hur /Ben-Hur, 1959/

Ben Hur (Charlton Heston) gazdag júdeai család sarja, aki az római uralom alatt senyvedő Jeruzsálemben él. Egy nap találkozik legjobb gyerekkori barátjával, a katonával, Messalával (Stephen Boyd). Egy félreértés miatt azonban megvádolják azzal, hogy megpróbálta megölni barátját. Büntetésül gályarabságra ítélik, családját pedig száműzik. A sors azonban mellé szegődik, mikor egy tengeri csatában sikerül megmentenie gályája parancsnokát, aki hálából fiának fogadja. Ben Hur immár készen áll arra, hogy a bosszú útjára lépjen.

Ben Hur (Ben-Hur, 1959)

Az Alkonyat-filmek gyereksztárja felnőtt és dögös nő lett belőle

(Történetek forrása)

//Noncsi//


Article Tags: · · · · · · · ·