FILMEZZUNK.HU
A legjobb orosz filmek

A filmtörténelem 12 legjobb orosz filmje

69126

A legjobb orosz filmek

A mai filmvilág körülbelül 90%-a, a Hollywoodban készült amerikai produkciókról szól, legyen szó akár romantikus filmről, akció-vígjátékról, vagy egy giga-költségvetésű fantasy-ról. Ám, aki egy kicsit is otthonosan mozog a filmek táborában, tudja, hogy léteznek nem Amerikában készült nagyszerű alkotások is. Köztudott, hogy minden idők egyik legjobb filmje, Az élet szép olasz készítésű, de a franciák is büszkélkedhetnek olyan filmmel, mint az Életrevalók, amely 2011-ben hatalmas sikernek örvendett az egész világon. Mi most annak jártunk utána, hogy melyek a legjobb orosz filmek, mert bizony onnan is érkeztek már nagyszerű produkciók!

Az orosz filmek tárháza jóval nagyobb, mint ez a 12 alkotás. Elképzelhető, hogy Te is ismersz olyan olyan produkciót Oroszországból, amit szeretsz, de listánk nem tartalmazza. Ha van ilyen, ne habozz, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

12. Katalin cárnő ifjúsága (Young Catherine, 1991)

Oroszország cárnője, hogy unokaöccsének, Péter nagyhercegnek a felesége legyen. Frigyes porosz császár értesül a történtekről és meghívja a családot, hogy útban Oroszország felé töltsenek pár napot Berlinben. Az oroszországi kíséretet a fiatal Orlov gróf vezeti. Sophie megismeri az udvart. A férjjelölt kedves, de meglehetősen éretlen, gyermeteg. Szentpétervárott a cárnő első kérése az, hogy vegye fel az ortodox hitet, a másik az, hogy nevét változtassa Katalinra. A lány még hozzá sem ment Péterhez, máris politikai ellenzője akad az udvarban Voroncov személyében, aki mindenáron éket akar verni közéjük, ugyanis fél a porosz hatás erősödésétől. Feleségével együtt elhatározzák, hogy megmérgezik a fiatal nőt.

Katalin cárnő ifjúsága (Young Catherine, 1991)

11. 9. század (9 rota, 2005)

A film fiatal orosz srácokról szól, akiket egy dolog köt össze, a háború. A kiképzés után úticéljuk Afganisztán. Az az ország, akit még soha, senki nem győzött le. A 9. század feladata az, hogy megvédjen egy magaslatot, bármi áron.

9. század (9 rota, 2005)

10. A breszti erőd (Brestskaya krepost, 2010)

Ez az orosz film bemutatja a Breszti Erőd védelmét, amit 1941. június 22-én megtámadott és foglalt el kemény ellenállásba ütközve Hitler hadserege. Szomjúsággal, a civilek és családjaik védelmezésével legyengített vörösökre, még egy két tonnás bombát is dobtak. A filmet egy öregember meséli el, aki részt vett a harcokban gyerekként.

A breszti erőd (Brestskaya krepost, 2010)

9. Gagarin (Gagarin. Pervyy v kosmose, 2013)

1961 április 12-én Jurij Gagarin (Yaroslav Zhalnin), szovjet kozmonautát a Vosztok 1 űrhajóval a világűrbe juttatták, ahol 108 perc alatt megkerülte a Földet. Ő lett hát az első ember, aki az űrben járt. Azon első kozmonauták csoportjának tagja, akiket annak idején több, mint 3000 vadászpilóta közül választottak ki – az egész Szovjetunió területéről. Húsz legendás pilóta, akiket az “ászok ászának” feladatára válogattak ki, bár egyikük sem tudta, melyikük fog történelmet csinálni az első embert szállító űrhajó fedélzetén. Amint Gagarint kiválasztották, megkezdődött a kiképzése az ismeretlen, életre szóló utazásra! Az űrhajóba szíjazva Gagarin eltöpreng az életén, amit félbeszakított a szovjet űrprogram, és annak megtörhetetlen igyekezete, hogy elsőként hódítsák meg a világűrt.

Gagarin (Gagarin. Pervyy v kosmose, 2013)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · ·