FILMEZZUNK.HU

Hang nélkül (2018) – Kritika

3816

Hang nélkül kritika

Te mit tennél, ha az életedet, hang nélkül kéne élned? Mit tennél, hogyha tudnád, ha megszólalsz, meghalsz? Csöndben tudnál maradni, hogy megvédd szeretteidet? John Krasinski Hang nélkül című filmjében (aki forgatókönyvírója is ennek a kissé apokaliptikus darabnak), szó szerint a hang a tét! (Cikkünk nyomokban, egy kicsi SPOILERT is tartalmaz!)

Hang nélkül

Egy olyan világban járunk, amit már megszálltak az Alien féle szörnyek, és gyakorlatilag ki is irtottak mindenkit. Nem azért, mert éhesek voltak, csak pusztán irritálja őket a hang. Aki megszólal, az az életével fizet! Halkan megjegyzem, hogy én is odavesznék, mert sose voltam jó a Csendkirály nevű játékban. Tehát, profik és némák előnyben! Egyetlen családnak azonban sikerül kicseleznie ezeket a bestiákat.

Nagyon jók lehettek Activityben, ugyanis halálos csendben élve, egymásnak mutogatva élik mindennapjaikat, miközben folyamatosan keresik azt a (zárt)helyet, ahol végre örök biztonságban lehetnek.

Az apát a rendező alakítja, az édesanyát pedig Emily Blunt, aki A lány a vonaton című filmben nyújtott alakítása miatt lett az egyik kedvencem. A producerek közt ott van Michael Bay is, akinek neve a Transformers filmekkel forrt össze mostanság. Összegezve: ígéretes nevek, egy ígéretes filmhez! Írhatnám azt, hogy Oscart neki, de sajnos az nagyon erős túlzás lenne.

Hang nélkül kritika

A film alapkoncepciója nagyon jó, a színészi alakítások kiemelkedőek. Ugyanis, ebben a rohanó világban nagyon természetessé vált az, hogy a filmek alapfeltétele a hang. Manapság már az is problémát okoz valakinek, ha feliratosan jön ki egy mozi, és olvasni kell…hát még ha nem is beszélnek benne! Ilyenkor legyinthetnénk, hogy némafilmet nem nézünk, hiszen messze vagyunk már Charlie Chaplin korától. De ez a némaság adja a film fűszerét. Már csak ezért is érdemes megnézni, és külön odafigyelni a színészek közötti kommunikációra, a mimikára, a testbeszédre!

Ami nekem ellenben csípte a csőröm, az maga a történet. Miért kellenek ide is már megint az űrlények?

Miért kell megint a lerágott csontot elővenni, hogy már megint az űrlények miatt van a feszkó? Ezernyi más ötlettel elő lehetett volna állnia az alkotóknak, ami miatt filmbeli hőseinknek némasági fogadalmat kell tennie! Ez az egyik bajom vele. A másik: úgy csöppenünk bele ebbe a némaságba, hogy igazából alig-alig kapunk képet az előzményekről!

Hang nélkül kritika

Számtalan kérdés felmerült bennem mozizás közben…amiket szándékosan nem is akarok lelőni, mert akkor senki nem venné a fáradtságot, hogy megnézze. Hiányérzetem ellenére, mégis tudom ajánlani a Hang nélkül című filmet. Nem kell gigaprodukciót várni, hatalmas látványvilággal, és nem kell nagy elvárásokkal nekiülni. Csak csendben követni kell az eseményeket, és elgondolkodni egyvalamin: ha mi kerülnénk egy ilyen szituba, vajon csöndben tudnánk maradni?

A Hang nélkül adatlapja: https://www.mafab.hu/movies/a-quiet-place-292680.html

//Kokas B. kritika//

10 dolog, amit biztos, hogy nem gondoltál volna Emily Blunt-ról

Hang nélkül kritika Te mit tennél, ha az életedet, hang nélkül kéne élned? Mit tennél, hogyha tudnád, ha megszólalsz, meghalsz? Csöndben tudnál maradni, hogy megvédd szeretteidet? John Krasinski Hang nélkül című filmjében (aki forgatókönyvírója is ennek a kissé apokaliptikus darabnak), szó szerint a hang a tét! (Cikkünk nyomokban, egy kicsi SPOILERT is tartalmaz!) Egy olyan világban járunk, amit már megszálltak az Alien féle szörnyek, és gyakorlatilag ki is irtottak mindenkit. Nem azért, mert éhesek voltak, csak pusztán irritálja őket a hang. Aki megszólal, az az életével fizet! Halkan megjegyzem, hogy én is odavesznék, mert sose voltam jó a Csendkirály nevű játékban. Tehát, profik és némák előnyben! Egyetlen családnak azonban sikerül kicseleznie ezeket a bestiákat. Nagyon jók lehettek Activityben, ugyanis halálos csendben élve, egymásnak mutogatva élik mindennapjaikat, miközben folyamatosan keresik azt a (zárt)helyet, ahol végre örök biztonságban lehetnek. Az apát a rendező alakítja, az édesanyát pedig Emily Blunt, aki A lány a vonaton című filmben nyújtott alakítása miatt lett az egyik kedvencem. A producerek közt ott van Michael Bay is, akinek neve a Transformers filmekkel forrt össze mostanság. Összegezve: ígéretes nevek, egy ígéretes filmhez! Írhatnám azt, hogy Oscart neki, de sajnos az nagyon erős túlzás lenne. A film alapkoncepciója nagyon jó, a színészi alakítások kiemelkedőek. Ugyanis, ebben a rohanó világban nagyon természetessé vált az, hogy a filmek alapfeltétele a hang. Manapság már az is problémát okoz valakinek, ha feliratosan jön ki egy mozi, és olvasni kell…hát még ha nem is beszélnek benne! Ilyenkor legyinthetnénk, hogy némafilmet nem nézünk, hiszen messze vagyunk már Charlie Chaplin korától. De ez a némaság adja a film fűszerét. Már csak ezért is érdemes megnézni, és külön odafigyelni a színészek közötti kommunikációra, a mimikára, a testbeszédre! Ami nekem ellenben csípte a csőröm, az maga a történet. Miért kellenek ide is már megint az űrlények? Miért kell megint a lerágott csontot elővenni, hogy már megint az űrlények miatt van a feszkó? Ezernyi más ötlettel elő lehetett volna állnia az alkotóknak, ami miatt filmbeli hőseinknek némasági fogadalmat kell tennie! Ez az egyik bajom vele. A másik: úgy csöppenünk bele ebbe a némaságba, hogy igazából alig-alig kapunk képet az előzményekről! Számtalan kérdés felmerült bennem mozizás közben…amiket szándékosan nem is akarok lelőni, mert akkor senki nem venné a fáradtságot, hogy megnézze. Hiányérzetem ellenére, mégis tudom ajánlani a Hang nélkül című filmet. Nem kell gigaprodukciót várni, hatalmas látványvilággal, és nem kell nagy elvárásokkal nekiülni. Csak csendben követni kell az eseményeket, és elgondolkodni egyvalamin: ha mi kerülnénk egy ilyen szituba, vajon csöndben tudnánk maradni? A Hang nélkül adatlapja: https://www.mafab.hu/movies/a-quiet-place-292680.html //Kokas B. kritika// http://www.filmezzunk.hu/2018/02/22/10-dolog-amit-biztos-hogy-nem-gondoltal-volna-emily-blunt-rol/

Értékelés

Színészi alakítás - 85%
Látványvilág - 50%
Tartalom - 80%
Izgalom - 80%
IMDB - 81%
Rotten Tomatoes - 95%

79%

User Rating: Be the first one !
79

Article Tags: · · · · · · · · ·