FILMEZZUNK.HU
Cate Blanchett legjobb filmjei

Cate Blanchett 8 legjobb filmje, amit mindenképpen látnod kell

17631

Cate Blanchett legjobb filmjei

Cate Blanchett, teljes nevén Catherine Elise Blanchett kétszeres Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas ausztrál színésznő és filmrendező. Karrierjét színházi színészként kezdte, egy színpadon játszott többek között Geoffrey Rush-sal is. Emellett kisebb tévés produkciókban szerepelt. Jelentős filmes karrierje 1996-ban kezdődött a Bruce Beresford rendezte Láger az édenkertben című filmben, melyben Glenn Close-zal játszott. Első főszerepét a Ralph Fiennes nevével fémjelzett Játék és szenvedélyben (1997) játszotta. Egy évvel később, 1998-ban került mozikba az Elizabeth (1998), melynek címszerepe már Oscar-jelölést hozott a színésznőnek. Cate Blanchett a napokban ünnepli születésének az 54. évfordulóját, melynek alkalmából ezúttal tőle választottuk ki a kedvenc filmjeinket.

8. Bábel (Babel, 2006)

Egy fegyver dörren el a marokkói sivatagban, melyet követően kezdetét veszik egy amerikai turistapár megpróbáltatásai. Sorsuk ettől kezdve összefonódik a világ más tájain élő emberekével. Köztük van két marokkói bűnöző, egy dada, aki a mexikói határon próbál átvinni amerikai gyerekeket, és egy siket japán tini édesapja. A csapatot széthúzza a közös kultúra és nyelv hiánya. Pár nap múlva mindannyian átélik, hogy milyen teljesen elveszve lenni, de megtapasztalják a szeretet és a kötődés mély érzését is. Mai világunk legnagyobb problémájával, a kommunikáció hiányával kell szembenézniük.

Bábel (Babel, 2006)

Tudtad, hogy…?

17 nappal azelőtt, hogy megkezdték volna a forgatást Marokkóban, még egy szerep sem volt betöltve. A producerek ekkor a legközelebbi városban feladtak egy hirdetést tévén és rádión keresztül, valamint bejelentették a mecsetekben, hogy színészekre van szükségük. A következő 24 órában több mint kétszázan jelentek meg a forgatás helyszínén annak reményében, hogy szerepelhetnek a filmben. Szinte mindegyikük lehetőséget kapott, néhányukat a főbb szerepek egyikében is láthattuk.

7. I’m Not There – Bob Dylan életei (I’m Not There, 2007)

A film Bob Dylan életéről szól és rendhagyó módon, többszörös szereposztással dolgozik: mind a hét színész Dylan életének és zenei pályafutásának más-más oldalát testesíti meg. Betekintést nyerhetünk Bob Dylan korai karrierjébe, a népdalénekesként töltött küzdelmes napokba; majd abba az időszakba, mikor a ’60-as évek elején a népzene legismertebb egyéniségévé vált; aztán sorra kerül az ellentmondásos arculatváltás is, mikor hősünkből rocker lett. Később az alkotók felidézik a hírhedt motorbalesetet, ahogy az azt követő visszavonulást is; hogy végül eljussunk a közelmúlthoz, amit a stúdióból való fokozatos elmaradozás és a “Végtelen Turné” elnevezésű koncertsorozatra való teljes koncentráció fémjelez.

I'm Not There - Bob Dylan életei (I'm Not There, 2007)

Tudtad, hogy…?

Cate Blanchett alakításáért Golden Globe-díjat kapott a legjobb női epizódszereplő kategóriában, míg ugyanebben a kategóriában Oscarra is jelölték.

6. Elizabeth: Az aranykor (The Golden Age, 2007)

1585-öt írunk. I. Erzsébet (Cate Blanchett) királynő idestova három évtizede ül a trónon. Angliát vallási ellentétek feszítik, miközben az udvarban folyó ármánykodás is állandó veszélyt jelent. Ugyanekkor a katolicizmus pusztító szele söpör végig Európán. A római egyház támogatásával és az inkvizícióval felfegyverkezve II. Fülöp (Jordi Mollá) király armadája fenyegeti Angliát. A spanyol uralkodónak, a világ legnagyobb hatalmú emberének eltökélt szándéka, hogy letaszítja a trónról a protestáns eretneket. A küzdelem mellett szükségképpen háttérbe szorul a királynő magánélete, beteljesületlen szerelem fűzi Sir Walter Raleigh-hez (Clive Owen).

Elizabeth: Az aranykor (The Golden Age, 2007)

Tudtad, hogy…?

A filmben, amikor Elizabeth megérkezik a St. Paul’s Katedrálishoz, épp építkezés folyik rajta. Nos, a valóságban a katedrális tényleg felújítás alatt állt, ezért Shekhar Kapur rendező úgy döntött, hogy improvizál. Korhű jelmezbe öltöztette a valódi munkásokat és abban az időben használt eszközöket adott a kezükbe, amivel valódi köveket távolítottak el a falból, amit később pótoltak.

5. Banditák (Bandits, 2001)

Az ellenállhatatlan Joe (Bruce Willis) és hipochonder partnere, Terry (Billy Bob Thornton) a vidék leghíresebb bűnözői, az “Altató banditák”, akiket imád a lakosság. A trükkjük: éjszakára túszul ejtik a bank igazgatóját és családját, együtt megvacsoráznak, majd reggel bekísérik a túszt a munkahelyére, és kirabolják a széfet, mielőtt a bank kinyitna. Ám amikor egy baleset során megismerkednek a gyönyörű Kate Wheelerrel (Cate Blanchett) a csodálatos terv már nem működik.

Banditák (Bandits, 2001)

Tudtad, hogy…?

Billy Bob Thorntonnak a valóságban is van fóbiája az antik bútoroktól, amiről a a producerek úgy döntöttek, hogy hozzáírják a karakterhez.

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·