FILMEZZUNK.HU
Minden idők legjobb filmjei

Minden idők 20 legjobb filmje a hollywoodi színészek szerint

83084

Minden idők legjobb filmjei

A kritikusok kedvenc alkotásairól már számtalan lista készült, azonban a Time Out magazin rendhagyó módon az több, mint száz ismert színész és színésznőt kért fel, hogy ezúttal ők állítsák össze az általuk legjobbnak vélt filmek listáját. A felkért művészek között szerepelt többek közt Andy Serkis, Juliette Binoche, Michael C. Hall, Brie Larson, Anthony Mackie, Stancy Martin vagy Cillian Murphy. Elöljáróban csak annyit mondanánk, hogy lett pár meglepő helyezés, de lássuk a listát.

Melyik filmnek a helyezésével nem értetek egyet? Vagy melyik filmet hiányoljátok nagyon a listáról? Válaszaitokat írjátok meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

20. Gladiátor (Gladiator, 2000)

Maximus (Russell Crowe) közkedvelt és jónevű római katona, aki az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Ám ezt Marcus Aurelius féltékeny és őrült fia, Commodus nem nézi jó szemmel, és amikor lehetősége nyílik rá, elárulja, és rabszolgakereskedők kezére juttatja Maximust. A katona gladiátorként Rómába kerül, ahol lehetősége nyílik rá, hogy az őrült zsarnok hatalmát megdöntse, ehhez viszont szüksége van a népre is, amely talán még nem vesztette el józan ítélőképességét.

Gladiátor 2000

19. Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Vincent és Jules, a két tökös behajtó és bérgyilkos feladata, hogy főnöküknek visszaszerezzenek egy fontos aktatáskát. Jules azonban, miután csodával határos módon túlél egy lövöldözést úgy dönt, visszavonul a a gengszterélettől. Eközben társára hárul a feladat, hogy vigye el szórakozni a maffiafőnök feleségét, Mia Wallace-t. A történetben feltűnik továbbá egy bokszoló, aki Marsellus Wallace átvágását tervezi, és két piti rabló, akik épp azt a helyet nézték ki, ahol Jules és Vincent is reggelizik. Az egymással párhuzamos történetek végül a történet egy-egy pontján összefutnak, mely során üldözőből üldözött, rablóból megmentő válik.

Ponyvaregény (1994)

18. Hullámtörés (Breaking the Waves, 1996)

Bess egy mélyen vallásos, zárt közösségből származik. Övéi megvetéssel tekintenek rá, amikor hozzámegy szerelméhez, egy olajfúró torony munkásához. Jan egy balesetben megsérül és ágyhoz kötötté válik. Felesége pedig minden kívánságát teljesíti, hogy segítse gyógyulását. Jannak pedig vannak különös kérései…

Hullámtörés (Breaking the Waves, 1996)

17. Ragyogás (The Shining, 1980)

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az írói válsággal küzdő Jack a magánytól és a világtól való elzártságtól azt reméli, hogy ihletet kap, ám egészen más jellegű problémákkal kell szembetalálnia magát. Fiának frucs látomásai lesznek, ő pedig szép lassan nem tud különbséget tenni valóság és vízió között. Kétségbeesett felesége (Shelley Duvall) egy darabig csak tehetetlenül szemléli az eseményeket, ameddig rá nem döbben, hogy itt már nem csak az ép elméjük megőrzése a tét.

Ragyogás (1980)

16. A rakparton (On the Waterfront, 1954)

Terry Malloy (Marlon Brando) egykor pénzért szállt a ringbe, manapság pedig dokkmunkásként tengeti életét, miközben a nagy visszatérésről álmodozik. Főnöke Johnny Friendly (Lee J. Cobb) egy minden hájjal megkent korrupt figura. Egy alkalommal Terry véletlenül a szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, amit Johnny emberei követnek el. Később, amikor találkozik az áldozat húgával, felelősnek érzi magát az ügyben, de nem mer nyíltan fellépni munkáltatója ellen.

A rakparton (On the Waterfront, 1954)

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·