FILMEZZUNK.HU

8 magával ragadó film a színesbőrűek küzdelmeiről

65125

Feketék-fehéren: 8 magával ragadó film a színesbőrűek küzdelmeiről

Rabszolgatartás, rasszizmus, szegregáció. Csupa negatív tartalmú fogalom. Vannak filmek, melyeket bizony érdemes komolyan venni, hiszen ezekkel a kifejezésekkel foglalkoznak. Némelyik megdöbbentően, némelyik felemelően, némelyik bizonyos fokig még szórakoztatóan is. Jöjjön hát nyolc kiváló film a feketéket ért megkülönböztetések elleni küzdelemről.

1) A segítség /The Help, 2011/

A cím arra a tevékenységre utal, melyet Skeeter (Emma Stone) egy személyben képvisel, eleinte titokban. A fiatal, ambiciózus lány ugyanis a hatvanas években oly sok államban jellemző szegregáció ellen küzd az írás hatalmával. Ő azonban nem csupán egy elkényeztetett fehér nő szemszögéből ragadja meg a színesbőrű szolgálók mindennapjait, hanem az a merész ötlete támad, hogy bevonja barátnői bejárónőit a saját történetük elmesélésére és papírra vetésére. Eleinte csak Aibileen (Viola Davis) és Minny (Octavia L. Spencer) hajlandó a veszélyes találkozókra, de váratlan fordulatokra ebben a filmben is számíthatunk.

A segítség /The Help, 2011/

2) A szeretet ereje /The Courage to Love, 2000/

Bár valamelyest háttérbe kényszerült, A szeretet ereje Kari Skoglan rendkívül értékes alkotása. A 19. századi New Orleans különleges szokásai közé tartozott az a bál, mely során fehér férfiak csinos fekete hölgyeknek udvaroltak, akiket aztán feleségül is vettek. Henriette (Vanessa Williams) is olyan családba született, melyben ezt a tradíciót követve házasodtak szülei- mint kiderül, sikertelenül. Henriette tehetséges tanítónő, mélyen vallásos, igazságérzete és bátorsága figyelemreméltó. Amikor azonban Dr. Gerard Gaultier (Gil Bellows), a francia orvos beleszeret, Henriette kénytelen meghozni élete talán legfontosabb döntését.

A szeretet ereje /The Courage to Love, 2000/

3) 12 év rabszolgaság /12 Years a Slave, 2013/

Solomon Northup, egy szabad amerikai férfi, aki történetesen a 19. század derekán él New Yorkban. Solomon feketebőrű, így a rabszolga-kereskedők nem hiszik el, hogy nem szökött rabszolga. Eladják, rendkívül rossz „ajánlólevéllel”. Élete valóságos pokollá válik. Megtapasztalja, milyen nyomorban és megalázott helyzetben élnek honfitársai, akiknek az egyetlen megbocsáthatatlan bűne a bőrszíne. Vajon képes egy jól nevelt, a szabadság ízét már megtapasztalt férfi újra visszatérni a családjához mint szabad ember?

Benedict Cumberbatch 12 év rabszolgaság

4) A számolás joga /Hidden Figures, 2016/

Ismét az 1960-as években vagyunk, csak ezúttal Virginiában. Három fekete nő küzdelmeit láthatjuk a rasszizmus ellen. Dorothy (Octavia L. Spencer), Mary (Janelle Monáe) és Katherine (Taraji P. Henson) zseniális matematikusnők, akik a NASA-nál segédkeznek az amerikai űrprogramban. Feletteseik és munkatársaik megalázzák, lenézik az okos hölgyeket, akik azonban precíz munkájukkal és kitartásukkal űrhajósok életét mentették meg

A számolás joga (Hidden Figures, 2017)

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · ·