FILMEZZUNK.HU
Alfred Hitchcock legjobb filmjei

A 10 legjobb Alfred Hitchcock által rendezett film

22103

Alfred Hitchcock legjobb filmjei

Alfred Hitchcock filmrendező. Képi megjelenítéseivel mindig meghökkentő hatást ért el. Pályafutása egyedülálló, szerepe a filmezés történetében kiemelkedő fontosságú. Olyan klasszikusok rendezése fűződik a nevéhez mint a Madarak, Psycho, Hátsó ablak vagy a Fogjunk tolvajt. A direktor a 19. század legvégén, 1899-ben született, napra pontosan 123 évvel ezelőtt. A 10 legjobb alkotásával emlékezünk rá.

A toplista saját véleményen alapszik! Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc darabodat tőle, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

10. Londoni randevú (The Lady Vanishes, 1938)

Egy balkáni utazás során egy angol pár, Iris és Gilbert vonaton szerzett ismerősének, a kissé öreg Miss Troynak hirtelen nyoma vész. Végül a vonat egy fülkéjében találják meg a hóbortos nőszemélyt, egyébként a Secret Service ügynökét, aki az ellenséges kém, Dr. Hartz fogságába került.

Londoni randevú (The Lady Vanishes, 1938)

Tudtad, hogy…?

… a film forgatása alatt David O. Selznick írt egy levelet Alfred Hitchcock-nak, amelyben felkéri egy a Titanic-katasztrófájáról szóló film rendezésére, amely végül kudarcba fullad?

9. A kötél (Rope, 1948)

Brandon és Philip úgy érzik, bármire képesek, minden balhéból jól tudnak kijönni. Elhatározzák, hogy puszta kíváncsiságból megkísérlik végrehajtani a tökéletes gyilkosságot. Egy kötél segítségével meggyilkolják barátjukat, Davidet, majd testét egy ládába rejtik, amelyet büféasztalnak használnak egy ünnepi vacsorán, ahol David menyasszonya és apja is részt vesz. Eleinte úgy tűnik, senkinek nem tűnik fel semmi, a fiúk egykori filozófiatanára azonban lassan összerakja a képet.

A kötél (Rope, 1948)

Tudtad, hogy…?

… ez Alfred Hitchcock első színes filmje?

8. Forgószél (Notorious, 1946)

A filmtörténet egyik legizgalmasabb szerelmes kémtörténete, Hitchcock egyik legnépszerűbb filmje. A filmben Alicia, a fiatal, amerikai lány édesapját háborús bűnösként elítélik. Az amerikai titkosszolgálat felajánl a hányatott sorsú, szabados életmódot folytató lánynak egy lehetőséget, mellyel segíthet hazájának, egyben jóváteheti apja bűntetteit. A feladatot csak ő végezheti el, mivel apja Braziliában élő náci összeesküvő társai közé kell beépülnie. Alicia vállalja a feladatot. Összekötője egy vonzó titkosszolgálati tiszt lesz. Az események úgy hozzák, hogy feleségül kell mennie az egyik vezető náci összeesküvőhöz. A veszélyes kémfeladat során nemcsak szerelme, boldogsága, de élete is nagy veszélybe kerül.

Forgószél (Notorious, 1946)

Tudtad, hogy…?

… a csókjelenet az erkélyen nagyrészt improvizált, hiszen Alfred Hitchcock csak annyit mondott Cary Grantnek és Ingrid Bergmannak, hogy csak beszélgessen úgy, ahogy a szerelmesek szoktak?

7. Idegenek a vonaton (Strangers on a Train, 1951)

Egy teniszbajnok, Guy a vonaton utazva találkozik a furcsa idegennel, Brunóval, aki különös ajánlatot tesz neki: szívesen végez a férfi feleségével, ha cserébe ő elteszi láb alól az apját. A felháborodott férfi visszautasítja a lehetetlen ajánlatot, igyekszik nem is gondolni az esetre. Hamarosan azonban holtan találják a feleségét, és ő válik az első számú gyanúsítottá. Feltűnik eközben Bruno is, aki követeli, hogy Guy is tegye meg a maga részét.

Idegenek a vonaton (Strangers on a Train, 1951)

Tudtad, hogy…?

… a jelenetet, amiben Alfred Hitchcock is szerepel, a lánya, Patricia Hitchcock rendezte?

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·