FILMEZZUNK.HU
Csuklyások – BlacKkKlansman

A Ku Klux Klan volt vezére nem örül Spike Lee filmjének

1679

A Ku Klux Klan volt vezére nem örül Spike Lee filmjének

Egy fekete nyomozó beépül a Ku Klux Klanba oly módon, hogy telefonon tárgyal a csuklyás fajgyűlölőkkel, a személyes találkozókra pedig kollégáját, a zsidó detektívet küldi maga helyett. Mindez akár egy abszurd vígjáték szinopszisa is lehetne, pedig megtörtént 1978-ban, Colorado Springsben. A sztorit az egykori beépült nyomozó, Ron Stallworth írta meg néhány éve, Spike Lee rendező pedig azonnal lecsapott rá, és filmet készített belőle. A Csuklyások – BlacKkKlansman hatalmas sikerrel debütált az idei cannes-i fesztiválon, amerikai bemutatója óta pedig ódákat zengenek róla a kritikusok.

A történet pikantériája, hogy a Ku Klux Klan egykori vezetője, David Duke, aki a nyomozót beléptette a szervezetbe, ma is él, s aggódik a reputációja miatt. Stallworth alaposan meglepődött, amikor Duke pár hónappal ezelőtt felhívta, s az iránt érdeklődött, hogyan ábrázolják őt a filmben.

Az egykori KKK-főnök látta ugyanis a Csuklyások – BlackKklansman előzetesét, és valamiért az a nyugtalanító benyomása támadt, hogy Spike Lee idiótaként állítja be őt. „Duke bizonyos értelemben tényleg elég idiótának tűnik a filmben – ismerte el nevetve Stallworth egy tévéműsorban. – Spike óhatatlanul hülyének láttatja, hiszen ő volt az, aki hagyta ezt az egész ügyet kibontakozni.”

A 10 legjobb Alfred Hitchcock által rendezett film

(UIP hírek)


Article Tags: · · · · ·