FILMEZZUNK.HU
25 alapfilm, amit egyszer az életben mindenképpen látnod kell

25 alapfilm, amit egyszer az életben mindenképpen látnod kell

2262

Alapfilmek, amit tényleg vétek lenne kihagyni

Mit is jelent az, hogy alapfilm? Valószínűleg ahány féle ember van, annyi féle alapfilm létezik. Mindenkinek más és más produkció az, amit először ajánlana barátjának, párjának vagy éppen családjának. Mi most azokat a filmeket próbáltuk egy kalap alá venni, amiket legalább egyszer az életben, de mindenképpen látni kell. Természetesen ezek a mi ajánlásaink, így lehet ki marad egy-egy alkotás, ami másnál biztos, hogy nem hiányozna.

1. A remény rabjai (1994, The Shawshank Redemption)

A legtöbb filmes lista aranyérmese, ám egyben az Oscar-díjak történetének legnagyobb vesztese is. Annak ellenére, hogy a kritikusok oda meg vissza voltak, illetve vannak a produkcióért, az 1995-ös gálán a hét Oscar jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani.

A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994)

Az 1940-es évek végén Andy Dufresne (Tim Robbins) bankárt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik kettős gyilkosságért. A férfi ugyan ártatlan, ám az ítélet értelmében be kell vonulnia a Shawshank bötrön rabjai közé. Ezzel gyökeresen megváltozik Andy élete, lassan válik az elítéltek körében megbecsültté, a fegyőrök adótanácsadóvá és a börtön vezéregyéniségévé.

2. Forrest Gump (1994)

“Csak az a hülye, aki hülyeséget csinál”, állítja a film főhőse, Forrest (Tom Hanks), amikor egy idegennel a buszmegállóban az intelligenciaszintjéről beszél. Annak ellenére, hogy az IQ-ja alacsonyabb az átlagosnál, Forrest varázslatos életet él: egyetemen tanul, harcol a vietnami háborúban, megfordul az amerikai elnöknél, megfejti a Watergate-ügyet, oda-vissza átfutja az Államokat, míg végül befektető lesz az Apple-nél. A sors olyan olyan jelentős személyiségekkel hozza össze, mint Elvis Presley, J.F. Kennedy vagy Richard Nixon. Vajon a jámbor, butuska fiú békére lelhet fiatalkori szerelme, Jenny (Robin Wright) karjaiban?

Forrest Gump (1994)

3. Vuk (1981)

Természetesen az egyik, ha nem a legismertebb magyar mese sem maradhat ki Top25-ös alapfilm listánkból. Bár a Macskafogóval vetekedhet a legjobb magyar rajzfilm díjáért, nekünk a kis Vuk története jobban a szívünkhöz nőtt.

Vuk (1981)

A rókacsaládban “gyermekáldás” van. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Befogadja barlangjába és vadászni tanítja. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik. Okosságát bizonyítja akkor is, amikor a rókalányt kiszabadítja a vadász fogságából. Egy hajtóvadászat során Karak feláldozza életét a fiatalok megmentéséért. Vuk és Iny családot alapítanak, majd sok borsot törtek a vadász és kutyái orra alá.

4. Keresztapa (1972, The Godfather)

Férfiaknak kötelező darab, de hölgyeknek is nagyon ajánlott! A valaha volt legjobb gengszter film, töménytelen díjjal és megannyi zseniális alakítással. Az első részt mindenképpen pótold, ha még nem láttad, de a további két felvonást is érdemes megnézni.

Keresztapa (The Godfather, 1972)

Don Vito Corleone (Marlon Brando), az Olaszországból az USA-ba bevándorolt családi klán feje “üzletemberként” kapcsolatban áll az amerikai alvilág legkülönbözőbb köreivel. Erkölcsi fenntartásait csupán egy dologgal kapcsolatban őrizte meg: megtagadja, hogy kapcsolatait az egyre jövedelmezőbb kábítószerüzlet kiépítésére és fedezésére használja fel. Ezzel heves bandaháborút robbant ki, amelyben vérbosszú vérbosszút követ, és az egymással versengő családok kölcsönösen megtizedelik egymást. Halála előtt a nagy tekintélyű, öreg “keresztapának” még sikerül fegyverszünetet kötnie, de fia, Michael (Al Pacino) vezetésével tovább folyik a viszálykodás.

5. Vissza a jövőbe (1985, Back To The Future)

Ki ne ismerné Marty McFly és Dr. Emmett Brown időutazós kalandját?! Ha a válaszra felemelted a kezedet, azonnal pótold! Ha tetszett – biztos, hogy tetszeni fog – jöhet még két további epizód is, ugyanolyan magas színvonalon.

Vissza a jövőbe (Back To The Future, 1985)

Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) feltalálónak végre sikerült az időgépet megszerkesztenie. Ezen a masinán utazik vissza a középiskolás Marty McFly (Michael J. Fox) 1985-ből 1955-be. Találkozik két tizenévessel, Lorraine Baines-szel és George McFlyjal (Crispin Glover), akik az utóbb az ő szülei lesznek. Lorraine (Lea Thompson) azonban inkább érdeklődik Marty, mint a naiv George iránt! Marty mindent megtesz, hogy leendő szüleit összeboronálja. Másik gondja: hogyan juthat vissza a jelenbe?

Oldalak: 1 2 3 4 5


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·