FILMEZZUNK.HU
A legjobb filmek a 80-as évekből

10 film a 80-as évekből, amikért máig odáig vagyunk

49098

A legjobb filmek a 80-as évekből

Nem is olyan régen beköszöntött az ősz, hamarosan itt a tél, ami miatt készülhetünk a hosszú estékre. Ilyenkor a legjobb bevackolni magunkat és megnézni pár jó filmet, akár másodszorra is. Összegyűjtöttünk néhány olyan alkotást a nyolcvanas évekből, amiért a mai napig odavagyunk és még mindig szívesen nézzük őket. Nektek melyik a kedvencetek?

10. Családi vakáció (National Lampoon’s Vacation, 1983)

Clark Griswold elhatározza, hogy kerül amibe kerül, elviszi feleségét és két gyermekét Chicagóból Kaliforniába, hogy kikapcsolódjanak egy mesésen szórakoztató vidámparkban. A kirándulás nem egészen úgy sikerül, ahogyan elképzelték, ráadásul csatlakozik hozzájuk egy idős rokon, Edna néni és egy harapós kutya. A melléfogások ellenére sok vidám kalandban van részük.

Európai vakáció (European Vacation, 1985)

Tudtad, hogy…?

… mivel Anthony Michael Hall megnőtt a forgatás során, a készítők megvariálták a gyerekek életkorát a filmben? Így történt, hogy Rusty lett az idősebb, pedig a valóságban Dana Barron két évvel idősebb, mint Anthony Michael Hall.

9. Rambo – Első vér (First Blood, 1982)

Rambo, a vietnami veterán egy amerikai kisvárosba érkezik, ahol rögtön feltűnést kelt furcsa öltözékével. A helyi túlbuzgó serif megelőzné a bajt, és kitessékeli a férfit a városból, Rambót azonban nem olyan fából faragták, hogy ok nélkül hagyja magát elüldözni. Visszafordul, ám ekkor lecsukják és a fogdába zárják. A férfi jól tudja, mit jelent fogságba esni, rátámad fogvatartóira, és a rendőrség felé veszi az irányt.

Rambo (First Blood, 1982)

Tudtad, hogy…?

… Sylvester Stallone először igent mondott a főszerepre, ám később meggondolta magát és visszalépett? Ezután a rendezőpáros azzal tudta megnyerni, hogy megengedték neki azt, hogy átírhatja a forgatókönyvet, s saját magára szabhatja Rambo karakterét.

8. Tűzszekerek (Chariots of Fire, 1981)

A két megszállott futó, Harold (Ben Cross) és Eric (Ian Charleson) vérre menő küzdelmet vívnak egymással a győzelemért. Eric, az elszánt skót misszionárius Isten dicsőségéért fut, míg Harold a győzelmeivel akarja bebizonyítani jogos helyét a társadalomban. Ők ketten képviselik Angliát az 1924-es párizsi olimpián, s miután a futás mindkettőjük számára az életet jelenti, így küzdelmeik során hihetetlen indulatok és ellentétek feszülnek közöttük.

Tűzszekerek (Chariots of Fire, 1981)

Tudtad, hogy…?

… Sean Connerynek felajánlottak egy cameoszerepet, de nem vállalta el?

7. A Birodalom visszavág (Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back, 1980)

Az egyik utolsó felkelő támaszpont hófödte lankáit birodalmi lépegetők lepik el. Leiának, Han Solónak, és Chewbaccának menekülőre kell fognia, a nagy sietségben azonban kénytelenek elfogadni Lando Calrissian segítségét, de csapdába esnek. Miközben őket elfogják, Luke a Dagobah rendszerben az utolsó Jedi mestert, Yodát keresi.

A Birodalom visszavág (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, 1980)

Tudtad, hogy…?

… Harrison Ford nem volt biztos, hogy a trilógia harmadik részére is vissza fog térni? Amikor Han Solot lefagyasztják, Leia szerelmet vall neki. Az eredeti szövegkönyv szerint Han Solo válasza a következő lett volna: „ezt jegyezd meg, mert vissztérek“. Ám a filmben csak egy „tudom“ hangzik el.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·