FILMEZZUNK.HU
10 Matt Damon film, amit mindenképpen látnod kell

10 Matt Damon film, amit mindenképpen látnod kell

30742

Matt Damon legjobb filmjei

Matt Damon a Good Will Hunting című film forgatókönyvéért, melyet Ben Affleckkel közösen írt, Oscar-díjat nyert, továbbá jelölték a legjobb színész kategóriában is. Az 1997-es siker óta folyamatosan nő a népszerűsége, számtalan A-listás színész oldalán tűnt fel élvonalbeli produkciókban, s ma Hollywood első számú színészei között tartják számon. A színész a napokban ünnepli születésének az 53. évfordulóját, melynek alkalmából egy kalap alá gyűjtöttük alábbi cikkünkben az általunk 10 legjobban kedvelt alkotását.

10. Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

Miután átélték az 1944 június 6-ai normandiai partraszállás borzalmait, Miller százados (Tom Hanks) és maroknyi csapata azt a rendkívül veszélyes feladatot kapja, hogy hatoljon be az ellenséges területre, és hozza vissza James Ryan (Matt Damon) közlegényt, akinek testvérei szinte ugyanabban az időben estek el a második világháború különböző frontjain. Ryan közlegény abban a szerencsében részesül, hogy a szerencsétlenségtől sújtott család utolsó fiaként hazatérhet a családjához. Ehhez azonban először Millernek és emberinek életük kockáztatásával meg kell őt találnia.

Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

Tudtad, hogy…?

… a film minden szereplője kemény katonai kiképzésen ment keresztül, kivéve Matt Damon-t, akire a többiek emiatt nehezteltek, és ezt át tudták adni a játékukban is?

9. A tehetséges Mr. Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999)

Tom Ripley (Matt Damon), a tehetséges, feltörekvő fiatalember az ötvenes évek vége felé azt a megbízást kapja egy New York-i hajómágnástól, hogy keresse meg és hozza vissza Olaszországba szökött fiát, Dickie-t (Jude Law), aki bohém életvitelével elpazarolja a családi vagyont. Tomnak nagy tehetsége van ahhoz, hogy megnyerje mások bizalmát, így könnyen összebarátkozik Dickie-vel. Hamarosan azonban nagyobb zsákmányra vet szemet.

Tudtad, hogy…?

… Matt Damon a filmben nyújtott alakításáért jelölve volt az MTV Movie Award legjobb negatív hős díjára?

8. Pókerarcok (Rounders, 1998)

Mike McDermott (Matt Damon) egy igazi profi zsugás. Évekig a lapokból élt meg, a stratégiája egyszerű: nem szabad kapzsinak lenni, várni kell a biztos lapra, és tudni kell bedobni a gyenge lapokat. Mike mégis úgy döntött, hogy kiszáll, és abbahagyja a játékot. Helyette a biztosabb jövő reményében inkább beiratkozott az egyetem jogi karára. A körülmények azonban nem engedik, hogy kiszálljon. Féreg (Edward Norton) csak nemrég szabadult a börtönből, de máris pácban van. A férfi hatalmas adósságot szedett össze, és csak Mike-ra számíthat.

Tudtad, hogy…?

… Howard Stern egyik interjújában elhangzottak szerint a film története Norm MacDonald életén alapul?

7. Invictus – A legyőzhetetlen (Invictus, 2009)

A Dél-afrikai Köztársaságban 1994-ben véget ér az apartheid, és 1995-ben megválasztják az ország első fekete bőrű elnökét, a 27 évig börtönben raboskodó Nelson Mandelát (Morgan Freeman). Az elnök érzi, ahhoz, hogy országa a fejlődés és a boldogság útjára léphessen, összefogásra és testvériességre van szükség. Úgy dönt, a korábbi kirekesztő rendszer egyik szimbólumából, a Dél-afrikai Gazellák rögbicsapatából jelképet kreál, amely összefoghatja nemzetét. Arra kéri a csapat kapitányát, Francois Pienaart (Matt Damon), hogy nyerjék meg a világbajnokságot.

Invictus - A legyőzhetetlen (Invictus, 2009)

Tudtad, hogy…?

… Matt Damon aggódott, mert fizikuma nagyon eltér a valódi Francois Pienaarétől, de kamerabeállítások segítségével megoldották, hogy ugyanolyan magasnak látsszon?

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · ·