FILMEZZUNK.HU
Vasember - Avagy ki Robert Downey Jr.

Vasember – Avagy ki Robert Downey Jr.

19276

Robert Downey Jr. életútja a kezdetektől

Robert Downey Jr. – 45 éve foglalkozik színészettel, megjárta a poklot de befutott és mára egy sikeres és ismert színész.

Robert John Downey Jr. 1965. április 4-én született Manhattan-ben, New York-ban a család legfiatalabb tagjaként. Van egy nővére Allyson. Édesapja Robert Downey, Sr. színész, író, operatőr, producer és filmrendező. Édesanyja Elsie Ford színésznő. Első szerepét apja Pound című filmjében kapta, mindössze öt évesen egy kutyát alakított. Húszévesen csatlakozott a híres Saturday Night Live stábjához egy szezon erejéig. Ezután Hollywoodba költözött. 1987-ben megkapta első főszerepét James Toback rendező The Pick-up Artist című filmjében. Ugyanebben az évben eljátszotta a drogfüggő Julian Wellst a Fagypont alatt című filmben.

Vasember - Avagy ki Robert Downey Jr.

1992-ben Charles Chaplin legendás alakját kelthette életre Richard Attenborough Chaplin című filmjében. A film kedvéért tanult meg hegedülni, bal kézzel teniszezni és egy személyi edző segített elsajátítani Chaplin jellegzetes testtartását. Kivételes alakításáért Oscar-díjra jelölték, de nem nyert. 1996-tól egészen 2001-ig karrierjében változások történtek. Egyre többször tartóztatták le kábítószer birtoklásért és használatért. Ekkor Sarah Jessica Parkerrel élt együtt, akivel egy film forgatásán ismerkedett össze, de a kapcsolat szétszakadt a drog miatt. Számos alkalommal ítélték rehabilitációra, de mindig visszaesett. 1996 áprilisában letartóztatták heroin és kokainfogyasztásért, illetve gyorshajtásért. Három év próbaidőt kapott és kötelezően részt kellett vennie az előírt drogteszteken.

„Olyan, mintha egy csőre töltött pisztoly lenne a szádban és szeretnéd a fém ízét.”

1997-ben elmulasztott egy bírósági kábítószer-vizsgálatot ezért négy hónapot kellett leülnie a Los Angeles-i megyei börtönben. 1999-ben ismét egy elmulasztott drogteszt miatt tartóztatták le. Annak ellenére, hogy az ügyvédje az ismert John Stewart Holden volt, Robertet három év börtönbüntetésre ítélték. Ezek után sikerült valamelyest kijönnie a függőség alól, de 2001-ben újra elkapták droghasználat miatt.

Vasember - Avagy ki Robert Downey Jr.

„Az emberek soha nem változnak meg fenyegetés vagy kényszer hatására. Akkor változnak, ha találnak valami számukra becses dolgot, ami olyan értékes nekik, hogy elkezdjenek miatta másképp élni.”

Robert Downey Jr. könyörgött, hogy a börtön helyett inkább kábítószer-rehabilitációra küldjék. Öt év sorozatos szerhasználat, letartóztatások, rehabilitációk és visszaesések után készen állt arra, hogy visszatérjen. Elkezdtek jönni a kisebb sikerek, kiadott egy saját Jazz lemezt 2004-ben és sikerült magát összeszednie. 2005-ben megismerkedett Susan Levin producerrel akit elvett feleségül és azóta született 2 gyermekük. 2008-ban aztán eljött az áttörés, mikor magára öltötte a Vasember jelmezét ezzel egy csapásra ismerté vált. A Vasember után főszerepet kapott Ben Stiller 2008-as filmjében, a Trópusi Viharban. 2009-ben Guy Ritchie filmjében a Sherlock Holmes-ban alakította a címszereplőt Jude Law mellett. A film 2009-ben a 8. legnagyobb bevételt hozó film lett. A szerepnek köszönhetően a 2010-es Golden Globe Awards-on a legjobb színész – zenés film és vígjáték kategória díját is magáénak tudhatta.

Vasember - Avagy ki Robert Downey Jr.

„Nem sok mindent tudok a színészetről. Egyszerűen csak hihetetlenül tehetségesen kamuzok.”

Miután a 2008-as Iron Man film hatalmas siker lett Jon Favreau és Robert Downey Jr. megállapodott abban, hogy még két Iron Man valamint egy szuperhősökből álló film a The Avengers készül. Azóta is a Marvel filmekben tűnt fel és már készül a Sherlock Holmes harmadik része is, de már nem tervezi, hogy kisebb filmekben játsszon, ahogy mondani szokás, a csúcson kell abbahagyni. Ő megjárta a legmélyebb hullámvölgyeket is, hogy aztán itt lehessen és egy sikeres színésznek mondhassa magát.

Robert Downey Jr. 10 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

Forrás: hirrekesz.blog.hu

//Spark//

Mentés


Article Tags: · · · · · · ·