FILMEZZUNK.HU
Woody Allen legjobb filmjei

12 Woody Allen film, amit vétek lenne kihagyni

28838

Woody Allen legjobb filmjei

Ha valakiről, hát Woody Allen-ről el lehet mondani, hogy egy élő legenda. A zsidó származású Woody Allen 20 Oscar-, és 11 Golden Globe-jelöléssel büszkélkedhet. Utóbbit kétszer, ám előbbit négyszer is sikerült megnyernie, ezeken kívül 7-szeres BAFTA-díjasnak is mondhatja magát. Allen több lábon áll, ugyanis egymaga forgatókönyvíró, filmrendező, filmproducer, színész, komikus és jazz zenész. Saját együttese is van, a Ragtime Rascals. 16 évesen elkezdett írni szövegeket előadóművészeknek, és ekkor használta először a Woody Allen nevet. Woody a napokban ünnepli születésének a 88. évfordulóját, melynek alkalmából íme egy Top12-es lista e legjobb rendezéseiből.

12. Zelig (1983)

Leonard Zelig (Woody Allen) úgy próbál menekülni a konfliktusok elől, hogy teljesen idomul környezetéhez, az emberek elvárásaihoz. A kaméleon embernek barátnője is lesz – az őt tanulmányozó pszichológusnő személyében, aki igyekszik segíteni az egyéniség nélküli Zelig felépülésében, melyet egy ország kísér figyelemmel.

Zelig (1983)

11. Rejtélyes manhattani haláleset (Manhattan Murder Mystery, 1993)

A szomszédasszonynak kell furcsa körülmények között eltűnnie, hogy Larry (Woody Allen) és Carol (Diane Keaton) lapos házassága feléledjen. Carol a szomszédot gyanúsítja, de Larry eleinte félvállról kezeli felesége detektívszenvedélyét, aki Manhattan-szerte vizslat a családi baráttal. Közben Larry flörtöléssel múlatja az időt, ám partnere is belegabalyodik a “bűnügyi” történetbe.

Rejtélyes manhattani haláleset (Manhattan Murder Mystery, 1993)

10. Fogd a pénzt, és fuss! (Take the Money and Run, 1969)

“Csak semmi cicó, nálam van a stukker!” – teszi le névjegyét elfuserált bankrablása nyitányaként a törékeny, félszeg baltimore-i srác, Virgil Starkwell (Woody Allen), aki 25 éves korára azzal teszi magát hírhedtté, hogy öt álnév alatt tartja nyilván a rendőrség. Tanulmányai helyett kényszerűségből adta bűnözésre a fejét, hogy magát és kis családját is eltarthassa, hamar bebizonyosodik azonban a bűnelkövetésre való tökéletes alkalmatlansága, így a kétbalkezes bankrabló gyakorta börtönbe, s még gyakrabban – főleg a nézők számára! – humoros helyzetekbe kerül…

Fogd a pénzt, és fuss! (Take the Money and Run, 1969)

9. Szerelem és halál (Love and Death, 1975)

Napóleon csapatai Moszkva alatt állnak, ám ekkor a leggyámoltalanabb orosz ifjú, a nyápic és nyúlszívű Borisz Grusenko hősiesen a császár életére tör. Woody Allen fergeteges komédiájában ezúttal Tolsztoj és Dosztojevszkij életművéről szedi le a keresztvizet, miközben bődületes bölcsességekkel leszünk gazdagabbak, úgymint életről és halálról, szerelemről és háborúról, no és a mélységesen mély orosz lélekről.

Szerelem és halál (Love and Death, 1975)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · ·