FILMEZZUNK.HU
Kirk Douglas legjobb filmjei

5 Kirk Douglas film, amit mindenképpen látnod kell

6357

Kirk Douglas legjobb filmjei

Kirk Douglas Oscar-, és Golden Globe-díjas fehérorosz származású amerikai színész és producer a mai napon ünnepli születésének a 102. évfordulóját. Douglas fehérorosz zsidó családból származik. Fia a szintén Oscar-díjas, illetve háromszoros Golden Globe-díjas Michael Douglas. A több, mint egy évszázadot leélt színész pályafutásából összegyűjtöttünk 5 darabot, amiket mindenképpen látnotok kell. A lista természetesen saját véleményen alapszik.

5. Az utolsó cowboy (1962)

Jack Burns (Kirk Douglas),a régmúlt idok cowboyainak magányos életét éli. Egyszerűen nem hajlandó elfogadni, hogy azoknak az időknek már vége és képtelen beilleszkedni a modern kori társadalomba. Lóval közlekedik, személyigazolványt és jogosítványt nem hord magánál és ellenáll minden változásnak, amivel csak találkozik. Amikor illegális bevándorlók megsegítése miatt, legjobb barátja, Bondi, börtönbe kerül, Burns szándékosan kiprovokálja a letartóztatását. Elhatározza, hogy ha törik, ha szakad kiszabadítja. A rácsok mögött azonban kiderül, hogy öreg cimborája nem képes szökevényként leélni hátralévő életét, ezért inkább a börtönt választja. Jack úgy dönt, hogy egyedül szökik meg. Élethalál harc kezdődik, aminek a kimenetele eldönti az utolsó igaz, vad, nyugati cowboy sorsát.

Az utolsó cowboy (1962)

4. A dicsőség ösvényei (1957)

A németek Párizs felé közelítenek, már csak 28 km-re vannak, amikor a front megmerevedett. A francia és a német sereg bonyolult lövészárok járatokat alakított ki. A közkatonák ebben a hangyavárban küszködnek az apró győzelmekért. Mireau tábornok lehetetlen feladatot kap a feletteseitől: be kell venniük a német árkokat. Dax ezredes nem ért egyet a paranccsal, de végül lefogadja. A rohamozó franciák azonban hamar visszavonulót fújnak, mert túl nagyok a veszteségek. Broulard tábornok azt a parancsot adja, hogy lőjenek a visszavonuló katonákra, ám a tüzérparancsnok ezt megtagadja. A vezérkari tábornokok felelősségre vonják a visszavonuló ezredet, s elrettentő példaként több száz közkatona kivégzését rendelik el. Dax ezredes kiáll a közkatonákért, azt kéri, hogy egyedül őt vonják felelősségre.

A dicsőség ösvényei (Paths of Glory, 1957)

3. A nagy karnevál (1951)

Charles Tatum, a lecsúszott újságíró ismét a csúcsra tör, amikor tudomást szerez egy férfiról, aki egy bányában rekedt. Manipulálva a körülményeket megtesz mindent azért, hogy a szerencsétlenül járt férfi minél tovább a mélyben maradjon, s ő napokig tudósíthasson az eseményekről. A férfi állapota azonban romlani kezd…

A nagy karnevál (1951)

2. Spartacus (1960)

Spartacus (Kirk Douglas), a trák gladiátor egy napon megelégeli a szolgasorsot, és úgy dönt, nem csak saját maga, hanem minden társa számára kiharcolja a szabadságot. Felkelést indít, hadsereget szervez, Itália-szerte csatlakoznak hozzá a rabszolgák, akik megelégelték sorsukat. Spartacus és hadserege készen áll arra, hogy megütközzön Róma legvitézebb hadseregével is.

Spartacus (1960)

1. A nap szerelmese (1956)

Egy nagy művész, a szörnyű kínokat megélt holland festő Vincent Van Gogh életét beszéli el ez a felkavaró kép világú, érdekfeszítő és érzelmeket ébresztő filmklasszikus, mindvégig hűségesen a valóság tényeihez. Hogyan lett a holland lelkészdinasztia sarjából ellenállhatatlan belső parancs sugallatára olyan ember, akit semmi más nem érdekel, csak hogy fessen? Van Gogh mindössze harminchét esztendőt élt, s ebből tíz évig alkotott. Nyomorgott, magányos és beteg volt. Ma képei nemcsak a leghíresebb múzeumok féltve őrzött darabjai, hanem a világ műkincs piacának dollármilliókért gazdát cserélő verhetetlen sztárjai is. A film alapjául Irving Stone életrajzi regénye szolgált, amelyet a festő és testvére, Theo közötti levelezés ihletett.

A nap szerelmese (Lust for Life, 1956)

+1 A pénz boldogít (1994)

A kedves család szeretettel veszi körül Joe bácsit. Lesik minden kívánságát és várják, hogy a szeretett Joe bácsi minél hamarabb “elhalálozzon”… De az öreg jól érzi magát. Sőt nagyon jól! Épp most szerzett magának egy fiatal barátnőt, s még az is elképzelhető, hogy a vagyonát is a lányra hagyja. Azonban ezt már nem engedheti meg egy szerető család, Molly-t el kell távolítani az öreg Joe bácsi közeléből!

A pénz boldogít (Greedy, 1994)

A 10 legismertebb zsidó filmsztár, aki büszke a származására

(Történetek forrása)

//spencer//


Article Tags: · · · · · · ·