FILMEZZUNK.HU
10 film, ami megrázta a világot

10 film, ami megrázta a világot

14879

10 film, ami megrázta a világot

Jó film rengeteg van. De olyan már kevesebb, amely meghatározza egy generáció gondolkodását, vagy évtizedekig befolyásolja a filmgyártást. Olyan nagy hatású filmeket gyűjtöttünk egy csokorba, melyek forradalmasították a filmipart, elsöprő erővel hatottak a közönségre, és mindmáig izgalmasak.

1) Aranypolgár (1941)

A film egy gúnyrajz az Aranypolgárról, William Randolph Heartsról, aki Charles Foster Kane szerepében elevenedik meg, és aki a huszadik század első felének legbefolyásosabb médiamágnása volt. Egy újságíró segítségével nézhetjük végig, ahogyan a semmiből jött Kane ügyes taktikusként és rettenthetetlen üzletemberként tör egyre feljebb, míg a hatalom megbolondítja, és végül magányosan hal meg villájában.

Aranypolgár /Citizen Kane, 1941/

Tudtad, hogy…?

… Orson Welles, a film rendezője, írója, és főszereplője, mindössze 26 éves volt, mikor elkészült a film? Később így emlékezett vissza a pályafutására: “A csúcson kezdtem, azután leküzdöttem magam.”

2) Psycho (1960)

Marion Crane, a titkárnő ellop 40 ezer dollárt főnökétől, majd új autót vesz, és egy motelben húzza meg magát. Együtt vacsoráznak a szelíd, de furcsa tulajjal, Norman Bates-szel. A titkárnő visszavonul szobájába, de zuhanyzás közben gyilkosság áldozata lesz: egy öreg nőnek tűnő gyilkos halálra késeli. A főnök eközben megbíz egy magánnyomozót, hogy találja meg a lányt és a pénzt. A lány húga, Lila, és Marion barátja szintén keresni kezdik. Sikerül vajon felfedniük a skizofrén gyilkos kilétét, aki halott édesanyja ruháiban csap le áldozataira?

Psycho (1960)

Tudtad, hogy…?

…az eredetileg 1959-ben megjelent Robert Bloch könyvre Hitchcock villámgyorsan lecsapott és már a következő évben el is készült a kultuszfilmmé vált alkotás?

3) Egy maréknyi dollárért (1964)

Az amerikai határ közelében fekvő mexikói városkába, San Miguelbe egy fegyveres marcona érkezik. Az idegen, a titokzatos Joe (Clint Eastwood) hamar barátságot köt a helyi ivó tulajdonosával, Silcanitóval (José Calvo). Joe hamar rájön, hogy a kisvárost két gengszter tartja sakkban, John Baxter (Wolfgang Lukschy), és a kegyetlen Ramón Rojo (Gian Maria Volonté). Joe egy fegyveres összetűzésben megöl négy embert Ramón bandájából, aminek következtében Ramón bátyja, Esteban Rojo (Sieghardt Rupp) beveszi Joe-t a bandájába. Joe azonban sokkal ravaszabb, mint azt bárki sejtené: azon mesterkedik, hogyan tudná a két bandát kijátszani egymás ellen.

Egy maréknyi dollárért (Per un Pugno di Dollari, 1964)

Tudtad, hogy…?

… a film magyarországi bemutatójára 22 évet kellett várni? 1986 májusában mutatták be a hazai mozik.

4) A keresztapa (1972)

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándotló olasz család feje higgadt és keménykezű üzletemberként irányítja a rokoni szálakból szőtt maffiagépezet piszkos ügyleteit. Csak egy dologgal kapcsolatban marad tartózkodó: nem akar beszállni a drogbizniszbe. Az alvilág viszont nem csak a Corleone-családból áll: az ellentétes érdekek azonban nem csak Don Vitóra, hanem a család összes tagjára halálos veszélyt jelentenek. Vajon át tudja venni a családfő helyét fiatal és tapasztalatlan fia, Michael?

Marlon Brando

Tudtad, hogy…?

… az IMDb-n 9,2-es osztályzatával a legjobb filmként tartják számon a Remény rabjaival holtversenyben?

5) Csillagok háborúja – Egy új remény (1977)

Egy messzi-messzi galaxisban egy hercegnő (Carrie Fisher), aki titokban a lázadók egyik fontos alakja, a gonosz és sötét úr, Darth Vader fogságába esik, ám előtte még sikeresen elküldenie egy segélykérő üzenetet két droiddal. Az üzenet eljut a címzetthez, aki egyből tudja, hogy mit kell tennie, és magával viszi Luke-ot (Mark Hamill), hogy kiaszabdítsák a hercegnőt és megdöntsték a Galaxis rémuralmáért felelős Birodalmat. Küldetésüket egy piti tolvaj, han Solo (Harrison Ford) és társa, Chewbacca segíti – egy maroknyi jó a hatalmas rossz ellen.

Csillagok háborúja (Star Wars, 1977)

Tudtad, hogy…?

… a film bemutatója előtt, Lucas megmutatta a filmet néhány más rendezőnek? Sokan, köztük Lucas is úgy gondolták, hogy borzalmas film. Brian de Palma azt mondta, ez minden idők legrosszabb filmje. Egyedül Steven Spielberg hitt a sikerben.

6) Forrest Gump (1994)

“Csak az a hülye, aki hülyeséget csinál”, állítja a film főhőse, Forrest, amikor egy idegennel a buszmegállóban az intelligenciaszintjéről beszél. Annak ellenére, hogy az IQ-ja alacsonyabb az átlagosnál, Forrest varázslatos életet él: egyetetemen tanul, harcol a vietnami háborúban, megfordul az amerikai elnöknél, megfejti a Watergate-ügyet, oda-vissza átfutja az Államokat, míg végül befektető lesz az Apple-nél. A sors olyan olyan jelentős személyiségekkel hozza össze, mint Elvis Presley, J.F. Kennedy vagy Richard Nixon. Vajon a jámbor, butuska fiú békére lelhet fiatalkori szerelme, Jenny karjaiban?

15 dolog, amit nem gondoltál volna a Forrest Gump című filmről

Tudtad, hogy…?

… eredetileg a Georgia állambeli Savannah-ban, a Chippewa téren állt az a pad, amelyen Forrest olyan sokat várakozott?

7) Harcosok klubja (1999)

Jack azt gondolja, hogy teljesen normális és kiegyensúlyozott életet él, hollott utálja a munkáját, terápiás csoportokba jár, és csak Marlával tudja megértetni magát. Élete gyökresen megváltozik, amikor találkozik a normálisnak és kiegyensúlyozottnak egyáltalán nem nevezhető Tylerrel, aki olyan dolgokra döbbenti rá, amiről már rég elfeledkezett. Létrehoznak egy titkos csoportot, ami nemet mond a fogyasztói társadalomra, és egyre ijesztőbb eszközökkel érvényesítik akaratukat, egészen addig, amíg Jackben felmerül a kérdés: ki is irányít kit?

Harcosok klubja (1999)

Tudtad, hogy…?

… abban a jelenetben, amikor Brad Pitt és Edward Norton részegen golf labdákat ütöget, a színészek valóban részegek voltak?

8) Mátrix (1999)

Neo (Keanu Reeves) ismeri a világot, amiben él, legalábbis azt hiszi, amíg meg nem ismerkedik Morpheus-szal (Laurence Fishburne). A titokzatos férfi olyan dolgokat mutat neki, melyek teljesen felborítják addigi életét. Ám az igazságnak nem csak ára, hanem veszélyei is vannak, főleg akkor, ha az új tudás birtokában már nem elégszünk meg azzal, amink van. Morpheus egy új valóságot tár Neo elé, és együtt próbálnak meg véget vetni a Mátrix rémálomszerű világának. Azonban ez nem tetszik mindenkinek.

Mátrix - Forradalmak (The Matrix Revolutions, 2003)

Tudtad, hogy…?

… Keanu Reeves a filmből befolyt jövedelmének felét szétosztotta a sminkesek és a különleges hatásokért felelős szakemberek között?

9) Titanic (1997)

A XX. szazad kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül megérkezzen New Yorkba. A luxushajó a figyelmeztetések ellenére nem tudja elkerülni az ütközést egy jégheggyel, így két nappal az indulás után, fedélzetén több száz utassal elsüllyed.

Kate Winslet - Titanic

Tudtad, hogy…?

… 11 Oscar-díjat nyert a film, de ezek közül egyiket sem kapta színész?

10) Avatar (2009)

Egy lebénult katona a Pandora nevű bolygón kap új küldetést, ahol az emberekhez hasonlító, de nyelvükben és kultúrájukban eltérő Na’vik élnek. A gyönyörű és éritetlen világ viszont halálos veszélyeket tartogat az emberekre, akik egy különleges eljárással – régi agyuk és tudatuk megőrzésével – új testben születhetnek újjá, és Na’viként tapasztalhatják meg az idegen bolygó csodáit. A veterán viszont nem csak felfedezőként érkezett: titkos feladata van, amit minden áron végre kell hajtania, még akkor is, ha az ellenkezik elveivel.

Avatar (2009)

Tudtad, hogy…?

… a film a gyártási költség (237 millió) több mint 10-szeresét hozta vissza bevétel formájában (2 milliárd, 782 millió), ezzel elérve minden idők legmagasabb filmes bevételét?

+1 Saul fia (2015)

Az alkotás az auschwitzi Sonderkommando egy fiktív magyar rabjának történetét meséli el. Saul Ausländer és sorstársai azt a feladatot kapták hogy gyűjtsék össze a gázkamrákba megölt foglyok maradványait, égessék el azokat, majd hamvaikat szórják szét. A krematóriumban élő csoportnak titokban kell tartaniuk a feladatukat, nem tudván, hogy néhány hónap munka után őket is kivégzik. Saul egy nap egy kisfiú holttestére bukkan, és mivel úgy véli, a fiú a saját gyermeke, megkísérli a lehetetlent: találni egy rabbit, aki tisztességes körülmények között eltemethetné őt. Eközben a Sonderkommando a felkelést szervezi, azonban Saul hátat fordít a lázadók vezéreinek. Őt csak egyetlen dolog hajtja: hogy végtisztességet adjon gyermekének.

Saul fia 2016

Tudtad, hogy…?

… a filmet 30 nap alatt forgatták?

Emlékszel még a Bond-filmek szőke szépségére? Sajnos a plasztika teljesen tönkretette az arcát

(Forrás: Bien)


Article Tags: · · · · · · · · · · ·