FILMEZZUNK.HU
15 felejthetetlen film a feledhetetlen Jack Lemmon-tól

15 felejthetetlen film a feledhetetlen Jack Lemmon-tól

20656

Jack Lemmon 15 legjobb filmje

Jack Lemmon Emmy-díjas, kétszeres Oscar- és ötszörös Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező. Pályafutása alatt számos legendássá vált szereppel gazdagította Hollywoodot, de elsősorban örök barátjával, Walter Matthauval alakított párosának köszönhette sikereit; olyan ismert komédiákban szerepelt a híres duó, mint A szomszéd nője mindig zöldebb, a Szenzáció! vagy a Haver, Haver. A filmtörténelem egyik legjobb és legsikeresebb művészeként 76 évesen egy Los Angeles-i rákklinikán hunyt el. Jack Lemmon ma lenne 99 éves, melynek alkalmából felidézünk 15 felejthetetlen alkotást tőle, amit mindenképpen érdemes megnézni.

Nektek melyik a legemlékezetesebb Jack Lemmon film, amit valaha láttatok? Válaszaitokat várjuk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, eme cikk posztja alatt!

15. Majomper (Inherit the Wind, 1999)

A déli kisvárosban az egyik tanító, az állam törvényeivel szembeszegülve, az ember eredetének darwini tanát tanítja a gyerekeknek 1925-ben. A bigottan vallásos településen mindez nem maradhat megtorlatlanul, a férfit bíróság elé állítják. A nagy nyilvánosság előtt zajló tárgyaláson, amely a daytoni “majomper” nevet kapta, életre-halálra szóló drámai küzdelem bontakozik ki a Biblia-tudósként is ismert híres közvádló, Matthew Harrison Brady (George C. Scott) és az ugyancsak neves védőügyvéd, Henry Drummond (Jack Lemmon) között.

Majomper (Inherit the Wind, 1999)

14. Avanti! (1972)

Egy idősödő amerikai milliomos titokban vagy tizenöt éve egy itáliai kisváros szállodájában találkozgat szerelmével. Amikor egy baleset következtében váratlanul mindketten meghalnak, két ártatlan árva érkezik a helyszínre: az egyikük fia és a másikuk lánya. A sors természetesen azt akarja, hogy ők is egymásba szeressenek.

Avanti! (1972)

13. 12 dühös ember (12 Angry Men, 1997)

A tizenkét esküdtnek, látszólag sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségét annyi tökéletesen egybevágó tény bizonyítja, hogy az egyik esküdtben felmerül a gyanú: a dolog túlságosan is egyszerű, és nem ártana alaposabban megbeszélni a tárgyalóteremben hallottakat. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd, és percek múlva már nem is egy gyilkossági ügyről szól ez a feszült és izgalmas, eredetileg tévéjátéknak szánt darab, hanem a bennünk lévő előítéletekről, félelmekről, szerepeinkről, vagy éppen rejtegetni kívánt gyöngeségeinkről, egyszóval az Emberről.

12 dühös ember (12 Angry Men, 1997)

Tudtad, hogy…?

Jack Lemmont Golden Globe-ra jelölték az alakításáért, de a díjat végül Ving Rhames kapta. Amikor a színész könnyekkel küszködve felment a színpadra, hogy átvegye a díjat, színpadra hívta Jack Lemmont is. Rhames ekkor bevallotta, hogy azután döntött úgy, hogy színész lesz, miután látta Lemmont játszani és ezzel átnyújtotta az idős színésznek a díját, aki végül kénytelen volt azt elfogadni.

12. Rövidre vágva (Short Cuts, 1993)

A Los Angeles-i kertváros tíz egymás mellett élő emberpárjának mindennapos történetét látjuk: elfojtott indulatok, szerelem nélküli légyott, méltatlan munkák, gyötrő féltékenység, kicsinyes bosszú, szeretethiánnyal teli hétköznapok, az együttélés közönyös sivársága, álintellektuális játékok, gyilkosság – heorikus témák kifordítva, vitriolban hemperegve, rövidre vágva.

Rövidre vágva (Short Cuts, 1993)

Tudtad, hogy…?

A filmet 10 hét alatt forgatták, körülbelül minden történetre egy hét jutott.

11. Leckék az Életről (Tuesdays with Morrie, 1999)

A Leckék az életről című filmdráma Mitch Albom azonos című regényén alapszik. A történet nem fikció; Albom (Hank Azaria) egyik élethelyzetét meséli el. Egy nap a munkamániás újságíró a televízióban egy riportra lesz figyelmes, mely kedvenc professzorával, Morrie-val (Jack Lemmon) készült, aki gyógyíthatatlan betegségéről beszél. Mitch azonnal felkeresi a férfit, s hamarosan Morrie hatása alá kerül. Az idős professzor ugyanis még a halál küszöbén is az élet szeretetéről tanít, de olyan varázslatos módon, melynek hatására Mitch élete pozitív irányban kezd változni…

Leckék az Életről (Tuesdays with Morrie, 1999)

Tudtad, hogy…?

A film három Emmy-díjnak is a büszke tulajdonosa. Jack Lemmon megkapta a legjobb színésznek járó díjat, akit nem mellesleg Golden Globe-ra is jelöltek alakításáért.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·