FILMEZZUNK.HU
10 színész, akik rögtön első filmjükkel Oscar-díjat nyertek

10 színész, akik rögtön első filmjükkel Oscar-díjat nyertek

26306

Színészek, akiknek sikerült első filmjükkel Oscar-díjat nyerni

Vannak színészek, akik még nem, hogy nem nyertek, de még egyszer sem jelöltek Oscar-díjra. Erről készített összeállításunkat IDE KATTINTVA elolvashatod. Azonban vannak színészek és természetesen színésznők, akik rögtön pályájuk elején, pontosabban első filmjükkel elnyerték a legrangosabb filmes díjnak számító Oscar szobrocskát. Nos, alábbi cikkünkben őket ismerhetitek meg egy picit jobban. Következzék hát a 10 legismertebb színész, akik rögtön első filmjükkel Oscar-díjat nyertek.

1. Eva Marie Saint (1924-)

Eva Marie Saint színésznő, aki az 1959-es Észak-északnyugatban bűvölte el a nézőket és partnerét, Cary Grantet. Bár a szőke színésznő ezzel a filmmel alapozta meg népszerűségét, már előtte is többször jelölték Emmy-díjra, 1954-ben pedig a Rakparton című drámáért – Marlon Brando partnere volt – haza is vihette a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart. Ám kétségtelen, hogy a borzongás atyjával való, öt évvel későbbi együttműködése dobta be nevét igazán a köztudatba.

Eva Marie Saint (1924-)

2. Tatum O’Neal (1963-)

Tatum karrierje már kiskorában kezdetét vette, mindössze 10 éves volt, amikor megkapta első szerepét édesapja mellett a Papírhold című filmben, és az ebben nyújtott alakításáért megkapta az Oscar-díjat a legjobb női epizódszereplők mezőnyben, majd a Golden Globe díjat az Év felfedezettje kategóriában. Ő lett a legfiatalabb gyerekszínész, aki nyert valaha is az Oscar-gálán.

Tatum O'Neal (1963-)

3. Haing S. Ngor (1940-1996)

Dr. Haing S. Ngor kambodzsai szülész-nőgyógyász, nem hivatásos színész. Nemzetközi ismertségre akkor tett szert, amikor 1985-ben megnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat a Gyilkos mezők című amerikai filmben nyújtott alakításáért. Túlélte a kambodzsai Vörös Khmerek rémuralmát, amely során – becslések szerint – 1,7 millió kambodzsait mészároltak le. Ngor is a khmerek fogságába esett, és csak úgy tudott megmenekülni a kivégzés elől, hogy sikeresen eltitkolta képzettségét. Felesége, aki szintén a khmerek fogságába esett, szülés közben vesztette életét. A Vörös-khmerek bukása után, 1979-ben egy thaiföldi menekülttáborban dolgozott orvosként.

Haing S. Ngor (1940-1996)

4. Timothy Hutton (1960-)

Első mozifilmjében, Conrad Jarrett megformálásáért az Átlagemberekben (1980) Arany Glóbuszt és Oscar-díjat is nyert legjobb mellékszereplő színészként. Emellett új sztárként egy második Arany Glóbuszt is hazavihetett ugyanabban az évben. Sikerét követve 1981-ben szerepelt a kritikailag elfogadott A Long Way Home című ABC-filmben, Brenda Vaccaro oldalán

Timothy Hutton (1960-)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · ·