Az elmúlt évtizedek kiemelkedő francia vígjátékai

Az elmúlt évtizedek kiemelkedő francia vígjátékai

6986

Egy kis humor francia módra!

Cikkemben nem a teljességre törekszem, hiszen a téma oly nagy, hogy csupán az igazán kiemelkedő, és emlékezetes filmalkotásokkal foglalkozom. Az egyik legnépszerűbb filmes műfaj a vígjáték, ezúttal a franciákra jellemző humort összegzem az elmúlt kb. 50 évből. Rögtön észrevehető az a fajta kellemes üdítő vígjátéki stílus, amivel szinte csak Ők rendelkeznek. Magával ragad minket a történetvezetésük, különc, de mégis szerethető karakterekkel, szenvedélyes szerelmi viszonyokkal, amiket bemutatnak nekünk sok-sok éve. Más nemzetekre nem jellemző ez a fajta humor, mert ha jobban belegondolunk, különbözik az angol humortól, pl: (Bean filmek, Igazából szerelem, Brian élete, Hal neve: Wanda, Vaskabátok, stb…), ők is más típusú poént képviselnek, szeretnek.

Horgász a pácban 1958

Louis de Funés felejthetetlen alakítást nyújt a Horgász a pácban című filmben.

Más jellegzetességgel bírnak, az olaszok, náluk a humor más formában jelenik meg, pl: ( Roberto Benigni filmek pl: Az élet szép, Bud Spencer-Terence Hill filmek, stb…), akik inkább a testi kontaktra épülő, szinte a burleszk határait súroló előadásmódot képviselik. Az amerikai vigjátékoktól ,kiknek megtestesítői a következők, kiragadva pár emlékezetes filmalkotást a múltból: Chevy Chase-féle vakáció filmek, Woody Allen filmek, ( Annie Hall, Hannah és nővérei), Leslie Nielsenre jellemző Csupasz pisztoly trilógia, Jim Carrey arcjátékára alapuló alkotások (Ace Ventura, Amaszk, Hanta boy), vagy a Dan Aykroyd- Steve Martin-John Candy-féle 80-as évekbeli alkotások, stb…

Az első említésre méltó francia komikust, színészt LOUISE DE FUNÉS emelném ki, aki a legnagyobb szerepeit, kasszasikereit 1960-70-es években érte el. Azt a fajta arcjátékot, mimikát csak Ő tudta úgy a filmvászonra varázsolni, ami már önmagában egy poén része volt. Jellemző volt rá, hogy oly módon varázsolta a filmet emlékezetessé, tette viccessé, hogy az egyszerű történetet szinte feledni tudtuk parádés alakításait látván.

A Saint Tropez-i csendőr (1964)

A francia komédia új csillagának nevezték az első nagy filmje után: A Saint Tropez-i csendőr (1964) Lütyő (Ludovic) törzsőrmester új szemlélete, kellemes színt hozott az akkori vígjátékokban, érdekesen vicces, és pörgős stílusával rögtön belopta magát a nézők kedvencei közé. Ha a film tartalmát nézzük, akkor csendőrünk már az első napján beleveti magát nagy szigorral, és határozottsággal munkájába, hogy Saint Tropez-t kirángassa a bűn mocskából. Nudista strandolók, illetve drága festmények után nyomoz, a maga szórakoztató kifejezésmódján. Felettesével (Michael Galabru-val) ragyogó burleszk pillanatokat hoztak össze, amit a további csendőrfilmekben is láthatunk.

Jól érzett rá erre a karakterre, ami további szép eredményeket hozott karrierjében, hiszen a többi sikeres filmjeiben is folytatta ezt a fajta vígjátéki arculatot. Összesen 6 csendőr film készült, de természetesen nem csupán ezekben a filmekben alakított maradandót. Összesen 162! filmben játszott de a sikeresebb filmjei talán a következők: Egy kis kiruccanás (1966); Az ügyefogyott (1965);Jákob rabbi kalandjai (1973); A nagy vakáció (1967); A csendőr nősül (1968); Szárnyát vagy combját (1976)


Article Tags: · · · · · · ·

Comments are closed.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download