FILMEZZUNK.HU
A legjobb filozofikus filmek

Minden idők 18 legjobb filozofikus filmje

52550

A legjobb filozofikus filmek

A filmnek vége és a záró akkordok peregnek végig a fekete filmvásznon. Valaki, aki melletted ült, feláll, valaki a kijárat felé veszi az irányt, miközben magában motyog. Te…te csak ülsz és bámulod a képernyőt. Egy óriási káosz van a fejedben, a gondolatok, a képek, mondatrészletek ott kavarognak a kobakodban. Igen, ezekkel lehet talán kifejezni a következő produkciókat. Az utóízük furcsa, de mégis csodálatos. Itt van tehát egy lista, amelyben benne van az általunk 18 legjobbnak vélt filozofikus film. A sorrend véletlenszerű!

Természetesen a lista saját véleményen alapszik, így lehet kimaradt olyan filozofikus film, melynek helye lehetne még a legjobbak között. Ha ismersz ilyen alkotást, kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben a poszt alá.

18. The Master (2012)

Lancaster Doddor (Philip Seymour Hoffman) alaposan megváltoztatta a második világháború. A sok átélt borzalom hatására úgy dönt, hogy megalapítja saját vallását. Karizmatikus fellépésének köszönhetően hamar követőkre talál. Ezentúl mindenki csak úgy ismeri, hogy a Mester. Tevékenységében hű társa Freddie Quell (Joaquin Phoenix), aki idővel kezdi megkérdőjelezni a Mester tekintélyét.

The Master (2012)

Tudtad, hogy…?

Ez volt Philip Seymour Hoffman negyedik és egyben utolsó Oscar jelölése. Az előzetest Paul Thomas Anderson vágta össze, javarészt olyan felvételeket használt, amik végül nem kerültek bele a filmbe.

17. Veszélyes vágy (A Dangerous Method, 2011)

A csodaszép, de kiegyensúlyozatlan pácienst, Sabina Spielreint Dr. Carl Jung próbálja gyógyítani, korábbi tanítója, Sigmund Freud veszélyes módszerével. Visszatekintés a múltba, hogy az intenzív barátság Dr. Carl Jung és Sigmund Freud profeszor között hogyan segítette elő a pszichoanalízis megszületését.

Veszélyes vágy (A Dangerous Method, 2011)

Tudtad, hogy…?

Viggo Mortensen a szerepére készülve mindent elolvasott Freudról, ellátogatott az otthonába, és a nagyapja dán szivarjait is szívta. Keira Knightley Sabrina naplóit használta, hogy rájöjjön, hogyan játssza el a nő hisztériáját.

16. Az élet fája (The Tree of Life, 2011)

Jack O’Brien (Sean Penn) építész, immár megfáradt, megtört emberként egy sorsfordító szellemi utazásra indul mikor öccse halálának évfordulóján visszagondol gyerekkorára, azokra az évekre, mikor szigorú apja és szerető anyja mellett férfivá ért. Gondolatai nem csak saját életét, de az egész emberiség lényegét helyezik számára új megvilágításba

Az élet fája (The Tree of Life, 2011)

Tudtad, hogy…?

Heath Ledger halála miatt lett Az élet fája című filozofikus film főszereplője Brad Pitt. Terrence Malick rendező nem volt megelégedve az eredeti vizuális effektekkel, így felkereste a legendás Douglas Trumbullt, aki többek között 2001: Űrodüsszeia látványvilágáért is felelt. Ez volt Trumbull első filmje 29 év kihagyás után.

15. Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975)

Patrick McMurphyt (Jack Nicholson) kisebb-nagyobb csínytevéseiért elítélik. Börtön helyett azonban egy elmegyógyintézetbe csukják. McMurhy igyekszik életet vinni az ápoltak dögunalmas napjaiba, minden erejével azon van, hogy kizökkentse őket apátiájukból. A személyzet ellenben nem nézi jó szemmel ténykedéseit, s nem válogatnak a “meggyőzés” eszközeit illetően.

Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975)

Tudtad, hogy…?

Randle McMurphy szerepére több színész neve is szóba került. Kirk Douglas már túl öreg volt a szerepre, de mielőtt a végleges választás Jack Nicholson-ra esett volna, felmerült Gene Hackman, Marlon Brando és Forman személyes kedvencének is a neve, Burt Reynolds-nak.

Oldalak: 1 2 3 4 5


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·